Social-democraţii i-au acuzat pe democrat-liberali în timpul campaniei electorale că folosesc metode neortodoxe de a convinge electoratul să îl voteze pe Traian Băsescu.
Deşi au arătat pe alţii cu degetul social-democraţii nu au fost nici ei mai prejos – scrisorile, manipulările, promisiuni fără acoperire în realitate, sms-uri, dar şi cadouri în bani şi alimente, acestea din urmă mai greu de dovedit, sunt câteva metode din arsenalul folosit şi de PSD.

Imediat după ce Traian Băsescu a fost declarat câştigător, susţinătorii lui Mircea Geoană au ieşit la atac, spunând că votul a fost fraudat. Au invocat varii motive, de la modul în care democrat-liberalii şi-au dus campania, până la falsificarea proceselor verbale încheiate în secţiile de votare.
Drept consecinţă, mass media românească şi cea străină a „urlat”, vizavi de ceea ce s-a întâmplat în România la alegerile prezidenţiale.
Vineri, 11 decembrie, Curtea Constituţională a cerut Biroului Electoral central să renumere voturile declarate nule la al doilea tur de scrutin. Numărul voturilor nule este de 38.476 voturi, iar diferenţa de voturi între Traian Băsescu şi Mircea Geoană este de 70.040 voturi.

A uitat ce a declarat

La câteva zile după încheierea primului tur al alegerilor prezidenţiale, liderul PSD BN, deputatul Emil Radu Moldovan, aducea în faţa mass media bistriţene acuzaţii la adresa PD-L vizavi de modul în care aceştia îşi desfăşuraseră campania.
Una dintre acuzaţiile invocate era faptul că în comuna Şanţ, în seara din ajunul primului tur de scrutin, cineva a făcut pe poştaşul şi a împărţit prin cutiile poştale ale localnicilor scrisori în care se spunea că primarul îl susţine pe Traian Băsescu. Potrivit deputatului, în plicul cu scrisoarea erau şi câte 50 de lei. La data respectivă, deputatul nu a adus şi „dovada”. Cu banii, e drept, e ceva mai greu să dovedeşti că or fi taman cei împricinaţi, dar măcar scrisoarea era de aşteptat. A adus-o o săptămână mai târziu. Un singur aspect nu a coincis însă – comuna. Fiindcă dovada nu „provenea” din comuna Şanţ, ci… din Rebra. Este foarte adevărat că în ambele comune, ale căror primari sunt de coloratură social-democrată, în primul tur de scrutin Mircea Geoană, a obţinut mult mai puţine voturi decât Traian Băsescu.

Nu stă în picioare!

O altă acuzaţie adusă de liderul PSD BN vizavi de campania dusă de democrat-liberalii bistriţeni este că aceştia ar fi acordat subvenţii agricultorilor doar ca să îl voteze pe Traian Băsescu, fără a mai verifica cine este sau nu îndreptăţit al le primi. Acuzaţia nu stă în picioare, devreme ce dosarele pentru subvenţii au fost depuse cu mult timp înainte de campania electorală, iar bani au venit mai târziu decât ar fi fost normal.

Mesaj către măiereni

Cu toate că au arătat cu degetul spre tabăra PD-L BN, social-democraţii au apelat la metode asemănătoare celor încriminate de ei înşişi – afişe electorale care catalogau membri marcanţi ai PD-L drept evazionişti, hoţi ori mincinoşi, scrisori în care se spunea că primarul este conştient că va învinge Mircea Geoană, dând de înţeles că îl şi susţine, numai că nu poate să o facă pe faţă din cauză că liderii PD-L BN îl obligă prin ameninţări să îl susţină pe Traian Băsescu. Un astfel de „mesaj” anti-Băsescu a fost împărţit în comuna Maieru în ajunul celui de-al doilea tur de scrutin, motiv pentru care PD-L BN a şi depus o plângere la Biroul Electoral Judeţean. „Primarul Vasile Borş este obligat de către Ioan Oltean, Liviu Rusu, Ioan Andreica şi toată conducerea PD-L Bistriţa-Năsăud să-l sprijine pe Traian Băsescu. Vasile Borş nu vă poate spune dar, a fost ameninţat de către cei amintiţi mai sus să facă tot ce este posibil pentru a scoate un scor electoral favorabil pentru Traian Băsescu”, se spune în mesajul primit de măiereni.

