Lovitura de teatru la Bistrita. La începutul acestei luni, celebrul om de afaceri bistritean, Vasile Corutiu, administratorul binecunoscutelor firme „Garant-Service” si „Matcon”, a fost trimis în judecata. Motivul, unul destul de banal la prima vedere, comiterea unor infractiuni la legea drepturilor de autor si drepturilor conexe. Prin urmare, Parchetul de pe lânga Tribunalul Bistrita-Nasaud a dispus punerea în miscare a actiunii penale si trimiterea în judecata a omului de afaceri Vasile Corutiu.

Fata de anumite fapte pe care presa le-a dezvaluit de-a lungul timpului, acuzatiile care i se aduc omului de afaceri în dosarul nr.96/P/2007 par floare la ureche, pentru un avocat hârsâit în ale dreptului penal.
Mai toate guvernarile care s-au succedat din 1990, l-au folosit pe Vasile Corutiu si au închis ochii, vis-a-vis de calitatea lucrarilor executate de firmele sale, mai mult i-au acordat acestuia contracte pe banda rulanta. Indiferent ca au fost institutii publice, sali de sport, scolii sau locuinte ANL, lucrarile executate au fost de mântuiala. Cel mai important lucru a fost încasarea contravalorii contractelor respective, în urma ramânând beneficiari nemultumiti si reclamatii peste reclamatii.

Reclamatii pe banda rulanta

Printre ispravile de pomina ale controversatului om de afaceri se numara afacerea legata de concesionarea retelelor de gaz din Nasaud, în urma careia peste 1.500 de familii nasaudene au ramas fara caldura în case. Garda Financiara si IPJ Bistrita-Nasaud au început la vremea respectiva o ancheta, la cererea prefectului judetului Bistrita-Nasaud, Ioan Szilagyi, privind modul în care „Garant Service” SRL s-a ocupat de acesta afacere. Ancheta a fost ceruta dupa ce firma respectiva nu a achitat facturile în conturile unui furnizor de gaze din Bucuresti, iar peste 1.500 de familii din Nasaud, dar si institutii publice, printre care si Spitalul Orasenesc Nasaud, scoli si gradinite au ramas în frig. Timpul a trecut, dar despre rezultatul anchetei nu s-a mai auzit nimic, iar peste dosarul respectiv s-a asternut praful.
O alta afacere suspecta a facut valuri acum câtiva ani, când fostul sef al Oficiului Teritorial ANL Bistrita-Nasaud, Liviu Frisan, a fost demis si si-a pierdut locul de munca, în urma unui control de la Bucuresti, si-i poate multumi pentru acest lucru lui Vasile Corutiu, pentru ca a dat dovada de superficialitate si nu si-a îndeplinit obligatiile ce-i reveneau în calitate de sef de santier. Presa a speculat si se pare ca pe buna dreptate, faptul ca Frisan a fost demis pentru ca ar fi mers pe-o mâna cu Vasile Corutiu, care a folosit la blocurile ANL din zona Subcetate materiale de constructie de cea mai slaba calitate. S-a suspectat atunci, ca Frisan s-a facut ca nu vede ca „Garant Service” folosea rebuturi de BCA, produse de o alta firma a lui Corutiu, „Matcon”. Un caz identic a fost si la Viisoara, când locatarii blocului 95, sc.B, construit tot prin ANL de firma lui Corutiu, au depus o sesizare la Oficiul Judetean al Protectiei Consumatorului, potrivit careia boilerul de stocare a apei calde din cadrul punctului termic care deserveste scara blocului în cauza s-a defectat, iar repararea sau înlocuirea acestuia se amâna la nesfârsit. Masura a fost excesiv de blânda, firma lui Corutiu a fost sanctionata cu o amenda de 12.000 lei pentru încalcari ale drepturilor consumatorilor. Dar lucrurile nu s-au oprit aici, nici nu s-a uscat bine cerneala de pe contractele care au fost semnate în septembrie 2007, între Primaria Bistrita si chiriasii blocurilor ANL, din cartierul Subcetate, ca acestia s-au trezit ca le cad tavanele în cap. Date în folosinta cu mare tam-tam, cu taieri de panglici, sampanie, televiziuni si presa, aceste apartamente s-au transformat în adevarate capcane pentru chiriasii respectivi.
Reclamatii cu nemiluita, vis-a-vis de proasta calitate a lucrarilor efectuate de „Garant Service”, au venit începând de la primele locuinte ANL din cartierul Viisoara, continuând cu salile de sport din judet, sediul Inspectoratului Scolar Judetean Bistrita-Nasaud. Singurele institutii care au îndraznit si au avut curajul sa amendeze firmele lui Vasile Corutiu, în ciuda unor amenintari cu destituiri din functii, au fost Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului si Autoritatea de Sanatate Publica. Si unii au platit cu functiile. Dupa fiecare scandal, „Garant Service”, paradoxal, primea noi si noi contracte de construire a unor noi edificii, tot din banii publici. Toti sefii Oficiului Teritorial ANL Bistrita-Nasaud, care au lucrat cu „Garant Service”, au avut probleme, primii doi, Vasile Iuga si Liviu Frisan au fost demisi, iar ultimul ocupant al acestui fotoliu, Atilla Csurka, se pare ca nu se simte nici el prea bine prea bine.
Probleme a avut Vasile Corutiu si cu inspectorii de munca. Când s-au obosit sa faca controale, acestia au întâlnit si constatat încalcari inimaginabile ale legislatiei în vigoare. Din cauza acestor încalcari flagrante ale legii, la „Matcon” SA, s-au produs mai multe accidente de munca, însa unul a îngrozit întreg orasul Bistrita. Un muncitor, Dorel Cristea, a fost macinat de viu într-un malaxor. Nimeni, însa, nu a patit nimic, a ramas doar o vaduva si niste copii orfani. Pâna la urma, mortul a fost de vina.
În 18 ani, Corutiu si-a facut de cap, el a fost intangibil, nimeni nu s-a putut atinge de el, nici macar cu vorba, daramite de un fir de par al acestuia. Ca sa-si asigure protectia afacerilor, Vasile Corutiu a devenit si un veritabil "sifon", daca cineva a încercat sa ridice valul de pe afacerile oneroase ale acestuia, a riscat sa ajunga dupa gratii, ca urmare a unor delatiuni ordinare facute de celebrul miliardar de paie.

