Vineri, 16 iunie, Curtea de Apel Cluj a emis o hotărâre prin care a suspendat Ordinul ANPC din 23 mai referitor la sancționarea băncilor pentru practici comerciale înșelătoare legate de modul de calcul al ratelor.

„Admite cererea de suspendare formulată de reclamanta Banca Transilvania SA în contradictoriu cu pârâţii Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi Președintele ANPC. Dispune suspendarea Ordinului nr.424 din 23.05.2023 emis de Președintele ANPC până la pronunţarea instanţei de fond. Executorie de drept. Cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare care se depune, sub sancțiunea nulităţii, la Curtea de Apel Cluj”, scrie în decizia instanței.

Președintele ANPC, Horia Constantinescu, acuza băncile că obligau clienții să achite preponderent dobândă atunci când rambursau creditul.

Marți, 16 mai, ANPC a anunțat că a amendat 11 bănci din România, pentru practici comerciale înșelătoare cu privire la modul de calcul al ratelor

Conform ANPC, practicile înșelătoare au constat în faptul că, pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, 25% din soldul principal de rambursat și 75% dobândă. Prin această modalitate de calcul, consumatorii plăteau, de fapt, preponderent dobândă.

Cei 11 operatori economici sunt:

ING Bank
First Bank
Credite Europe Bank
OTP Bank
Alpha Bank
BancaTransilvania
Raiffeisen Bank
BCR
Patria Bank
Unicredit Bank
BRD Groupe Societe Generale.

Pe lângă o sancțiune contravențională, respectiv 11 amenzi în valoare de 550.000 lei, comisarii ANPC au propus măsura de emitere a unor noi grafice de rambursare, atât pentru creditele aflate în curs, cât și pentru cele viitoare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului, scrie economedia.ro.

Săptămâna următoare, ANPC a sancționat alte 8 bănci:

EXIM Bank
Procredit Bank
Intesa Sanpaolo
Techventures Bank ( fosta Banca Comercială Feroviară)
Libra Bank
CEC Bank
Garanti Bank
Vista Bank
Pe lângă sancțiunea contravențională, respectiv 8 amenzi în valoare de 400.000 lei, comisarii ANPC au propus măsura de emitere a unor noi grafice de rambursare, atât pentru creditele aflate în curs, cât și pentru cele viitoare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului.

Băncile au reacționat la decizia ANPC spunând că acest mod de calcul al ratelor este perfect legal și este practicat în toată lumea. Potrivit lor, un alt mod de calcul, prin care clientul va plăti proporții mai mari din principalul creditului va face ca aceștia să plătească rate mai mari în prima parte a creditului, ceea ce ar fi nesustenabil și pe mulți i-ar face să nu se mai califice la credite, depășind gradul de îndatorare (este luată în calcul prima rată a creditului).

Citește și: Ministerul Sănătății vrea să construiască 200 de centre medicale în mediul rural! Șase sunt în Bistrița-Năsăud

1 COMENTARIU

  1. Această decizie judiciară oferă o stabilitate temporară pentru debitorii care se confruntă cu dificultăți financiare. Totuși, este esențial ca această situație să fie abordată în mod responsabil și transparent de către instituțiile implicate, astfel încât să se găsească soluții durabile și echitabile pentru toate părțile implicate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.