Amăgiţi cu promisiuni

În ceea ce priveşte promisiunile, în perioada dintre cele două tururi de scrutin, staff-ul PSD BN a avut o întâlnire amicală cu romii şi cu angajaţii SC Urbana, în care primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, şi liderul PSD BN, deputatul Radu Moldovan s-au întrecut pe ei înşişi în a face promisiuni electorale şi a ponegri colegii din PD-L BN. Astfel primarul Creţu le promitea bistriţenilor cu probleme sociale că anul viitor va construi cinci blocuri sociale iar în 2011 alte 12, deci în total 17 blocuri, în doi ani. „În anul viitor vom ridica doar cinci şi pe urmă, în anul următor încă 12. Deci, 17 blocuri, nu scări, cu circa 380 de apartamente. Deci 380 de familii, în următorii doi, trei ani vor primi o locuinţă nouă, cu apă, cu toaletă, cu căldură…Păi dacă voi nu ne ajutaţi, noi nu avem cum… (…) Oriunde mă duc , trebuie să mă duc de acasă”, spunea Ovidiu Creţu, grijuliu. Radu Moldovan a avut grijă să le indice celor prezenţi la întrunire şi poziţiile celor doi candidaţi pe buletinul de vot – „sus îi chioru’ ”.

„V-ar călca cu maşina…”

Pentru ca să îi determine pe cei care îi ascultau discursul să îi dispreţuiască pe democrat-liberali şi prin ei pe Traian Băsescu Radu Moldovan a „umblat la orgoliul” oamenilor. „Avem nevoie de ajutorul dumneavoastră pentru ajutorul dumneavoastră. Avem singurul primar social-democrat din Transilvania, trebuie să câştige Mircea Geoană pentru ca Ovidiu Creţu să poată face locuinţe sociale, să aibă bani. Să aibă bani să dea la Urbana pentru ca dumneavoastră să vă primiţi salarii. Pentru că ăia de la democraţi ne spun nouă, ăştia sunt cu ţăranii şi cu proştii, că le dau ajutoare şi plătesc nemunca. (…) Nu-i adevărat! Uitaţi-vă şi dumneavoastră, la şedinţele de consiliu local, de la Tuţă, la Seserman (…) îs tot cu scandal. (…) Vă înjură pe la toate colţurile, v-ar călca cu maşina (…) şi voi votaţi cu ei!”, afirma Radu Moldovan.

Realizări personale în campanie prezidenţială

Primarul Creţu a făcut şi el campanie pentru PSD – cu scrisori trimise bistriţenilor având antetul Primăriei Bistriţa. Prin intermediul acestora, edilul îşi lăuda realizările şi se plângea în acelaşi timp de faptul că autorităţile centrale nu îl sprijină. Numele lui Klaus Johannis nu a lipsit nici el din scrisoarea cu pricina, care era mai mult pentru susţinătorii liberalilor.

Cu sms-ul pe la electorat

În ziua celui de-al doilea tur de scrutin, locuitorii judeţului Bistriţa-Năsăud nu au fost nici ei scutiţi de mesaje electorale venite din partea lui… Mircea Geoană. Cel puţin acesta era numele expeditorului, chiar dacă „andrisantul” nu avea un astfel de număr înregistrat în agenda telefonului mobil. Unii au primit acelaşi mesaj din partea aliaţilor PSD, adică a liberalilor. Prin mesajul primit prin intermediul telefonului mobil, electoratul era îndemnat să nu îi lase să le fure victoria, se subînţelege că era vorba de democrat-liberali.

Marea fraudare

Întrucât colegii de partid ai deputatului Moldovan au dus la Curtea Constituţională camioane de dovezi a fraudării celui de-al doilea tur de scrutin, care în final s-au dovedit a fi două cutii cu acte, liderul PSD BN s-a văzut nevoit să vină în faţa mass media bistriţene cu o dovadă mică, mică a marelui furt. Aceasta era un proces verbal al secţiei de votare nr. 140 din Coşbuc, unde, culmea, Geoană a câştigat detaşat în faţa lui Băsescu. Dovada „fraudării” era numărul de voturi scrise inversat în dreptul celor doi candidaţi pe un proces verbal „aruncat la gunoi”, şi cifrele scrise îngroşat, pe cel trimis la BEJ, dar corect.
Una peste alta, deputatul este foarte convins că tonele de cadouri – fulare, ciocolată, pui şi alte cele, oferite de democrat-liberali, au „cumpărat” iremediabil electoratul. „În momentul de faţă se cumpără sărăcia”, a declarat Radu Moldovan, cu toate acestea nefiind de acord cu reformarea clasei politice.

Liana Mureşan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.