Obiecțiile secretarului Floare Gaftone, cu privire la prelungirea Planului Urbanistic General au ajuns la Instituția Prefectului, care a desființat, rând pe rând, toate „bubele” găsite de aceasta.

Într-o adresă trimisă Primăriei Bistrița, Instituția Prefectului desființează rând pe rând obiecțiile de legalitate identificate de secretarul municipiului Floare Gaftone, la prelungirea Planului Urbanistic General.

Pe data de 5 decembrie, Primăria Bistrița a trimis Prefecturii o adresă, prin care solicitat instituției să se pronunțe punctual cu privire la obiecțiile de legalitate a Hotărârii nr. 207/14.11.2023, transmise pe data de 16 noiembrie de Floare Gaftone

Cu circul aferent cu care i-a obișnuit în ultimii ani atât pe consilierii locali, cât și pe cei care se încumetă să arunce un ochi pe ședințele de Consiliu Local, Floare Gaftone a contrasemnat hotărârea în cauză, însă a atașat o serie de obiecțiuni de legalitate.

„Apreciem că, obiecțiunile Secretarului general nu vizează aspecte care afectează legalitatea Hotărârii Consiliului Local al municipiului Bistrița nr. 207/14.11.2023 privind aprobarea prelungirii termenului de valabilitate a documentației de urbanism «Actualizare Plan Urbanistic General al municipiului Bistrița” și Regulamentului local de urbanism», este concluzia Instituției Prefectului, semnată de prefectul Teofil Cioarbă, secretarul general al Prefecturii Carmen Toderașc și consilierul juridic al instituției, Ioana Curea.

Pe ce „bube” s-a bazat Floare Gaftone:

Să luăm însă pe rând problemele identificate de secretarul general al municipiului Bistrița, Floare Gaftone. Prima critică vizează faptul că în raportul de specialitate întocmit de arhitectul șef al municipiului nu se prevede termenul de prelungire al PUG, dar nici rezultatul consultării CTATU (Comisia Tehnică de Amenajarea a Teritoriului și de Urbanism), iar avizul acestei comisii nr. 13./25.10.2023 este emis ulterior întocmirii Raportului de specialitate.

„Această critică nu este fondată, deoarece prin articolul 1 al hotărârii adoptate se prevede termenul până la care se aprobă prelungirea PUG, respectiv 14.11.2028. Referitor la avizul CTATU, această comisie a emis un aviz favorabil, iar potrivit art. 36, alin 5 din Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul „în activitatea lor, arhitecții-șefi sunt sprijiniți de Comisia tehnică de amenajare a teritoriului și urbanism, comisie cu rol consultative, care asigură fundamentarea tehnică de specialitate în vederea luării deciziilor. În consecință, nu se poate reține că nu a fost consultată această comisie, pe motiv că avizul a fost emis ulterior”, se arată în adresa Instituției Prefectului.

Cea de-a doua critică se referă la faptul că raportul arhitectului șef nu conține informații cu privire la demersurile efectuate pentru prelungirea PUG, iar aceste demersuri au fost făcute de către primarul municipiului Bistrița, care a obținut copia unei documentații de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în format electronic, care a stat la baza emiterii avizului ministerului din anul 2013, dar că „din informațiile obținute”, acestea nu conțin și regulamentul pe UTR.

Gaftone a mai precizat la acea dată că hotărârea adoptată nu clarifică aspectele problematice ale PUG ce fac obiectul anchetei organelor de cercetare penală, și anume faptul că între planșele UTR predate pe suport de hârtie și cele în format electronic afișate pe site sunt diferențe.

Și în acest caz, Instituția Prefectului susține că s-a respectat legea, iar prelungirea termenului de valabilitate a documentației de urbanism a îndeplinit condițiile prevăzute de legislație.

„Referitor la conținutul documentației al cărei valabilitate se prelungește, acesta nu poate fi altul decât cel aprobat în anul 2013 de către Consiliul Local al municipiului Bistrița și care a avut incidență până la data adoptării prezentei hotărâri asupra tuturor documentațiilor de amenajare a teritoriului și de urbanism emise de către Primăria municipiului Bistrița, în intervalul 2013 – 2023. Susținerile secretarului general, potrivit cărora există mai multe variante ale planșelor care fac parte din documentație, menționăm că cele valabile nu pot fi altele decât cele aprobate de Consiliul local al municipiului Bistrița în anul 2013, astfel că, identificarea unei variante aprobate nu intră în competența Prefectului, cu atât mai mult cu cât, așa cum precizează secretarul general al municipiului Bistrița, acestea fac obiectul anchetei organelor de cercetare penală”, se mai arată în adresa Instituției Prefectului.

Activitatea secretarului Gaftone, n-a primit notă maximă!

De câțiva ani buni deja, nu există ședință de Consiliu Local fără un minim circ făcut de secretarul Gaftone. Pe unii consilieri locali i-a lăsat chiar nervii și au ajuns să țipe la Floare Gaftone în mijlocul ședințelor. Este și cazul lui Cristian Munthiu, care nu o dată a i-a vorbit pe un ton ridicat secretarului general al municipiului, cerându-i să înceteze cu „manipulările”. Însă, cele mai intense contre pare să le aibă Gaftone cu viceprimarul Hangan, care în ultimul an a devenit cel mai aprig critic al său.

De doi ani încoace nici activitatea secretarului Floare Gaftone nu mai e apreciată cu „foarte bine”, ci doar cu bine, în condițiile în care până acum era evaluate doar cu foarte bine. În toamna acestui an, Floare Gaftone l-a dat în judecată pe primarul Ioan Turc și comisia de evaluare a performanțelor sale, cerându-le judecătorilor să schimbe calificativul.

