Lucrările de execuţie a microhidrocentralei de pe malul Someşului din oraşul Năsăud, construită de SC Acord Impex SRL, au fost sistate de Apele Române – Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa (ABAST), la începutul acestei luni. De la dosarul proiectului lipsesc documente importante, pe care ABAST le solicitase încă de la eliberarea avizului.

Sursele Gazetei de Bistriţa susţin că, deşi stopate până la intrarea totală în legalitate, lucrările de construcţie au continuat fără probleme.

Proiectul care vizează construirea unei microhidrocentrale pe malul drept al râului Someş în oraşul Năsăud este plin de mari semne de întrebare. Deşi se bazează pe nişte acte aprobate de mânuţa consilierilor locali, în anumite zone se forţează foarte mult nota. Interesele sunt foarte mari şi toate firele duc la primul gospodar al urbei, Mircea Romocea, care nu mai apare în actele SC Acord Impex SRL, firmă care construieşte obiectivul şi care, de altfel, i-a aparţinut acestuia până să fie ales în funcţie.

 

Lucrările au fost stopate şi totuşi…

La începutul lunii octombrie, reprezentanţi ai ABAST au efectuat o vizită la locul execuţiei, unde au constatat modul în care se derulează lucrările şi stadiul acestora. Deşi în linii mari nu au găsit nereguli, reprezentanţii ABAST au constatat că SC Acord Impex SRL nu are depuse la dosar documentaţiile solicitate. Astfel, este vorba de „Planul propriu de prevenire şi combatere a poluărilor accidentale”, „Planul de apărare împotriva inundaţiilor, fenomenelor meteorologice periculoase şi accidentelor la construcţii hidrotehnice, corelat cu proiectul tehnologic referitor la lucrările care se execută pe albie”, dar şi graficul de execuţie a lucrărilor. Termenul de îndeplinire a condiţiilor impuse SC Acord Impex SRL, acordat de ABAST, este IMEDIAT, sub sancţiunea suspendării avizului de Gospodărire a Apelor.

Aceste IMEDIAT se pare că nu a fost respectat, fiindcă, potrivit surselor Gazetei de Bistriţa, reprezentanţii SC Acord Impex SRL nu au trimis vreo documentaţie celor de la Apele Române, iar cu toate acestea, executantul lucrărilor – SC Ionesc Sacis SRL – şi-a văzut de treabă mai departe, fără întrerupere.

Până la închiderea ediţiei, ABAST nu a răspuns Gazetei de Bistriţa dacă SC Acord Impex SRL a trimis documentele solicitate sau nu.

 

Apele Române, neluate în seamă de Acord Impex SRL

 

Nu este însă prima dată când SC Acord Impex SRL dă cu flit celor de la Apele Române – ABAST. La finele anului trecut, după un control efectuat în teren de cei de la ABAST, s-a constatat că executantul lucrărilor a distrus epiul pragului de fund. Şi atunci lucrările au fost vezi Doamne stopate, precum i s-au cerut şi cele două planuri  – de prevenire a poluărilor accidentale şi cel de prevenire a inundaţiilor. În mod normal documentele respective ar fi trebuit să fie anexate deja la dosar cel târziu până la data începerii lucrărilor.

Dar să vedem ce au constatat cei de la Apele Române Cluj anul trecut, când a fost distrus epiul.

„Au fost începute lucrările pe malul drept al r. Someşului Mare, fiind efectuate (până la data verificării în teren) săpături aval de barajul (pragul de fund) existent, în zona cuprinsă între malul drept şi digul de apărare. Urmare a săpăturilor efectuate, a fost AFECTAT MALUL DREPT şi ZONA DE PROTECŢIE a acestuia, pe o lungime de 20-30 m. Prim lucrările efectuate de către SC IONESC SACIS SRL Năsăud – în calitate de constructor pentru titularul avizului de gospodărire a apelor nr. 256/26.08.2013 (SC Acord Impex SRL), a fost distrus parţial (cca 90% devenind nefuncţional) epiul de dirijare aval, realizat pe malul drept al Someşului Mare”, se preciza în nota de constatare a Apelor Române întocmită în urma controlului efectuat la finele anului trecut.

Executantul a fost pus să refacă ce a distrus, însă lucrările nu sunt întocmai în regulă.

„În vederea punerii în siguranţă a malului drept pe perioada de execuţie, ca soluţie provizorie, a fost depus material de umplutură, pământ şi balast, pe o lungime de circa 20 m, lucrare care NU ESTE ÎN MĂSURĂ SĂ ASIGURE PROTECŢIA DIGULUI DE APĂRARE ÎMPOTRIVA INUNDAŢIILOR, în situaţia în care în perioada următoare se vor înregistra viituri.

