Bistriţa-Năsăud stă „bine” la capitolul şomeri din mediul privat, situându-se pe locul trei la nivel naţional din acest punct de vedere.
Conform statisticilor întocmite de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), în luna august, în judeţul nostru exista un număr total de 6.128 şomeri, dintre care 2.878 erau din sectorul privat, ceea ce reprezintă un procent de 47 la sută.

De menţionat este faptul că topul a fost realizat de econtext.ro pe baza statisticilor privind şomerii înregistraţi, adică cei care se înscriu în evidenţele agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă. Există multe alte persoane care nu au loc de muncă, dar nu sunt în evidenţele ANOFM.
Pe primul loc în clasament se află municipiul Bucureşti, unde, dintr-un număr total de şomeri de 21.631, 12.746 erau din sectorul privat. Următorul loc este ocupat de judeţul Timiş, unde, din cei 6.078 de şomeri aflaţi în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Timiş, 51 la sută sunt din mediul privat.

Aproape 3.000 de şomeri din mediul privat

Lipsa unui loc de muncă continuă să fie o problemă gravă pentru mulţi români. Nici în judeţul nostru situaţia nu este roz în condiţiile în care locurile de muncă puse la dispoziţie de angajatori sunt mult mai puţine decât numărul şomerilor.
Conform topului realizat de econtext.ro, în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud (AJOFM BN) erau înscrişi luna trecută un număr total de 6.128 şomeri. Dintre aceştia, 47 la sută provin din mediul privat, iar diferenţa din sistemul public.
Din cei 6.128 şomeri, 3.030 sunt femei. De asemenea, din total, 3.278 sunt şomeri indemnizaţi, iar restul neindemnizaţi, conform datelor postate pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă. În luna august, în Bistriţa-Năsăud, rata şomajului era de 4,52 la sută.
Totodată, numărul absolvenţilor aflaţi în şomaj în judeţul nostru este mare. Mai exact, la ora actuală, în evidenţele AJOFM BN există înregistraţi 933 de absolvenţi care beneficiază de indemnizaţia de şomaj, în valoare de 250 de lei, timp de şase luni. Pentru a intra însă în posesia acestor bani, ei trebuie să dovedească prima dată faptul că timp de 60 de zile şi-au căutat un job, dar nu au găsit.

AJOFM BN a organizat Bursa absolvenţilor

Pentru a veni în sprijinul absolvenţilor care se află în căutarea unui loc de muncă, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud a organizat vineri Bursa absolvenţilor.
Conducerea instituţiei a declarat că au fost puse la bătaie peste o sută de locuri de muncă, majoritatea fiind pentru cei cu studii medii, în domenii ca industria alimentară, construcţii sau industria maselor plastice. Acţiunea s-a adresat atât angajatorilor cu interes în recrutarea de personal din rândul absolvenţilor, cât şi absolvenţilor diferitelor forme de învăţământ, interesaţi în ocuparea unui loc de muncă în cele mai diverse meserii.
La Bursa absolvenţilor de anul trecut au participat 40 de agenţi economici, care au pus la dispoziţia tinerilor 170 de locuri de muncă. Spre dezamăgirea lor, doar 29 de posturi au fost ocupate, deşi la eveniment au participat 350 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.

Capitala are peste 21.600 de şomeri

Aşa cum probabil era de aşteptat, municipiul Bucureşti are cei mai mulţi şomeri, numărul lor total fiind de 21.631. Dintre aceştia, 59 la sută – 12.746- sunt din mediul privat, iar restul din cel de stat. Judeţul Timiş ocupă locul doi în topul întocmit de econtext.ro, având 6.078 şomeri, 51 la sută dintre ei fiind din sectorul privat. În Bucureşti şi Timiş numărul şomerilor din sistemul privat îl depăşeşte pe cel al şomerilor din mediul bugetar.
La polul opus se află judeţe precum Dolj, Buzău, Călăraşi, Teleorman sau Ialomiţa. Cea mai mică pondere a şomerilor din sectorul privat se află în Dolj. Aici, doar 8 la sută din şomeri sunt persoane care au muncit la patroni, restul fiind şomeri de la stat. În Buzău, dintr-un număr total de 13.963 şomeri, doar 2.503 sunt din sectorul privat, adică 18 la sută.
În judeţul Călăraşi, 20 la sută din totalul de şomeri (5.731) provin din sistemul privat, adică un număr de 1.148 persoane. În Ialomiţa, din cei 7.100 de şomeri, doar 733 au muncit la firme, adică 10 la sută. Restul de 90 de procente provin din sistemul public.
Jurnaliştii de la econtext.ro explică faptul că numărul şomerilor din mediul privat a crescut în ultimele luni, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod al Muncii, din data de 1 mai.
Mai exact, noul cod i-a cam speriat atât pe angajatori, cât şi pe cei care munceau pentru ei. Înainte, şomerii preferau să muncească la negru, fără contract, beneficiind astfel şi de salariu şi de ajutorul de şomaj. După intrarea în vigoare a noii legi, mulţi patroni au decis să declare angajaţii pe care-i plăteau la negru, astfel că cei din urmă au fost nevoiţi să renunţe la şomaj.
La nivelul întregii ţări, numărul şomerilor a fost de 437.811 în luna august, conform datelor oferite de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Dintre aceştia, 122.182 sunt şomeri care provin din mediul privat, restul fiind şomeri din sectorul public.

Cei cu studii superioare îngroaşă rândul şomerilor

În România, aproximativ 29.000 de absolvenţi cu studii superioare nu îşi găsesc un loc de muncă şi sunt şomeri cu acte în regulă. Cei mai mulţi şomeri şcoliţi sunt în Bucureşti, în număr de 4.150. Pe locul al doilea în topul privind judeţele cu cei mai mulţi şomeri cu studii superioare se află judeţul Timiş. Aici, la nivelul lunii aprilie, dintr-un număr total de 6.911 şomeri, 1.026 erau absolvenţi de facultate. Adică 14,8% din numărul total al şomerilor.
Pe poziţia a treia în clasament se situează judeţul Cluj. Aici, din numărul total de 12.894 şomeri, cei cu studii superioare erau în număr de 1.124, mai precis 8,7 procente. Cu aceeaşi proporţie, de 8,7% şomeri cu studii superioare din numărul total de şomeri, este situat judeţul Hunedoara, numai că aici diferă cifrele – 11.215 şomeri, din care 974 erau cu facultate.
Locul al cincilea în clasament este ocupat de Arad, unde din cei 8.226 şomeri câţi existau în aprilie în acest judeţ, 675 erau cu studii superioare, mai precis 8,2 procente. Din numărul total de şomeri existenţi în aprilie în judeţul Caraş Severin, 7,9 la sută erau cu calificare superioară, adică 562 persoane dintr-un total de 7.127 şomeri.
Bistriţa-Năsăud se află pe locul 14 în clasamentul întocmit de econtext.ro în ceea ce priveşte numărul şomerilor care au absolvit o formă de învăţământ superior ce nu aveau în aprilie un loc de muncă. În judeţul nostru erau în perioada menţionată 6,3 procente şomeri licenţiaţi, mai precis 436 dintr-un număr total de 6.928 şomeri.

Iulia Bartha
redactie@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.