Politicienii români si-au gasit o nou si foarte moderna preocupare si totodata un mod original de campanie: blog-ul >>> Adrian Nastase este veteran în acest domeniu, blog-ul sau datând din luna mai a acestui an >>> Ultima venita în breasla este democrata Elena Udrea care si-a inaugurat blog-ul abia saptamâna trecuta, dar a reusit sa atraga atentia a mai mult de 11.000 de persoane în doar sapte zile >>> Nu lipsesc din domeniu nici politicienii clujeni, senatorul Vasile Dâncu, viceprimarul Adrian Popa si consilierul local PNL Ciprian Paun fiind deja veterani în discutiile cu „cititorii”.

Fie ca este vorba despre un blog de campanie, cum este cazul consilierului local Ciprian Paun, candidat pentru parlamentul european, sau pur si simplu un blog pentru discutii cu cetatenii, acestea cuprind subiecte dintre cele mai diverse si permite cititorului sa faca orice fel de comentariu.

<h5>Preocuparea lui Iliescu: „Omul”</h5>

Fostul presedinte al României, Ion Iliescu, si-a ales ca motto pentru blogul sau un citat din G. E. Lessing „Cea mai nobila preocupare a omului e omul!”. Desi blog-ul lui Iliescu dateaza doar din 10 noiembrie, acesta are deja 9 articole publicate care au strâns nu mai putin de 616 comentarii din partea cititorilor. Materialele nu au neaparat un subiect comun, o continuitate, ci, sunt mai degraba scrise în urma „discutiei” cu vizitatorii, concluzii sau raspunsuri la întrebarile acestora. Saptamâna trecuta, de exemplu, Iliescu publica un material intitulat „Votul uninominal între realitate si dezinformare”:  „Citind mesajele primite pe blog, constat însa ca asupra votului uninominal exista o totala lipsa de informare. Voi încerca sa fac cuvenitele precizari în totala cunostinta de cauza”, prezinta bloggerul ceea ce va urma în material. Iliescu comenteaza în acest material modalitatile de vot din perioada comunistra si schimbarile ce au avut loc pâna în prezent.  Acest articol a strâns pâna în prezent 27 de comentarii în care cititorii pun întrebari sau doar îsi spun parerea despre ceea ce fostul presedinte spune despre votul uninominal. Cel mai comentat material publicat pe blog-ul lui Iliescu, cu 151 de comentarii, este legat tot de referendumul pentru votul uninominal, intitulat „Opozitia la referendum”. Dupa un antet vehement împotriva referendumului („Referendumul pentru uninominal o interventie „brutala” a sefului statului în functionarea institutiilor si un element de bruiaj al alegerilor europarlamentare”), Iliescu marturiseste ca nu va vota la referendum pentru ca vrea ca atentia sa fie concentrata asupra alegerilor pentru Parlamentul European.   

<h5>Nastase are blog primit cadou</h5>

Veteranul blog-urilor, Adrian Nastase, a primit defapt propriul blog cadou de la Dariu Groza, un student la Jurnalism din Cluj-Napoca, blogger deja cunoscut în bransa. „Bine-ai venit pe blogul dumitale. Mare atentie sa nu cazi jos de fericire. Te anuntam festiv ca esti unul dintre fericitii (dar si nefericitii, în acelasi timp) celebri “blogdamnati la Internet”. Ai fost selectat pe sprânceana, împreuna cu alte câteva marete voci, sa ne cânti din tastatura”: asa i-a fost încredintat blog-ul fostului premier, în luna mai a acestui an. De atunci însa Nastase a fost mai mult decât harnic strângând deja o arhiva de 7 luni cu zeci de materiale. La 8 noiembrie, blog-ul lui Nastase avea peste 500.000 de accesari si peste 11.000 de comentarii din partea cititorilor.  Motto-ul ales pentru pagina fostului premier este „…Cititorii mei sunt mai inteligenti decât scriitorii altora.” Ultimul material publicat de Nastase este intitulat „Precizari tehnice” si este defapt o critica adusa presedintelui Traian Basescu pentru faptul ca a criticat decizia guvernului de a schimba „OUG nr.60/2006 pentru modificarea si completarea Codului de Procedura Penala, act normativ “fabricat în laboratoarele” fostei ministre a justitiei, Monica Macovei”.

