Ioan Buhuțan, bistrițeanul care a acționat în judecată Direcția de Sănătate Publică pentru că a refuzat să îi dea informații despre o investiție a familiei Sighiartău a pierdut procesul. Decizia nu este una definitivă, putând fi atacată. Bistrițeanul a renunțat la acțiunea deschisă împotriva unei angajate a DSP, însă nu și a instituției.

Tribunalul Bistrița-Năsăud a venit cu o sentință în dosarul înregistrat de Ioan Buhuțan, care a chemat în judecată Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud și pe o angajată a instituției.

Dosarul a fost înregistrat în luna ianuarie a acestui an, iar instanța s-a pronunțat abia luna trecută. Obiectul dosarului este „comunicare de informații de interes publica” și a venit ca „reacție” la faptul că instituția ar fi refuzat să îi dea date bistrițeanului despre o investiție a familiei Sighiartău.

În cadrul procesului, Direcția de Sănătate Publică a invocat excepțiile tardivității și prematurității acțiunii. Deși în primă fază, Ioan Buhuțan a chemat în judecată și o angajată a Direcției de Sănătate Publică, ulterior a renunțat la acțiunea deschisă împotriva acesteia. Decizia instanței nu este definitivă, putând fi atacată.

„Respinge excepţiile tardivităţii şi prematurităţii acţiunii, invocate de pârâta DSP BN. Respinge, ca nefondată, cererea de chemare în judecată formulată şi ulterior modificată de reclamantul BI în contradictoriu cu pârâta DSP BN. Constată că faţă de pârâta ŞLM s-a luat act de renunţarea reclamantului la judecată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare”, este soluția pe scurt a Tribunalului Bistrița-Năsăud, pronunțată luna trecută.

Bistrițeanul, nemulțumit de proiectul familiei Sighiartău de lângă INFOEL

Totul a pornit de la refuzul Direcției de Sănătate Publică de a-i oferi bistrițeanului informații despre un proiect de-al familiei Sighiartău pregătit lângă INFOEL. Se pare că Ioan Buhuțan este vecin și sesizează mai multe presupuse nereguli. Într-una dintre ședințele de Consiliu Local, unde, de asemenea, a contestat proiectul, bistrițeanul spune că proiectul familiei Sighiartău nu este oportun pentru zonă.

„Aș vrea să conștientizați faptul că locația respectivă este lângă Colegiul INFOEL. Imaginați-vă lângă o clădire a liceului de 10-12 metri se vor ridica două ditamai clădiri de 35 de metri. În primul rând  acest lucru va afecta elevii de la liceu, care nu vor avea lumină naturală. Este prevăzută în acea locație parcarea a 280 de mașini. După cum știți Calea Moldovei este cea mai aglomerată stradă din oraș: se fac 40 de minute din cartierul Unirea și până la Liviu Rebreanu. Intrarea a 200 de mașini la ora 8:00 ar dubla timpul ăsta. Din acest motiv am solicitat anularea acestui aviz de oportunitate. Noi cetățenii orașului ce câștigăm?”, preciza Ioan Buhuțan, în cadrul ședinței de Consiliu Local.

Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud a emis o notificare în luna octombrie a anului trecut, în care menționează că planul este în conformitate cu legislația în vigoare privind normele de igienă și sănătate publică. Bistrițeanul voia informații tocmai despre notificarea respectivă.

Familia Sighiartău vrea lângă INFOEL două blocuri cu 9 etaje

Proiectul respectiv este dezvoltat de SC Automobile Service SRL, care îi are drept administratori pe Andrei Toadere și Cristina Ionela Toadere (fostă Sighiartău). Aceasta este practic una dintre firmele familiei Sighiartău.

Culmea, firma respectivă are un cu totul alt domeniu de activitate, iar proiectele imobiliare n-au făcut parte din portofoliu până acum. Automobile Service deține reprezentanța Dacia, care este situată tot pe Calea Moldovei, în apropiere de Colegiul Tehnic INFOEL. Se ocupă cu vânzarea de mașini noi și rulate marca Dacia și oferă și service autorizat Renault, precum și servicii de vopsitorie și ITP.

Practic, proiectul va fi materializat pe terenul pe care funcționează reprezentanța Dacia, care va fi mutată spre Viișoara, pe un alt teren deținut de Automobile Service.

Încă de la mijlocul anului trecut, SC Automobile Service SRL a primit un aviz de oportunitate de la Primăria Bistrița, pentru întocmirea unui Plan Urbanistic Zonal. Practic, societatea vrea modificarea subzonei, care este de instituții și servicii, într-una de locuințe și creșterea regimului de înălțime de la P+4 la P+10. Proiectul a primit avizul de oportunitate de la Primăria Bistrița, în baza căruia poate demara procedura de elaborare a unei documentații de urbanism.

SRL-ul respectiv deține un spațiu de 9.400 de metri pătrați, unde vrea să ridice două blocuri cu regim de înălțime S+P+6 etaje + 3 etaje retrase. La parter, acestea ar urma să aibă spații comerciale sau chiar un afterschool. Pentru locuitorii acestora ar urma să fie amenajate 250 de locuri de parcare, atât la sol, cât și la subsolul clădirilor.

De asemenea, investitorul a primit în toamna lui 2021 un certificat de urbanism de la Primăria Bistrița, însă doar pentru elaborarea Planului Urbanistic Zonal, și nu pentru întocmire documentație de construire.

Proiectul, curat „ca lacrima”

Toate studiile realizate de investitor ar susține proiectul. Potrivit documentelor depuse la Agenția pentru Protecția Mediului, traficul n-ar fi deranjat, iar lumina naturală n-ar fi „răpită” elevilor care învață la INOEL.

„Conform prognozei, traficul aferent străzii Calea Moldovei, în funcție de ipoteza de calcul, se preconizează să crească cu valori cuprinse între 10-20% aferent anului 2025, respectiv între 49-164% aferent anului 2035. Traficul pe zona de acces a viitoarei investiții este estimat în anul 2024 la 700 de autovehicule etalon/zi și se consideră că acesta se va menține constant și în 2035. În continuare raportul între traficul din zona de acces aferent viitoarei investiții și traficul aferent străzii Calea Moldovei se menține foarte mare, ca urmare considerăm că noul acces nu va crea problema de ambuteiaj aferent străzii Calea Moldovei”, se mai arată în documentul respectiv.

Planul propus de investitor a primit aviz de principiu de la Biroul Rutier din cadrul Poliției Municipiului Bistrița și aviz favorabil de la Direcția Servicii Publice. De asemenea, în cadrul planului a fost realizat și un studiu de însorire.

SRL-ul a vrut practic să schimbe regulamentul de urbanism pentru un teren în suprafață de 9.413 metri pătrați, ocupat de construcții (industriale/edilitare) situat în intravilanul municipiului Bistrița subzona instituțiile și serviciilor de interes general, în L4 – subzonă de locuire colectivă cu regim de construire discontinuu și înălțime maximă de P + 10 niveluri.

Nu doar că SC Automobile Service SRL nu are nevoie de aviz de mediu pentru PUZ-ul pe care-l pregătește, ci se pare că societatea nu are nevoie nici măcar de acordul vecinilor. Potrivit reprezentanților Primăriei Bistrița, unde au ajuns mai multe plângeri ale vecinilor direcți, doar pentru certificatul de urbanism eliberat în vederea construirii e necesar acordul vecinilor.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.