Trei bărbați din Livezile, acuzați de tentativă de omor, riscă să ajungă pentru ani buni după gratii, după ce, în ajun de Paște, i-au administrat unui consătean o bătaie soră cu moartea. Incidentul s-a petrecut pe fondul consumului de alcool, după ce au petrecut în locuința unuia dintre inculpați.

Marius Aftim, Gică Danciu, Georgică Capătă și Tinu Măjeri sunt cei patru bărbați implicați în acest incident, care putea avea un sfârșit tragic – primii trei fiind agresorii celui de-al patrulea.

De la chef, la bătaie cu pumni, picioare, pietre și-o drujbă

Agresiunea s-a petrecut pe data de 15 aprilie anul acesta, în ajun de Paște. Aftim, Danciu și Măjeri au petrecut în ziua respectivă în locuința lui Capătă, unde un membru al familiei gazdei își sărbătorea ziua de naștere. Aniversare udată, bineînțeles, cu mult alcool. Că deh, ca la români, nu bei, nu te poți distra… Problemele au debutat chiar acolo, Măjer fiind, la un moment dat, îmbrâncit, după o dispută verbală cu Aftim, Danciu și Capătă, astfel că a căzut și s-a lovit în zona gurii. Din cauza acestei dispute Măjeri a plecat acasă, el locuind în apropierea casei lui Capătă. Când a ajuns la locuință, concubina sa a observat că el sângera la gură, astfel că femeia a început să strige către Aftim, Danciu și Capătă, reproșându-le cele întâmplate cu Măjeri. Numai că țipetele femeii nu au făcut altceva decât să îi irite și mai tare pe Aftim, Danciu și Capătă, astfel că toți trei s-au dus la locuința lui Măjer, pentru a se răfui cu el, dar și cu membrii familiei lui. Ajunși acolo, Danciu a intrat ață în casă și l-a scos afară în curte pe Măjeri, după care toți trei au început să îl lovească cu picioarele și pumnii. În scandal au intervenit și concubina lui Măjeri și cei doi copii ai lor, iar la un moment dat membrii celor două tabere au început să arunce cu pietre unii spre alții. Acest episod a fost însă partea soft a poveștii…

La un moment dat, Măjeri a reușit să scape din mâinile agresorilor săi, a intrat în locuință de unde a revenit cu o drujbă cu care i-a amenințat pe cei trei bătăuși, în speranța că aceștia vor renunța și vor pleca din gospodăria lui. Gestul lui nu a făcut altceva decât să îi înfurie și mai tare pe Aftim, Danciu și Capătă. După ce au reușit să îl deposedeze de utilaj, cei trei au început să îl lovească furibund pe Măjeri, cu pumnii și picioarele, dar și obiecte contondente, în cap și în zona corpului.

“Gestul său nu a avut efectul de a-i speria pe inculpaţi ci, dimpotrivă, i-a stârnit pe aceştia, determinându-i să-i aplice o corecţie pe măsură. Inculpaţii s-au deplasat spre persoana vătămată, aflată în curtea casei sale, şi au înconjurat-o, au lovit-o, au trântit-o la sol şi au reuşit (relativ uşor) să o deposedeze de motoferăstrău.

În timp ce persoana vătămată Măjeri Tinu a fost deposedată de inculpaţi de motoferăstrău şi imediat după aceea, aceasta a fost agresată fizic de către inculpaţii Capătă Georgică, Aftim Marius şi Danciu Gicu, care au lovit-o cu toţii, în mod repetat, pe persoana vătămată cu pumnii şi picioarele în zona corpului şi capului, precum şi cu obiecte contondente (pietre, o tijă metalică, o drujbă, o bâtă de lemn) în zona capului. Mai multe dintre loviturile suferite de persoana vătămată i-au fost aplicate de către cei trei inculpaţi şi după ce a fost deposedată de drujbă şi după ce a căzut la sol (fapt admis inclusiv de către inculpaţi)”, au arătat procurorii în rechizitoriu.

Victima, la un pas de moarte

În urma loviturilor primite, Măjeri a fost grav rănit, leziunile fiind descrise în certificatul medico-legal.