<h5>Dâncu, sustinere pentru „stânga”</h5>

Un alt social democrat, senatorul clujean Vasile Dâncu are un blog intitulat „Vasile Dâncu & Friends”. Senatorul si-a lansalt blog-ul la sfârsitul lunii trecute si a strâns pâna acum 9 materiale si 33 de comentarii din partea cititorilor. Printre titlurile materialelor publicate de Dâncu se numara  „Solidaritate pentru omorârea solului”, „Monica Frassoni sau despre femei in politica” sau „Orasul fara frica”. Articolul saptamânii trecute se intituleaza „Alaturi de cei care au pierdut competitia…” si are ca subiect central argumente aduse pentru „stânga” politicii românesti.

<h5>Blonda din PD, acum si blogger</h5>

Elena Udrea si-a lansat blog-ul abia saptamâna trecuta si spune ca nu a facut acest lucru pentru a-si face campanie ci pentru ca acum „blog-ul este o necesitate”. Motto-ul ales de democrata este expresia latina „Omnia mea mecum porto”, în traducere „Tot ceea ce am port cu mine”. La doar doua zile de la publicarea primului material, „România sub semnul schimbarii”, Udrea adunase deja 111 comentarii de la cititori, iar în numai 7 zile de la lansare, mai mult de 11.500 de persoane au accesat pagina personala a democratei.

<h5>Blog de viceprimar, fara campanie</h5>

Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Adrian Popa are si el blog, de la începutul acestei luni. Primul „material” postat pe blog de catre viceprimar promitea explicatia asupra initiativei de a alege acest mijloc de comunicare cu publicul. Promisiune respectata: „Initial, n-am vrut. În ideea ca n-o sa am timp de el si ca oricum, pentru informare, exista presa. Argumentul cu care m-am lasat convins a fost ca un blog e cea mai buna si mai rapida platforma de comunicare cu publicul, cu comunitatea. Acesta va fi si scopul acestui blog: comunicarea directa cu clujenii. […]. Categoric, nu va fi un blog de campanie sau un blog electoral. Probabil multa lume o sa creada ca l-am deschis acum pentru ca e campanie pentru alegerile europarlamentare. Va spun sincer, e o coincidenta. Va fi un blog personal, în toata puterea cuvântului”. Adrian Popa si-a creat în interiorul blog-ului si o pagina dedicata exclusiv alegerilor pentru Parlamentul European. Viceprimarul a strâns 54 de comentarii la materialele publicate pe blog-ul sau si aproape 1.000 de vizitatori care i-au accesat pagina.

<h5>Campanie pentru PNL de la Cluj</h5>

Consilierul local liberal Ciprian Paun are blog din luna iulie. Daca la început blog-ul penelistului a fost mai degraba unul personal, de viata, de calatorie, acum a devenit unul „de campanie” în adevaratul sens al cuvântului. Paun a ales ca blog-ul sau sa fie  prezentat de fraza: „Atentie! Acest blog contine o cantitate semnificativa de informatii libere necenzurate, postate de oameni inteligenti!” Consilierul local poate fi catalogat drept cel mai activ blogger, având multe materiale postate în zile consecutive. Pe pagina sa, Paun prezinta întreaga lista a PNL pentru Parlamentul European, lista din care face parte el însusi, precum si argumente pentru cititori pentru a alege PNL ca reprezentant în PE. Consilierul are 69 de materiale publicate de la lansare si 121 de comentarii din partea cititorilor.  

Simona Grecu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.