Blocul operator centralizat al Spitalului Județean de Urgență Bistrița, o investiție de 6,5 milioane euro din bani guvernamentali și din bugetul Consiliului Județean, a fost inaugurat. La eveniment au participat președintele CJ Radu Moldovan, fostul ministru al Sănătății Patriciu Achimaș Cadariu, rectorul UMF Tg. Mureș, Leonard Azamfirei, fostul ministru Ioan Rus, deputatul Doina Pană, prefectul Ovidiu Frenț, vicepreședintele CJ Ioan Țintean, viceprimarul Cristian Niculae, primarul Becleanului Nicolae Moldovan, consilieri județeni, șefi de instituții.

După o slujbă oficiată de protopopul Alexandru Vidican și tăierea panglicii inaugurale, oaspeții au făcut un tur al Blocului operator, conduși de managerul SJU Bistrița, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta.

Patriciu Achimaș Cadariu: ”Când lucrurile sunt ieșite din comun se vorbește despre miracole. Cred că aici putem vorbi despre miracolul realității, iar realitatea este construită de oameni. Trebuie să adresăm felicitări, este un model pentru întreaga noastră țară, când există pricepere în managementul unui spital dublată de competențe profesionale rezultatul este cel pe care îl vedem. Este vorba de grija față de oameni, de faptul că ne pasă de pacienți”

 

 

Ioan Rus: ”Sunt puține locuri în țară unde există așa ceva. Una dintre șansele acestui județ este un președinte CJ normal la cap. Nu e suficient spitalul, el trebuie umplut de oameni extrem de competitivi profesional și sunt convins că așa se va întâmpla. Nu vorbim despre o clădire extrem de bine dotată, ci despre o strategie de dezvoltare a modului în care se face asistența medicală pentru cetățenii județului”

 

Blocul operator centralizat în suprafață de 1.471 mp are 8 săli de operații, fiecare sală având în componență: sală pentru pregătirea preoperatorie a pacientului; sală pentru efectuarea intervenției chirurgicale; sală pentru trezirea postoperatorie a pacientului; filtru de acces în sala de operații a personalului medical; sală pentru curățarea postoperatorie și pregătirea în vederea sterilizării a instrumentarului medical.

Pe lângă cele 8 săli de operații, blocul operator centralizat mai are: filtre de acces în blocul operator a personalului medical (femei, bărbați); sterilizare proprie; mic laborator pentru determinări rapide; sală pentru aplicarea protezelor gipsate (lângă sala de operații ortopedie-traumatologie); camere de lucru pentru personalul medical; oficiu pentru servire cafea, ceai; camere tehnice.

La începutul lunii august 2015, la Spitalul Județean de Urgență Bistrița au început lucrările de construcție a unui Bloc operator centralizat, parte a obiectivului de investiții “Supraetajare pavilion P+2 şi transformare în P+4 în vederea construirii unui Bloc operator centralizat şi spaţii medicale – Faza 2” (2014-2016), în valoare totală de 24.102.923 lei, bani de la Guvernul României prin Ministerul Sănătății și de la Consiliul Județean. Contractul de execuţie a fost semnat în noiembrie 2014 şi tot atunci au început şi lucrările, mai întâi cele de supraetajare și realizare a unor spații medicale la etajul 4. Constructor: asocierea SC GB Indco SRL Bucureşti – SC Depisto Star SRL Gheorgheni.

Ce s-a realizat la etajul 3 al SJU: Bloc operator centralizat cu 8 săli de operaţii şi sterilizare proprie – 3 săli de operaţii Chirurgie generală, 2 săli de operaţii Ortopedie-traumatologie, 1 sală de operaţii Urologie, 1 sală de operaţii Oftalmologie, 1 sală de operaţii ORL, 1 staţie de sterilizare proprie a Blocului operator. Fiecare sală de operaţii este o structură complexă care cuprinde şi spaţiile anexe aferente şi este compusă din: filtru sanitar pentru pregătire medici, sală de pregătire preoperatorie a bolnavului, sală de operaţii, sală de trezire postoperatorie, spălător pentru instrumentar.

Sursa: TimpuOnline.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.