Sase familii din cartierul bistritean Viisoara nu se pot racorda la conducta de apa deorece pentru acest lucru sunt obligati sa- si despagubeasca vecinii cu suma de 3.000 lei. Oamenii sunt revoltati deoarece se presupune ca ar trebui sa fie racordati gratuit datorita lucrarilor care se efectueaza în zona, lucrari finantate din fonduri ISPA.

 
Retea de apa si canalizare realizata prin fonduri ISPA
 
Începând cu 2008, în Viisoara s-au demarat lucrarile de introducere a apei curente si a canalizarii, de aceste lucrari, gratuite urmând sa beneficieze locuitorii din zona. Familiile care se plâng ca nu sunt lasate sa se racordeze la reteaua finantata prin ISPA, se afla într-o încurcatura destul de ciudata. Acestia sustin ca nu sunt lasati sa se racordeze la conducta decât daca despagubesc vecinii cu 3000 lei. Potrivit declaratiei directorului SC Aquabis SA, Ioan Sandru, aceste familii nu se pot racorda la respectiva conducta deoarece aceasta a fost platita de 18 familii în 2005, care au dorit pe atunci sa-si introduca apa chiar pe cheltuiala proprie. Ulterior între acestea si “Aquabis” s-a încheiat un protocol, prin care regia se obliga sa nu dea avize de bransare pe respectiva portiune de retea decât cu acceptul lor. Ioan Sandru a mai precizat ca în programul si proiectul ISPA nu se dubleaza conductele pe respectiva portiune, ci se leaga conductele respective de reteaua deja existenta.
Reprezentatul “Aquabis” spune de asemenea ca lungimile de conducta care nu se executa prin ISPA în localitatea Viisoara, se vor executa în alta parte, pentru a întruni kilometrii prevazuti în proiect.

Oamenii diperati îsi cer drepturile

Una dintre persoanele în cauza, Ioan Rus, nu îsi explica, de ce “Aquabis” nu vrea sa le de a aviz de racordare din moment ce, ei si-au platit proiectul de bransament si un aviz de debit populatie. Membrii celor sase familii nu înteleg de ce trebuie ei sa-si despagubeasca vecinii care s-au bransat în 2005 daca acum prin programul ISPA pot sa beneficieze de apa si canalizare gratuit. Familiile în cauza spun ca nu îsi pot despagubi vecini, deoarece nu dispun de acesti bani. Mai mult, acestea nici nu doresc sa faca acest lucru, deoarece considera ca trebuie sa primeasca apa si canalizare gratuit.
Ioan Rus este hotarât sa nu lase lucrurile asa si sustine ca va depune plîngere la ministerul de resort.

Solutia “Aquabis”

Conducerea „Aquabis” a emis o adresa catre locatarii de pe strada Principala Viisoara, pri care îi înstiinseaza pe acestia ca în cadrul lucrarilor de alimentare cu apa si camnalizare care se executa în localitatea Viisoara se preiau retelele de apa executate anterior de catre locatari, în conditiile impuse de catre SC „Aquabis”, în speta retelei executate pe strada Principala între numerele 15 si 47A. Ca o facilitate pentru locatarii din aceasta zona si care au contribuit la realizarea retelei de apa. SC „Aquabis îi scuteste pe acestia de plata avizului si a proiectului de racordare la reteau de canalizare, suma fiind de 250 lei .
Reprezentanti „Aquabis spun ca ei nu pot sa-si dea avizul de bransare celor sase familii, datorita protocolului semnat cu celelalte 18 familii care au contribuit în 2005 la realizarea retelei de apa, familii care prin reprezentantul lor, un anumit domn Motoc, cer despagubiri si ar putea da regia în judecata în baza respectivului protocol. Celor racordati deja la reteaua de apa li s-a propus sa dea famiilor care doresc acum acest lucru, acceptul pentru un singur racord, însa nu sunt de acord.
Cele sase familii risca sa ramâna fara apa de fapt din cauza vecinilor care cer despagubiri. Directorul „Aquabis” Ioan Sandru a mai declarat „Nu putem da avizul de bransare celor sase familli, fara acordul vecinilor, deorece riscam un proces, asociatia de locatari ne poate da în judecata în baza protocolului încheiat cu ei”.

Program de 22 de milioane de euro

Programul ISPA de reabilitare si extindere a retelelor de apa si canalizare din municipiul Bistrita si Valea Bârgaului a fost lansat în luna noiembrie a anului trecut. Lucrarile au început efectiv în luna decembrie, când Hidroconstructia, firma câstigatoare a contractului de lucrari pentru cea mai consistenta componenta a programului, a demarat executarea acestora. Proiectul, preconizat a se finaliza în 2010, se realizeaza din fonduri nerambursabile prin Instrumentul pentru Politici Structurale de Preaderare (ISPA). Acesta are o valoare de 22.500.000 euro. Din aceasta suma, asistenta ISPA are o pondere de 75 la suta, adica 16.875.000 euro, iar beneficiarul – SC Aquabis SA – asigura 25 la suta din total, adica 5.625.000 euro. Cele 25 de procente au fost obtinute printr-un împrumut contractat direct de catre Ministerul Finantelor Publice de la BEI, urmat de un subîmprumut catre Aquabis, în aceleasi conditii. Acesta urmeaza a fi rambursat în 25 de ani, cu o perioada de gratie de sase ani.
Proiectul este structurat pe trei componente: reabilitarea Statiei de tratare Bistrita-Bârgaului si tratarea namolurilor rezultate din procesul tehnologic; reabilitarea si extinderea retelelor de apa si canalizare; asistenta tehnica, supervizare pe parcursul implementarii si publicitate. Printre lucrarile care sunt cuprinse în proiect amintim lucrari privind amplasarea unei conducte de aductiune în lungime de 1,5 km, reablitarea a patru decantoare lamelare, reabilitarea filtrelor si echiparea cu panouri de comanda. De asemenea, va fi construit un bazin de stocare pentru apa rezultata la spalarea filtrelor, vor fi reabilitate circa 10 km de retea distributie apa potabila prin înlocuirea tronsoanelor în care se înregistreaza pierderi, cu conducte noi, va fi extinsa reteaua de distributie apa potabila cu circa 24 km în zonele în care acesta nu exista. La Prundu- Bârgaului, va fi amplasata o statie de pompare si un rezervor de 200 mc, iar reteaua de canalizare va fi extinsa cu circa 144 km.

Dana Pop

1 COMENTARIU

  1. Nu este singurul incident de acest tip. Este foarte posibil sa fie o intelegere cu „strigare” De ce Aquabis ca beneficiara a proiectrului nu-i despagubeste pe cei care-au contribuit si astfel isi poate marii baza de clienti fara sa fie actionata in instanta?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.