Medicii de familie din Bistriţa-Năsăud susţin că vor pleca la muncă în străinatate, dacă până la data de 1 aprilie 2011 guvernanţii nu vor modifica contractul-cadru pe care cadrele medicale trebuie să îl semneze cu Casa deAsigurări de Sănătate.

Joi, 10 martie, zeci de medici de familie din Bistriţa-Năsăud au mers la sediul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) pentru a depune cereri pentru eliberarea adeverinţei de specialist, necesară pentru obţinerea certificatului de conformitate cu care să poată profesa în străinătate.

Dar cu ei cum ramâne?

În opinia medicilor de familie, ei sunt ,astăzi, împiedicaţi în a-şi exercita profesia. Guvernanţii l-au înrobit tot mai mult prin activităţi colaterale actului medical propriu zis, au crescut cheltuielile cabinetului impunând o formularistică costisitoare, cu obligaţia de a o cumpăra de la cei desemnaţi de guvern, au permis diveşilor terţi să ne impună noi şi noi taxe, care reprezintă o mare povară pentru cabinete. Prin noul Contract Cadru medicii de familie consideră că guvernanţii doresc desfiinţarea medicinei de familie, datorită normelor aberante ale acestuia. Aceste Norme fac ca o activitate medicală destinată rezolvării a 80% din problemele de sănătate ale comunităţii să nu mai poată să existe..Totul s-a petrecut treptat. Încet, încet, medicii de familie s-au trezit înhăţaţi în nebunia unor solicitări şi tracasări psihice excesive, colaterale muncii propriu zise. Pe nesimţite, asemenea unui mic bulgăre de zăpadă ce declanşează o avalanşă, poverile puse pe medicul de familie au crescut treptat până au ajuns să îl sufoce.

Medic=operator de date?!

Dr. Maria Goron se întreabă care este rolul medicului de familie în societatea românească. ,,Fără să primim vreo înlesnire, vreun sprijin (cu excepţia laptop-urilor) din partea statului, au început să ni se ceară tot mai multe, mai complicate şi mai scumpe documente, formulare, registre şi alte înscrisuri. Iar acum avem în spate o masă uriaşă de solicitări sub care unii abia mai respiră. Mă gândeam până unde mai poate fi încărcată mintea medicul de familie. Şi totuşi guvernanţii doresc să îl înroleze într-o activitate obligatorie de operator de date de natură informatică legate de cardul de sănătate al pacienţilor şi în plus să îl oblige la o activitate non stop de asigurarea permanenţei. Pur şi simplu medicul de familie nu mai are timp pentru pacienţi. Menirea medicului de familie este să asigure în primul rând prevenirea bolilor, a celor cronice în mod special. Este inuman şi în acelaşi timp dăunător pentru bolnavi, să îl obligi pe medicul de familie să lucreze ca pe bandă rulantă, cu atenţia împărţită între pacient şi multitudinea de înscrisuri ce le are de făcut în fişe, în câteva feluri de registre, în computer, în formulare pentru gravide, în câteva de feluri de reţete la acelaşi bolnav, în câteva feluri de bilete de trimitere. În plus, limitarea numărului de consultaţii la 20 pe zi şi un buget orientativ (plafon la medic) nu face decât să-i afecteze şi mai mult pe pacient şi pe medic.  Suntem nevoiţi să lucrăm sub o presiune colosală. An de an Casa Naţională şi-a înmulţit ameninţările şi numărul de sancţiuni în ceea ce-i priveşte pe medicii de familie. Adică ţi se iau sume mari de bani dacă nu ai bifat o căsuţă pe reţetă sau pe concediul medical, dacă greşeşti o listă, un cod, dacă un asigurat nu şi-a reînoit dovada de asigurat. Calitatea actului medical, timpul acordat bolnavului nu contează, ci doar să fie completate toate rubricile şi respectată birocraţia.„susţine domnia sa.

Sistemul, bată-l vina!