Din comisia în cauză, care a evaluat-o pe Gaftone, au făcut parte președintele Consiliului Județean Emil Radu Moldovan, primarul Ioan Turc, vicepreședintele Kecskés-Simionca Tiberiu Ciprian, consilierul județean Cârlig Cristian Costel și consilierii locali Ionel Ruști și Filip Tudor.

La ședința de Consiliu Local în care s-a votat prelungirea PUG s-a pus problema chiar demisiei secretarului Floare Gaftone. “Propunerea” a venit de la vicele Hangan, care i-a propus un troc: Vă dați demisia dacă mi-o dau și eu? Acesta a fost respins vehement de Gaftone.

Și de această dată, Floare Gaftone a aruncat mingea responsabilității în curtea arhitectului șef, cu care este într-un continuu conflict, a primarului Ioan Turc și a consilierilor locali, tactica sa preferată, se pare, deja de ceva vreme:

„Noi avem ambiguitatea asta cu două PUG-uri. Ce este pe site trebuie dezafișat pentru că nu corespunde realității. Dacă aprobați (n. r. – prelungirea PUG-ului), o faceți pe răspunderea dumneavoastră. Mâine cetățenii vor întreba ce PUG ați aprobat. Să vină arhitectul șef să spună cum aplicăm PUG de mâine. Eu susțin proiectul de hotărâre în situația în care se afișează documentația adusă de domnul primar de la minister”, a insistat Floare Gaftone, la ședința de Consiliu Local în cauză.

Andreea Radu

4 COMENTARII

 1. Doamna asta ori e mereu impotriva tuturor, ceea ce nu cred, ori vrea sa puna lucrurile la locul lor, sa atinga perfectiunea, ceea ce e imposibil in Romania!

 2. Elaborarea unui nou Plan Urbanistic General (PUG) al municipiului Bistrița este o necesitate, având in vedere că actualul PUG a fost realizat in anul 2013 sub vechea administratie si de atunci a fost prelungit in repetate randuri, desi s-au inregistrat mari carente la capitolul urbanism.
  Este suficient să amintim că în 28 ianuarie 2010, în timpul primului mandat al primarului CRETU, consilierii au votat în unanimitate pentru transformarea Dealului Codrișor în zonă de agrement și au adoptat un PUZ în acest sens. Numai că la scurt timp, in septembrie 2010, la câteva luni după aprobarea PUZ-ului respectiv Crețu s-a sucit și de-atunci timp de trei mandate a tinut-o langa pentru realizarea unui drum cu două benzi prin mijlocul pădurii Codrișor. Atunci Crețu a facut o mica excrocherie astfel ca Pădurea Codrișor să rămână în extravilan, aceasta fiind o condiția obligatorie pentru realizarea centurii. Si iată că dintr-o prostie orasul Bistrita a ramas si fără centură ocolitoare, dar si fără o zonă de agrement amenajată pe dealul Codrișor.
  Este doar un exemplu din multe altele pentru care Consiliul Local ar trebui să ia în calcul datele cuprinse în Planurile Urbanistice Zonale ”Codrișor” I și II aprobate conform HCL din 2006 și 2010, să completeze prevederile din documentaţia de urbanism in elaborarea unui nou Plan Urbanistic General al municipiului Bistriţa.
  De asemenea este imperios necesar sa fie incluse in intravilan zonele in care s-a extins orasul in ultimii ani.

 3. Daa, FIX ASA ESTE
  Taiasca primarul si consilierii locali care habar nu au ce au votat.
  De noaptea mintii sa zici in sedinta ca CD urile nu sunt complete si care au fost date cu 5 minute inainte de sedinta sa nu chemi sa dea explicatii arhitectul si cei din urbanism, sa faci scut in jurul acestei nearhitecte sa aperi abuzurile, spune totul despre acesti consilieri locali pe care noi ii platim.
  Nici pesedeii n au spus nimic, dovada clara ca nu sunt straini de abuzurile din urbanismul bistritean, ca sunt inregimentatii de anumiti dezvoltatori sau dezvoltatorii astia cu trecere sunt slugile lor.
  Este de stiut faptul ca fostul mare deputat cu broasca in gat construieste unde si cum vrea, pana si contabila firmei e mare dezvoltatoare si factorii responsabili se fac ca nu stiu si nu vad nimic.Oare ce spune acest lucru CARACATITA Cossa Nostra este copiol mic.
  Bravo doamna , nu va lasati bistritenii cei multi stiu adevarul.

 4. Daa, FIX ASA ESTE
  Taiasca primarul si consilierii locali care habar nu au ce au votat.
  De noaptea mintii sa zici in sedinta ca CD urile nu sunt complete si care au fost date cu 5 minute inainte de sedinta sa nu chemi sa dea explicatii arhitectul si cei din urbanism, sa faci scut in jurul acestei nearhitecte sa aperi abuzurile, spune totul despre acesti consilieri locali pe care noi ii platim.
  Nici pesedeii n au spus nimic, dovada clara ca nu sunt straini de abuzurile din urbanismul bistritean, ca sunt inregimentatii de anumiti dezvoltatori sau dezvoltatorii astia cu trecere sunt slugile lor.
  Este de stiut faptul ca fostul mare deputat cu broasca in gat construieste unde si cum vrea, pana si contabila firmei e mare dezvoltatoare si factorii responsabili se fac ca nu stiu si nu vad nimic.Oare ce spune acest lucru CARACATITA Cossa Nostra este copiol mic.
  Bravo doamna , nu va lasati bistritenii cei multi stiu adevarul.
  Apropo macar o sa cititi parerea noastra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.