În lipsa unui arhitect şef în cadrul municipalităţii, modul în care se constrieşte în Bistriţa devine pe zi ce trece tot mai haotic. Aşa se face că, în decursul a câtorva luni, blocurile din micul burg au căpătat un aspect pestriţ. Primăria nu reacţionează în niciun fel, deşi conform legii ar putea aplica sancţiuni.
Haos colorat
La Bistriţa, termoizolarea blocurilor continuă să se facă haotic. Niciuna din firmele executante nu ţine cont de grosimea plăcilor de polistiren, cu atât mai puţin de culoarea folosită la celelalte clădiri existente în imediata apropiere a lucrării. Blocurile vechi, spălăcite de ploi şi soare s-au transformat peste noapte, la fel ca o actriţă bătrână după un makeower executat de un amator. Rezultatul: un perete roz bombon, unul portocaliu, altul verde. Culorile folosite după fantezia fiecăruia nu avantajează deloc imaginea oraşului, ba mai mult lasă impresia de nepăsare totală din partea edililor.
O stradă colorată
Una dintre cele mai pestriţe străzi din municipiu este strada Rodnei, aflată în imediata vecinătate a gării şi autogării. Peisajul a fost total schimbat, după ce în vara acestui an schelele metalice au acoperit mai toate faţadele blocurilor. Rezultatul a fost dezastruos. Aici, după placarea cu polistiren, faţadele blocurilor de locuinţe au fost spoite în culorile preferate de locatari. Nu s-a ţinut deloc cont de partea estetică a clădirilor, fapt pentru care un bloc este alb-portocaliu, iar celălalt este verde. Sunt cazuri în care la faţada aceluiaşi bloc, o scară este de culoare alb-portocalie, iar cealaltă este muştar-maro. Iar varietăţile de culoare nu se opresc din păcate doar la atât. Unii au apelat la nuanţe de galben, albastru sau gri.
Arhitect şef …lipsă
Faptul că în micul burg postul de arhitect şef nu este ocupat de nimeni de mai bine de zece ani îşi face simţite efectele. Municipalitatea eliberează certificatele de urbanism fără a menţiona o paletă de culori din care să se poată alege. Nu există nicio regulă, fapt pentru care fiecare îşi colorează casa, sau în acest caz faţada blocului, după propria fantezie.
Sancţionabili
Odată ce municiplaitatea nu impune nicio regulă în acest sens, nu pot fi aplicate sancţiuni. Acest lucru se poate schimba însă cu emiterea unei hotărâri în acest sens de către Consiliul Local Bistriţa sau prin aplicarea legii privind funcţionarea asociaţiilor de proprietari.
Exemplu de urmat
La sfârşitul lunii martie anul curent, Consiliul Local Beclean a emis o hotărâre prin care reabilitarea faţadelor la blocurile de locuinţe şi vopsirea acestora se va executa în paleta de culori dominantă în zonă. Compartimentul de urbanism şi amenajarea teritoriului din cadrul Primăriei Beclean a stabilit că proprietarii de locuinţe de bloc sau asociaţiile de proprietari vor executa lucrări de renovare a faţadelor cu respectarea paletei de culori dominante, stabilită de Consiliul Local Beclean pentru fiecare stradă în parte. Astfel blocurile de pe fiecare stradă din Beclean vor avea culori bine stabilite, permiţându-se în schimb diferenţa de nuanţă. Această hotărâre a Consiliului Local Beclean a venit în urma sesizărilor cetăţenilor, care nu au agreat deloc multitudinea de culori ale faţadelor blocurilor. Cei care şi-au izolat termic locuinţele şi au vopsit faţadele înainte de apariţia acestei hotărâri vor trebui să se conformeze şi să schimbe culoarea, pentru a fi în ton cu celelalte blocuri. Totuşi, aceştia vor beneficia de un sprijin financiar din partea Primăriei Beclean pentru revopsirea faţadelor.
Din păcate, până municipalitatea se va trezi la realitate, şi va observa haosul colorat, va dura ceva timp, perioadă în care micul burg va arăta mai colorat decât un papagal din specia Tukan.
Iulia Balazs
bun subiect… pacat ca ii semnalat abia acum… cum doamne au putut sa strice asa orasul oamenii astia, in timp ce o doamna de la cultura f… meciul cu autorizari pe alti