Medicii de familie  mai atrag atenţia că prin noul contract cadru, pacienţii sunt obligaţi să se programeze la medicul de familie pentru a beneficia de consultaţie sau reţete, pentru  tratamentul cronic, întrucât munca unui medic este limitată la maximum 20 de consultaţii pe zi şi o vizită la domiciliu pe zi. Pacienţii consultaţi la cerere (inclusiv cei care sunt pacienţi asiguratţ şi se prezintă la cabinetul medical neprogramaţi) işi pierd drepturile fireşti de asiguraţi, deoarece acestor pacienti li se poate oferi consultaţia contracost, dar nu se pot elibera retete compensate sau gratuite, bilete de trimitere, alte acte medicale în contract cu CAS. În plus,  un pacient cronic, în baza noului contract cadru, care urmeaza să acopere 2011 si 2012, va beneficia de reţeta pentru tratamentul cronic doar o dată la trei luni.

Niculina Rus e de părere că ….,,nu şi nu!„

Niculina Rus, preşedinta Asociaţiei Medcilor de Familie din Bistriţa-Năsăud a precizat pentru Gazeta de Bistriţa:
,,Nu putem semna un contract pe doi ani consecutivi, asemenea unui CEC în alb fără a ştii ce buget este alocat anul viitor. Am constatat apoi că semnarea unei asemenea convenţii aduce grave prejudicii de ordin material şi moral profesiei noastre  precum şi intereselor materiale si morale ale pacienţilor", spune Niculina Rus, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Bistriţa-Năsăud. Medicii sunt nemulţumiţi de limitarea consultaţiilor la 20 zilnic, ceea ce, potrivit calculelor lor ar face ca un pacient cronic să poată beneficia de consult şi medicamente doar odată la trei luni. Medicii reclamă şi reducerea drastic a punctului per capita, bugetul orientativ de medicamente dar şi obligativitatea de a lucra în centrele de permanenţă sub rezerva penalizării lor drastice. În plus cheltuielile pe care trebuie să le suporte odată cu noile carduri de sănătate, este un alt motiv pentru care cei 132 de medici de familie din Bistriţa-Năsăud refuză semnarea contractului.„

,,Acest contract ne aduce prejudicii morale!„

În discuţia pe care a avut-o cu reporterul Gazetei de Bistriţa, Niculina Rus a mai punctat: ,, Acest contract ne aduce prejudicii morale, atât noua, cât şi pacientilor noştri. Asociaţia medicilor de familie, împreuna cu Patronatul Medicilor de Familie din Bistriţa-Năsăud a depus o notificare la sediul Casei de Asigurari de Sănătate prin care informăm nemulţumirile noastre privind încheierea noului contract. Analizând aceste clauze contractule am ajuns la concluzia că noi, medicii de familie, nu putem semna acest contract, deoarece ne aduce prejudicii morale şi materiale, atât nouă cât şi pacienţilor noştri. O altă nemulţumire este aceea ca acest contract se vrea încheiat pe doi ani.  Fila de buget pe 2011 se cunoaşte. Dar pe 2012? Nu se ştie ce suma va fi alocata medicinei primare. Cum să semnam un cec în alb?! Suntem nemulţimiţi şi ca valoarea punctului din noul contract a scazut foarte mult, ceea ce duce la o scadere a veniturilor cu aproximativ 25%. Acest lucru va duce la falimentul multor cabinete. Să nu uităm că în anii 2009-2010 s-a mai înregistrat o scadere a veniturilor medicilor de familie, dar acest contract ne extermină„