“În speţă nu poate fi exclusă lovirea persoanei vătămată în zona capului cu o piatră, dar şi cu alte obiecte cu suprafeţe dure, precum motoferăstrăul – corp delict în cauză. Pentru aceasta s-a avut în vedere rezultatul examinării acestui motoferăstrău (…), pe o muchie a carcasei căruia au fost identificate pete sub formă de mânjituri de substanţă de culoare brun-roşcată (sânge). Analizând aspectul leziunii suferite de persoana-vătămată Măjeri Tinu (plaga din zona frontal stângă a capului), conform fotografiei realizate asupra acestuia înainte de i se acorda îngrijiri medicale (…), se poate aprecia că direcţia de deplasare a țesutului dilacerat pledează cel mai probabil pentru existenţa unei lovituri descendente a obiectului care a provocat rana. Acest fapt, se reţine în continuare în cuprinsul rechizitoriului, este de natură a susţine ipoteza lovirii persoanei vătămate de către inculpaţi după ce a căzut la sol. În ceea ce priveşte autorul loviturii care i-a produs persoanei vătămate leziunea principală şi cea mai gravă, aceasta ar putea fi cea aplicată cu drujba de Capătă Georgică (…)

Probele obţinute în cauză, arată procurorul în cuprinsul rechizitoriului (deşi nu permit a stabili cu exactitate contribuţia fiecărui inculpat la agresarea persoanei vătămate, indicarea loviturilor aplicate de fiecare, a mijloacelor folosite, autorul loviturii care i-a produs victimei fractura craniană) concordă în a indica că cei trei inculpaţi au acţionat împreună, concomitent, în mod activ şi toţi au lovit-o pe persoana vătămată, cu diferite obiecte contondente şi cu pumnii, picioarele, inclusiv după ce a căzut la pământ. În cauză a fost identificat motoferăstrăul (care prezintă urme specifice sângelui), precum şi o tijă metalică (cablu de oţel), care de asemenea a fost folosită pentru lovirea persoanei vătămate. Motoferăstrăul a fost luat de la faţa locului de către inculpatul Capătă Georgică şi predat ulterior de către acesta organelor de poliţie. În urma loviturilor, persoana vătămată a suferit leziuni traumatice multiple (incluzând fractură craniană cu înfundare în zona frontală stângă), a căror gravitate, potrivit constatărilor medico-legale – a fost evaluată la 45-50 de zile de îngrijiri medicale, stabilindu-se că acestea întrunesc caracteristicile medico-legale ale noţiunii de punere în primejdie a vieţii (…).

Aceasta a fost transportată de urgenţă la Spitalul Județean de Urgenţă Bistrița şi supusă unor intervenţii chirurgicale de urgenţă”, au mai arătat procurorii.

Cei trei agresori au depus și ei plângeri penale împotriva lui Măjeri, însă procurorii au ajuns la concluzia că în caz este vorba despre legitimă apărare.

Judecătorii ar putea pronunța sentința chiar înainte de Crăciun

Potrivit procurorilor, Aftim, Capătă și Danciu au fost inconsecvenți în declaraţii, ei recunoscând doar o parțial și nuanțat unele fapte. Chiar și unii dintre martori, care inițial au relatat cum au decurs incidentul, ulterior și-au schimbat declaraţiile. Bineînțeles, cum primele declaraţii corespund cu probele din dosar, doar acestea au fost luate în seamă. Chiar și Tinu Măjeri și familia acestuia s-au împăcat cu familiile celor trei agresori și și-au retras plângerile, sperând să pună capac dosarului penal. Ghinion însă, fiindcă în speță fiind vorba despre tentativă de omor, ancheta a mers mai departe.

La cinci zile de la agresiune, mai precis pe 20 aprilie,  Aftim, Capătă și Danciu au fost arestați preventiv, măsura fiind în vigoare și acum, iar la finele lunii august au fost trimiși în judecată. La jumătatea lunii octombrie, dosarul a primit, în camera preliminară, undă verde pentru începerea judecății, un prim termen fiind stabilit chiar zilele trecute, când instanța a decis că se va pronunța pe data de 22 decembrie.

1 COMENTARIU

  1. Mult le Mai trebuie la procurorii Bistriteni Pana dau sentinta!!! Sunt plini de Coruprie si iau banii statului de pomana!!! Am un dosar cu o bataie din cauza unei vecine infirmiera la Spitalul Judetean Bistrita; pe nume Rosca Nicoleta, care m-a batut in propria-mi casa si m-a ameniat ca ma va omora, fata de minor in acela timp cu varsta de 5 ani; unde de 6 luni dosarul este acoperit de procurori!!! Si bine mersi doarme bine la Parchet; Iar EU sunt bolava din cauza acesteia si nimenea nu plateste; decasemenea si minorul in varsta acum de 7 ani; iar o Alta doamna renumita in Bistrita pe nume Pinti Iuliana prietenia buna cu Rosca Nicoleta; si-a batut copilul in varsta de doi ani jumate acum 4 ani si doar fiindca am indraznit sa strig la ea sa nu-si mai bata copilul m-a amenitat ca ma omoara; iar tot ea m-a dat in judecata cu in Dosar pe Pretentii, „Nu am auzit asa ceva” ca Instanta Bistrita sa Permita” iar anul trecut m-a executat silit cu Suma de 8000 lei; doar ca, am deranjat-o, ca i-am spus. Sa nu Mai dea in copilasul ei!!! Este inadmisibil ce isi permit sa faca unui procurorii din Parchet!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.