Băsescu despre referendum: „Mă voi duce. Dacă va fi invalidat, nimeni nu va mai putea opri PSD”

125

Traian Băsescu a declarat că va participa la referendum şi va îndemna oamenii să iasă la vot, însă dacă nu va fi atins cvorumul necesar validării atunci nimeni nu îi va mai putea opri pe liderii PSD să spună „frate, bună ziua. Poporul nu vrea să vă mai băgaţi în justiţie”.

„Eu mă voi duce şi voi îndemna pe cei pe care pot să îi îndemn să participe la referendum. Dar riscul este formidabil, riscul de invalidare prin neatingerea cvorumului şi atunci nimeni nu va mai putea opri PSD să spună «vedeţi nici poporul nu vrea să vă mai băgaţi în justiţie, trebuie să facem ce spunem noi». Şi o vor face cu o duritate fără seamăn, pentru că invalidarea referendumului va fi ocazia pentru liderii PSD să spună «frate, bună ziua. Poporul nu vrea ce vreţi voi justiţie cu interdicţie de a ocupa funcţii publice, cu interdicţie de a da ordonanţe de urgenţă. Staţi că vă dă PSD acum ordonanţe de urgenţă până vă săturaţi»”, a afirmat Traian Băsescu, duminică seară la România TV.

Fostul preşedinte a adăugat că PSD va juca acea carte a neprezentării la vot, iar dacă referendumul va fi invalidat, atunci partidul lui Liviu Dragnea va folosi acest lucru ca o „teribilă armă” împotriva lui Klaus Iohannis şi îi va da o lovitură premergătoare alegerilor prezidenţiale.

„Eu cred că PSD va juca acea carte a neprezentării la vot. O vor face ori public, ori prin organizaţii, dar vor juca această carte pentru că, pe o parte, eşuarea referendumului are efectele de a le da cea mai teribilă armă – «vedeţi că nici poporul nu e cu dumneavoastră. Domnule preşedinte şi cu cei care strigă lăsaţi justiţia independentă», iar pe de altă parte este o lovitură premergătoare alegerilor prezidenţiale care sunt peste câteva luni. Deci e riscant, dar nu e mai puţin adevărat că lansarea referendumului îi permite preşedintelui să joace în campanie, pe tema referendumului, iar românii se vor duce în mod cert, cei care se vor duce, să voteze partidele pentru PE, unii dintre cei care votează la alegeri vor vota la referendum alţii nu”, a explicat Băsescu.

El a conchis că după toate acestea românii nu vor ştii ce au votat, pentru că dezbaterea publică nu este despre alegerile europarlamentare şi Uniunea Europeană, ci despre teme precum Laura Codruţa Kovesi candidat la şefia Parchetului UE sau dacă va fi sau nu din nou condamnat Liviu Dragnea.

„Concluzia va fi că românii habar nu vor avea ce au votat, pentru că ţinem dezbaterea publică în zona Kovesi procuror şef european, intră Dragnea sau nu la puşcărie, în loc să le explicăm românilor şi situaţia UE şi ce putem face pentru că România e a şasea ca forţă de vot în PE, făcând abstracţie de Marea Britanie. Dacă e şi Marea Britanie e a şaptea ţară ca forţă de vot”, a conchis Traian Băsescu.

Pe 1 aprilie, Klaus Iohannis a anunţat că va adresa Parlamentului o nouă consultare care lărgeşte aria de cuprindere pentru referendum, pentru a-l face „mai eficient şi mai puternic”.

La patru zile distanţă, şeful statului a spus că cele două teme, transmise Legislativului, ca fiind de interes naţional care urmează să fie puse în discuţie la referendumul din 26 mai sunt: interzicerea amnistiei şi graţierii pentru fapte de corupţie şi interzicerea ordonanţelor de urgenţă ale Guvernului în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct Curtea Constituţională cu privire la ordonanţe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here