Ce vor, de fapt, medicii de familie

Medicii sunt nemulţumiţi de faptul că vor fi practic obligaţi să susţină informatizarea sistemului din bani proprii, dar şi să asigure servicii de permanenţă împotriva voinţei lor. De asemenea, sunt nemulţumiţi şi de impunerea plafoanelor la prescripţiile medicamentelor, care i-ar pune în situaţia de a-şi alege pacienţii care consumă mai puţine resurse. Mai mult, Ministerul i-a anunţat că dacă nu semnează contractul cadru, vor deroga medicii din ambulatorii să le preia listele de pacienţi. Medicii de familie sunt nemulţumiţi şi de degradarea progresivă a situaţiei acestei specialităţi, dar şi a sistemului de sănătate în general. Potrivit acestora, contractul-cadru, care urmează să intre în vigoare de la 1 aprilie pe o perioadă de doi ani, nesocoteşte principiul consolidării bazei pentru a întări întregul sistemul, decapitează liberalismul profesiei medicale, afectează drepturile pacienţilor şi încearcă deprofesionalizarea.  Medicii de familie spun că proiectul de norme de aplicare a contractului-cadru distruge orice speranţă de supravieţuire a cabinetelor. Ei nu sunt de acord cu impunerea aşa-numitului buget orientativ cu centrele de permanenţă şi nici cu desfiinţarea sporurilor din zonele izolate. Aceştia resping ideea ca unui bolnav cronic să i se accepte o singură reţetă odată la trei luni, în condiţiile în care acesta are mai multe boli asociate, care necesită tratamente, şi uneori din cauza stării de sănătate trebuie să ajungă la doctor de mai multe ori.
NO COMMENT!

România are cel mai mic procent din Fondurile Naţionale de Asigurări de Sănătate colectate de la populaţie, comparativ cu alte ţări europene. Deşi la început, în 1999 s-a pornit bine şi medicinei de familie îi revenea aproximativ 15 % din acest fond, s-a ajuns la momentul actual la 5, 5%

ULTIMA ORĂ

Pleacă în străinătate

Zeci de medici de familie din Bistriţa-Năsăud au mers la sediul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) pentru a depune cereri pentru eliberarea adeverinţei de specialist, necesară pentru obţinerea certificatului de conformitate cu care să poată profesa în străinătate. Preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Bistriţa-Năsăud, dr. Gabriel Munteanu, a declarat că gestul făcut de medicii de familie care au mers la DSP să depună cereri pentru eliberarea adeverinţei de specialist denotă nemulţumirea faţă de noul contract cadru, care ar urma să intre în vigoare la 1 aprilie.
"Sunt nişte lucruri decente pe care trebuie să le facem pentru ca guvernanţii să nu aibă o surpriză totală la 1 aprilie, când vor spune că nu au ştiut că medicii de familie nu sunt de acord cu acest contract cadru şi cu aceste norme. Ei din ianuarie sunt informaţi permanent, prin tot felul de notificări, dar nu vor să ia în seamă punctele noastre de vedere", a declarat Gabriel Munteanu.
Munteanu a spus că sunt şase articole în contractul cadru pe 2010 care au fost atacate de organizaţiile medicilor în instanţă, ei obţinând câştig de cauză la instanţă.
"Aceste şase articole cu atât mai mult nu pot fi aplicate în 2011. Au fost înştiinţate CJAS-urile, Ministerul Sănătăţii că este o decizie a Curţii de Apel care e executorie. Că ei atacă apoi în recurs şi vom reveni la ele, rămâne de văzut, dar acum trebuie să scoată aceste articole din contractul cadru. Deci acest contract cadru publicat în Monitorul Oficial e nul şi ilegal, iar normele încă nu sunt publicate. Ele tot apar în tot felul de proiecte şi variante, dar nici într-un caz îmbunătăţite pentru pacienţi şi pentru medici", a spus dr. Gabriel Munteanu.
La rândul său, medicul Niculina Rus, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bistriţa-Năsăud, a declarat că medicii au ales să vină cu toţii în aceeaşi zi să ceară adeverinţele respective ca să demonstreze că sistemul actual îi alungă din ţară.
"Noi am depus documente pentru obţinerea adeverinţei de specialist. Avem nevoie de adeverinţă fiindcă următorul pas va fi depunerea documentaţiei pentru eliberarea certificatului de conformitate în baza căruia orice medic poate să-şi practice meseria în orice ţară din Uniunea Europeană, în momentul în care şi-a găsit un loc de muncă. Am venit în grup fiindcă am dorit să atragem atenţia că o mulţime de colegi din ţară au plecat în străinătate şi alţii se gândesc să plece. Am venit să arătăm că nu mai putem şi sistemul ne alungă din ţară", a spus Niculina Rus.

Raimond Petruţ
Alin Cordoş

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.