DSP Bistriţa-Năsăud confirmă prezenţa toxinei botulinice în cazul femeii de 51 de ani din Viişoara, nefiind stabilit încă tipul (de la peşte sau alt fel de conservă).

Analizele au fost efectuate de Institutul Cantacuzino Bucureşti.

 

Pacientei i s-a aplicat vaccinul antibotulinic de tip E şi a fost transferată la o clinică din Târgu-Mureş. Dacă sursa nu a fost conserva de peşte cumpărată de la un magazin alimentar, carnea afumată, murăturile şi celelalte produse conservate vor fi retrase din gospodăria femeii.

În ultimii trei ani, în Bistriţa-Năsăud, este al doilea caz de botulism confirmat. În 2007, un bărbat din localitatea bistriţeană Reteag s-a îmbolnăvit de botulism , după ce a consumat o conservă de peşte de producţie thailandeză. Botulismul este cauzat de o toxină produsă de bacilul Clostridium botulinum, un bacil pe cât de rar, pe atât de periculos, care se poate contacta prin consumul de alimente conservate casnic (conserve de legume, carne, şuncă afumată), păstrate necorespunzător (carne ţinută în grăsime, conserve de peşte, deficienţe ale sistemelor frigorifice din magazine). Simptomele care apar la persoanele care suferă de botulism sunt: lipsa puterii, gura uscata, dificultăţi la înghiţire si/sau la vorbire, vedere dubla sau înceţoşată, paralizie. La sugari, semnele sunt greu de observat, deoarece includ constipaţie, lipsa poftei de mâncare, plâns slab, lipsa puterii. Acest interval este de 3 până la 30 de zile La adulţi, simptomele încep de obicei după 12 sau 36 ore de la consumul de alimente infectate. Botulismul poate duce la paralizie, la pierderea senzaţiilor sau a funcţiei muşchilor, dificultăţi respiratorii, în cazul în care nu este tratată. Este o boală rară, dar care poate fi fatală. Din fericire, nu se transmite de la omul bolnav la cel sănătos.

Autoritatea de Sănătate Publică recomandă atenţie la modul de preparare şi consumare a conservelor, evitarea conservelor bombate sau cu gust şi miros suspecte, evitarea alimentării copiilor de până la 12 luni cu produse crude sau cu miere de albine. De asemenea, trebuie apelat de urgenţă medicul la primele semne de oboseală accentuată, vărsături, vedere confuză şi dublă, dificultăţi în vorbire şi înghiţire, slăbiciune musculară generală. Diagnosticat la timp, botulismul este tratabil.

Raimond Petruţ

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.