Softurile, bata-le vina!

Pe lânga acuzatiile aduse de-a lungul vremii lui Vasile Corutiu, faptele pentru care este trimis în judecata de Parchetul de pe lânga Tribunalul Bistrita-Nasaud par pur si simplu hilare. Politistii si procurorii au descoperit la sediul celor doua firme ale lui Corutiu – „Garant Service” si „Matcon” SA – programe de calculator piratate. Procurorii bistriteni au dispus punerea în miscare a actiunii penale si trimiterea în judecata a lui Vasile Corutiu pentru comiterea unor infractiuni la legea privind drepturile de autor si drepturile conexe. Sigur, comparatia este putin fortata, dar fara nici o urma de asemanare între faptele celor doua personaje, mafiotul american, Al Capone, a fost bagat dupa gratii, nu pentru grozavia faptelor savârsite, documentarea acestora a fost greu de dovedit, ci pentru o chestie aparent mai putin grava, sustragerea de la plata impozitelor.
În dosarul înregistrat pe rolul Tribunalului Bistrita-Nasaud, se arata ca în luna martie, 2007, organele de politie au efectuat o verificare la sediul comun al S.C „Garant Service” si S.C „Matcon”. Ambele firmele au ca obiect de activitate constructiile civile, producerea si comercializarea de materiale de constructii, activitatea scriptica fiind desfasurata în acelasi sediu, în sistem informatic, de pe o retea de calculatoare. Verificarile efectuate au dus la identificarea mai multor sisteme de operare si pachete de programe instalate, stocate si rulate fara licenta. Titularii drepturilor de autor, pentru sistemele de operare si pachetele de programe instalate sunt „Microsoft Corporation” si „Autodesk Incorporated”, ambele din SUA. Acestea sunt reprezentate în România de Societatea Civila de Avocati „M. Gavnea si M. Popescu”. Cele doua firme americane vor sa recupereze de la Vasile Corutiu suma de 15.000 de euro. În actul de acuzare se mai mentioneaza ca Vasile Corutiu a fost administratorul „Garant Service” Bistrita, care în cursul anului 1999, a preluat de la Fondul Proprietatii de Stat S.C „Matcon” SA. În cursul anului 2006, cele doua firme au intrat în procedura de organizare judiciara, fiind desemnat ca administrator judiciar, S.C „Consult Management UV” din Unirea. Practic, actiunea autoritatilor statului a fost demarata la data de 13 martie 2007, când organele de politie au efectuat o verificare la sediul comun al „Garant Service” si „Matcon”. Fara intentia de a se îndoi de capacitatea justitiei bistritene de a face dreptate în acest caz, Gazeta, va urmari derularea procesului si va reveni cu rezultatul acestuia.

Mihnea Rosenberg

1 COMENTARIU

  1. sa-l iau in pula si pe el si pe lati bagatori de seama cu banii .. niste cacatzi care fac pula mare in fiecare zi pe banii altora care muncesc pe rupte si el isi bate joc de angajatii lui.. sa-i dea 20-25 de ani cat ptr omor ca aia merita

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.