Conform cerinţelor Avizului de gospodărire a apelor nr. 256/26.08.2013, beneficiarul actului de reglementare avea obligaţia de a depune spre aprobare la Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa, Panul de apărare împotriva inundaţiilor, CERINŢĂ CARE NU A FOST DUSĂ LA ÎNDEPLINIRE PÂNĂ CEL TÂRZIU LA DATA ÎNCEPERII LUCRĂRILOR”, s-a mai preciza în documentul Apelor Române.

Or condiţia nedusă la îndeplinire era una esenţială care putea duce chiar la anularea avizului de gospodărire a apelor, ca să nu mai vorbim de distrugerile provocate şi punerea în pericol a oraşului. Termenul limită până la care trebuia refăcut ceea ce s-a distrus era 15 ianuarie 2014. Epiul a fost refăcut, dar de mântuială, nu cum a fost în starea iniţială. În primăvara acestui an, deşi nu au fost depuse la dosar documentaţiile cerute de ABAST, lucrările de execuţie a microhidrocentralei au fost reluate şi, surpriză!, epiul a fost distrus pentru a doua oară pe o porţiune de câţiva metri. În porţiunea respectivă a fost ridicată centrala propriu-zisă, din beton armat. Culmea este că la acest ultim control efectuat în teren, reprezentanţii ABAST nu au văzut nimic în neregulă şi constată că „lucrările sunt realizate pe amplasamentul avizat”.

 

Aviz cu semnul întrebării

 

Aşa cum precizam într-un număr anterior al Gazetei de Bistriţa, nici avizul de mediu obţinut de SC Acord Impex SRL de la Agenţia pentru Protecţia Mediului în 2009 pentru proiectul pe care firma îl avea atunci la dosar nu pare să corespundă cu ceea ce există acum. Afirmaţia are la bază condiţiile impuse în documentul de reglementare emis de APM BN, de unde reiese că proiectul depus la acea dată de SC Acord Impex SRL viza ca investiţia să se deruleze pe ambele maluri ale Someşului, inclusiv în zona fostei uzine electrice a Năsăudului, ce se află pe terenul ce aparţine Uniunii Comunelor Grănicereşti Năsăudene.

 

Scurt remember

 

Toate demersurile întreprinse de SC Acord Impex SRL nu ar fi fost uşoare fără sprijinul puternic al primarului oraşului Năsăud, Mircea Romocea, care de altfel a deţinut până să fie ales în funcţie această firmă pe care a vândut-o unei rude al amicului său Ionel Horj.

Astfel, în FEBRUARIE 2013, aprobarea Consiliului Local Năsăud pentru un schimb de terenuri între primărie şi ruda prietenului său Horj, Ioan Rus – cel care deţine în prezent SC Acord Impex SRL. Este vorba de HCL nr. 25 din 28.02.2013. Mai precis, Rus deţinea o suprafaţă de teren de 1.554 metri pătraţi exact în zona în care primarul se laudă că vrea să facă parcul de agrement, iar prin hotărârea de consiliu a primit o suprafaţă de 2.200 m.p.

Terenul de 2.200 m.p. îi foloseşte lui Rus construirii microhidrocentralei.

În APRILIE 2013, Romocea promovează în Consiliul Local HCL nr.51/25.04.2013 prin care barajul (pragul de fund) este înscris în domeniul public al oraşului Năsăud.

În MAI 2013, Primăria Năsăud obţine o hotărâre de guvern – HG 314/29.05.2013 -, publicată în M. Of. al României, Partea I, nr. 343/11.VI.2013, care vine să completeze o hotărâre mai veche din 2002, – nr. 905/2002 – privind atestarea domeniului public al judeţului Bistriţa-Năsăud, precum şi a municipiului, oraşelor şi comunelor din judeţul Bistriţa-Năsăud, unde Anexa nr. 4 „Inventarul bunurilor care aparţin domeniului public al oraşului Năsăud” este completată cu încă un bun: Barajul pentru acumularea apei pe râul Someşul Mare (prag de fund).

Pe 27 IUNIE 2013, legislativul local mai aprobă un proiect de hotărâre iniţiat de Romocea, denumit imobil construcţie „Baraj pentru acumularea apei (prag de fund)” în suprafaţa de 399 mp., situat pe malul drept al râului Someşul Mare în vederea realizării unei microhidrocentrale (MHC) şi totodată concesionarea barajului.

Pentru realizarea acestui MHC, Rus a primit, prin intermediul SC Acord Impex SRL, certificatul de urbanism – nr. 48 din 17.06.2013 – cu ZECE ZILE înainte de promovarea hotărârii de consiliu local.

În 26 AUGUST 2013, SC Acord Impex SRL obţine avizul modificator nr. 256 din 26.08.2013, eliberat de Apele Române – Administraţia Bazinală Someş-Tisa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.