Într-o lume mult prea implicată în tumultul frământărilor cotidiene, omenia a devenit un termen care încet-încet nu ne mai caracterizează. Este motivul principal pentru care Asociația Pro-Apărarea Drepturilor Omului Bistrița a organizat a XI-a ediție a Săptămânii Solidaritățiii și Toleranței. Manifestările au loc în perioada 5-9 octombrie 2015.

„Nu putem face nimic singuri, deși volutariatul este destul de greu înțeles în comunitatea noastră, o mână de oameni care s-au constituit demult, deși sunt deja 20 și ceva de ani, au încercat să facă cunoscute diverse teme de actualitate, de actualitate, de educație școlară privind drepturile copilului și drepturile omului, și pentru a fi la subiect, această săptămână a solidarității și toleranței, care se desfășoară în tandem cu asociatul nostru francez-la ei este săptămâna solidarității internaționale, noi am păstrat titlu pentru că noi suntem toleranți”, a precizat Doina Orza, președintele PRO-ADO Bistrița.

„Ne-am gândit că și în această săptămână ar fi foarte indicat să sensibilizăm tineretul, mai ales cu această problemă a mediului ambiant și de câțiva ani am inițiat această prezentare în rândul tinerilor, pentru valori ambientale. Dar anul acesta ne-am gândit că cel mai indicat, ar fi să arătăm tinerilor din Liceul de Arte, împreună cu domnul profesor Duda Vasile, despre arhitectura vernaculară care care încet-încet se duistruge, începe să nu mai existe, care este o arhitectură valoroasă, în mediul rural și fără autor”, a adăugat arhitectul Mirela Tamaș.

Alimentația a fost un alt subiect dezbătut.

„Se pare că, ca oameni obișnuiți trebuie să avem tot mai multe informații despre ce mâncăm, de unde provine ceea ce mâncăm și un domeniu unde nu putem fi toleranți. Nu putem fi toletranți pentru că e vorba de corpul nostru, de mintea noastră, și e vorba de ce suportă până la urmă genele noastre. Și sorpul se supune unor procese chimice și până la urmă toate aceste alimente care sunt pe piață acum nu știm în ce măsură în momentul de față, modificările genetice, produc modificări, pe ce termen, reversibile, ireversibile”, a precizat sociologul D.S.P. Bistrița-Năsăud, Mirela Parker.

Despre libertate a vorbit un fost angajat al sitemului penitenciar.

„În cadrul acestor acțiuni organizate de PRO ADO, voi avea o temă, libertate vs captivitate, la Penitenciarul Bistrița, cu un grup de tineri, asta însemnând ca vârstă, 18-21 de ani, unde considerăm că se pretează foarte bine această temă, având în vedere dorința de libertate a deținuților în general. Aici este și un paradox. De-a lungul anilor, în experiența muncii cu ei, odată aflați în detenție, își amintesc că există și libertate, tânjesc după ea și o parte dintre ei, îndeosebi, recidiviștii, revin. Înseamnă că ajunși în mediul nociv în care au fost inițial, recidivează în săvârșirea de infracțiuni”, a declarat Constantin Ioanițoaia, fost comandant al Penitenicarului Bistrița.

Nu vor lipsi nici întâlnirile cu scriitorii.

„Cred că una dintre cele mai bune terapii, pe lângă terapia prin muzică, este terapia prin lectură, și în fiecare an împreună cu colegii scriitori, venim și susținem un recital de poezie, împreună cu doamnele, un recital bine primit de ele, un recital în care scriitorii din județul nostru se prezintă prin ceea ce au creat ei în ultimul timp”, a adăugat jurnalistul, Menuț Maximinian.

Evenimentul este organizat în colaborare cu Institutia Prefectului, Inspectoratul Școlar Județean și Primaria Municipiului Bistrita.

solidaritate 1 solidaritate 2 solidaritate 3 solidaritate 4 solidaritate 5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.