Peste 50 de membri ai Sindicatelor Libere din Învăţământ, Filiala Bistriţa-Năsăud au pichetat Prefectura, marţi, 15 septembrie. Întrucât, în aceeaşi zi, Guvernul Boc şi-a asumat răspunderea pentru legile privind salarizarea, educaţia şi reorganizarea agenţiilor, cu efecte grave asupra personalului bugetar, sindicaliştii din Bistriţa sunt pregătiţi, ca alături de colegii lor de la nivel naţional, să intre în grevă generală, în data de 5 octombrie.

Săptămâna trecută, prin pichetări multiple, sindicaliştii din învăţământ au cerut Guvernului Boc, renunţarea la angajarea răspunderii în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, asupra legii cadru privind salarizarea unică a personalului plătit din fonduri publice; renegocierea legii salarizării unice şi supunerea sa dezbaterii Camerelor Parlamentului României; stoparea disponibilizărilor în sectorul bugetar şi neacordarea concediului fără plată forţat. Astfel, peste 1500 de membri de sindicat din Bucureşti, Dâmboviţa, Braşov, Prahova şi Arad au protestat în faţa Parlamentului României. De asemenea, au pichetat prefecturile şi sindicaliştii din judeţele Arad, Călăraşi, Bihor, Timiş, Bistriţa-Năsăud, Iaşi, Cluj, Bacău, Ialomiţa, Maramureş, Prahova şi Constanţa.
În aceeaşi zi însă, Guvernul Boc şi-a asumat răspunderea pe cele trei proiecte de lege, fără prezenţa în şedinţă a social-democraţilor şi liberalilor. Premierul Emil Boc susţine că Legea educaţiei naţionale este o aplicare a ceea ce partidele politice parlamentare, dar şi sindicatele au convenit în 2008 pentru reformarea sistemului educaţional. În urma acestei „asomări”, sindicaliştii din învăţământ sunt hotărâţi ca în data de 5 octombrie să intre în grevă generală.

Titu Rauca: „Educaţia este a mia prioritate naţională pentru guvern!”

Prezent marţi la protest alături de alţi sindicalişti, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, filiala Bistriţa-Năsăud, Titu Rauca, a explicat motivul pentru care s-a ajuns la pichetarea Prefecturii. „Pe noi ne interesează în mod deosebit, legea salarizării unice şi de asemenea, codul educaţiei, astăzi denumit legea educaţiei naţionale. Suntem nemulţumiţi pentru faptul că legea salarizării unice care a fost negociată cu partenerii sociali, în decursul a trei luni, aproape, a luat o întorsătură defavorabilă învăţământului în urma negocierilor purtate, şi în câteva zile, grila s-a inversat. Dacă în momentele negocierii s-a ajuns la o grilă cât de cât favorabilă pe cele 12 trepte, şi eram în treimea superioară, la ora actuală noua grilă ne situează în treimea inferioară, astfel încât mulţi dintre colegii noştri au pierdut la salarizare. Astfel, în loc să devină, aşa cum este definită educaţia – prioritate naţională -, se pare că este o prioritate, dar a nu ştiu câta, poate a mia prioritate naţională pentru guvernul actual şi pentru celelalte guverne de-a lungul a 20 de ani. Este deosebit de grav faptul că partenerii sociali care trebuiau să fie consideraţi parteneri egali, aşa cum se întâmplă în statele Uniunii Europene, şi în cadrul comisiilor de dialog social dintre guvern, sindicate şi patronate, nu sunt consideraţi astfel, iar ceea ce se negociază odată, nu este valabil în continuare”, a precizat Titu Rauca.

Liderul de sindicat susţine că au fost încălcate o serie de acorduri, de protocoale şi articole de lege. „Pentru a ne obţine drepturile a trebuit să acţionăm în instanţă, iar unele procese se află şi acuma pe rol. Ba mai mult, o serie de procese câştigate în instanţă şi cu hotărâri definitive şi executorii au intrat sub incidenţa Ordonanţei 71 a guvernului, din acest an, şi se eşalonează plăţile pe mai mulţi ani, respectiv pe trei, de altfel, pentru 2010, 2011 şi 2012. Este vorba de o plată a unor drepturi de până la 5.000 de lei. Dacă comparăm aceste sume cu ceea ce înseamnă plăţile pe alte hotărâri judecătoreşti, de miliarde de lei, atunci vorbim de o sumă insignifiantă, ceea ce trebuie să se dea celor din învăţământ, care şi-au câştigat, nu numai prin luptă sindicală de-a lungul a 18-20 de ani, drepturile consfinţite în legea educaţiei, consfinţite în statutul personalului didactic. (…). Colegii noştri de la conducerea Federaţiei au fost prezenţi la toate negocierile purtate pe legea salarizării, pe legile educaţiei. Există peste 1.700 de amendamente care au fost trimise la guvern pentru a fi reanalizate şi în asumarea răspunderii să fie considerate şi amendamentele respective, însă se pare că nu se întâmplă acest lucru. Pentru acest motiv suntem noi acum aici, pentru acelaşi motiv colegii noştri din Federaţia Sindicatelor Libere şi Federaţia Spiru Haret sunt la pichetarea Parlamentului, iar în 5 octombrie, dacă lucrurile merg pe aceleaşi coordonate, va fi declanşată greva generală”, a spus preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, filiala Bistriţa-Năsăud, Titu Rauca.

“Să trăiţi bine precum dascălii!”

La nivel naţional, circa 2.000 de sindicalişti s-au aflat marţi, 15 septembrie, în parcul Izvor de lângă Palatul Parlamentului, unde au protestat faţă de asumarea răspunderii de către guvern pentru legile privind salarizarea, educaţia şi reorganizarea agenţiilor.

Pichetarea Parlamentului s-a desfăşurat simultan cu procedura asumării răspunderii în Parlament. La protest au participat sindicalişti, reprezentanţi ai cadrelor didactice, medicilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici, cu pancarte prin care transmiteau diverse mesaje: „V-aţi asumat corupţia din stat!” sau „Să trăiţi bine precum dascălii!”. Federaţiile sindicale s-au opus astfel efectelor preconizate ale Legii privind salarizarea unitară a bugetarilor – pierderea unor drepturi câştigate ale personalului din sectorul bugetar, diminuarea veniturilor acestei categorii de personal şi concedieri masive. Sindicaliştii susţin că asumarea răspunderii pe legi de o asemenea importanţa nu este normală, fiind vorba de legi făcute după ureche, fără consultarea specialiştilor. Alianţa Bugetarilor a anunţat că după protestul de marţi, se va intra în grevă generală pe data de 5 octombrie.  

Guvernul Boc şi-a “asomat” răspunderea pe cele trei proiecte de lege

Tot marţi, în paralel cu protestele iscate în întreaga ţară, Guvernul Boc şi-a asumat răspunderea pe cele trei proiecte de lege, însă fără participarea la şedinţă a reprezentanţilor PSD şi PNL. Premierul României, Emil Boc a precizat că Legea educaţiei naţionale este o aplicare a ceea ce partidele politice parlamentare, dar şi sindicatele au convenit în anul 2008 pentru reformarea sistemului educaţional. Potrivit lui Boc, la baza proiectului de lege a educaţiei stau Pactul pentru educaţie şi Strategia naţională. Legat de Legea salarizării unitare, pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea, aceasta va duce la eliminarea decalajelor „nejustificate şi imorale” dintre salariile diferitelor categorii socio-profesionale din sistemul bugetar. Cât priveşte reorganizarea agenţiilor, premierul Emil Boc susţine că se vor face economii pentru investiţii în infrastructură.

În urma “asomării” de către Guvern a unor legi de maximă importanţă, care nu sunt încă „bătute în cuie”, sindicaliştii sunt pregătiţi de un protest ca la carte. Aşadar, luna viitoare, pe 5 octombrie, membrii Sindicatelor Libere din Învăţământ, Filiala Bistriţa-Năsăud, sunt hotărâţi să se alieze colegilor de la nivel naţional pentru a declanşa o grevă generală.

Iulia STUPINEAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.