Peste două milioane de lei a pus la bătaie Primăria Bistriţa la începutul lunii mai pentru amenajarea şi modernizarea străzii Grigore Pletosul din Municipiu. Nu mai puţin de şapte firme, dintre care cinci sunt bistriţene, iar două provin din judeţul Cluj, şi-au depus oferte în speranţa că vor prinde contractul tentant.
Exact când debuta campania electorală, Primăria Bistriţa a scos la licitaţie contractul pentru execuţia lucrărilor de amenajare a străzii Grigore Pletosu. Teoretic, discutăm de circa 700 m de stradă, carosabil şi trotuare, pe care municipalitatea o vrea ca nouă nouţă. Teoretic însă, aşa cum am precizat, fiindcă în discuţie intră aproximativ 500 m de stradă. Pentru acest tronson de 500 m, municipalitatea lui Ovidiu Creţu care tocmai a depus jurământul pentru cel de-al treilea mandat de primar al său, a pus la bătaie 1.904.593,43 lei, fără TVA, adică peste 19 miliarde de lei vechi. Costul unui metrul de stradă amenajat şi modernizat se ridică la peste 3.700 lei, adică peste 37 milioane de lei vechi.
Conform documentaţiei postată pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) proiectul vizează întreaga stradă Grigore Pletosu. Teoretic, lucrările ar trebui să se desfăşoare pe două tronsoane, unul în lungime de 512,5 m, iar celălalt de 198,7 m.
Conform memoriului tehnic, tronsonul 1 cu lungimea de 512,5 m este amenajat cu 2 benzi de circulaţie de câte 3 m pe care se circulă în ambele sensuri, trotuare de o parte şi de alta a carosabilului cu o lăţime de 1,5 m.
„ – tronsonul 1, cuprins între Calea Moldovei şi strada Miron Cristea, cu lungimea aproximativă de 512 m, se desfăşoară pe direcţia sud est – nord vest, circulându-se pe două benzi total neamenajate, delimitate de proprietăţi. Calitatea necorespunzătoare a suprafeţei carosabile şi lipsa şanţurilor sau rigolelor pentru colectarea apelor meteorice împiedică desfăşurarea circulaţiei normale a autovehiculelor, fiind necesare lucrări de refacere a sistemului rutier, amenajarea trotuarelor, împreună cu revitalizarea spaţiilor verzi”, se precizează în memoriul tehnic.
Tronsonul 2 în lungime de 198,7 m este amenajat pe o singură bandă, pe primii 94 m cu sens unic şi un trotuare pe partea dreaptă în lungime de 30 m, în timp ce pe ultimii 100 m circulaţia este prevăzută să se desfăşoare în ambele sensuri şi trotuare pe ambele părţi.
„ – tronsonul 2, cu lungimea aproximativă de 198 m, se desfăşoară pe direcţia nord est – sud vest, circulându-se pe primii 90 m pe două benzi total neamenajate, delimitate de proprietari, şi pe o singură bandă pe ultimii 100 m, unde se prevăd două staţii de încrucişare pentru circulaţia în ambele sensuri. Calitatea necorespunzătoare a suprafeţei carosabile şi lipsa şanţurilor sau a rigolelor pentru colectarea apelor meteorice împiedică desfăşurarea circulaţiei normale a autovehiculelor, fiind necesare lucrări de refacere a sistemului rutier, amenajarea trotuarelor, împreună cu revitalizarea spaţiilor verzi”, se precizează în documentul citat.
Numai că pe strada Grigore Pletosu nu există deocamdată reţea de canalizare, în documentaţia amintită precizându-se că strada cu pricina este totuşi cuprinsă în proiectul ISPA în acest sens. Acest lucru însă înseamnă că până nu vor fi finalizate lucrările de canalizare, strada nu va putea fi amenajată şi modernizată.
Pe de altă parte, până la începerea lucrărilor, riveranii vor trebui să îşi retragă împrejmuirile (gardurile) în afara amprizei drumului, terenuri care vor fi transferat în proprietatea Consiliului Local Bistriţa, dat fiind faptul că localnicii beneficiază în mod direct de investiţia ce se va realiza acolo.
Nu mai puţin de şapte firme şi-au depus ofertele pentru a prinde acest contract de peste două milioane lei de la bugetul local. Numele acestora sunt foarte binecunoscute având în vedere că la un moment sau altul a muşcat fiecare din tortul banilor publici, indiferent că vorbim de municipalitatea bistriţeană, Consiliul Judeţean BN sau vreo altă administraţie locală din judeţul Bistriţa-Năsăud.
Este vorba despre SC Antrepriza de Reparaţii şi Lucrări ARL Cluj SA, SC Construct Perom SRL, SC MIS GrupSRL în asociere cu SC Îndemânarea Prodcom SRL, SC Frasinul SRL, SC Diferit SA din Cluj Napoca, SC Lucrări Drumuri şi Poduri SA (LDP SA) şi SC Caterpilar Transilvania SRL cu subcontractant SC CML.RO SRL.
Ofertele au fost depuse până pe 18 mai şi ar fi trebuit evaluate până la final de lună, însă acest lucru nu s-a întâmplat, comisia tehnică numită de prin dispoziţia primarului Ovidiu Creţu prelungind perioada de evaluare.
Pe 10 iunie, comisia respectivă a emis şi o adresă de justificare a prelungirii perioadei de evaluare a ofertelor. Motivele invocate sunt cel puţin ilare, având în vedere că lucrarea se desfăşoară pe o suprafaţă relativ mică în comparaţie cu alte şantiere, iar lucrările nu sunt deosebit de complexe.
„După vizionarea ofertelor, în perioada 19.05.2016 – 10.06.2016 s-au verificat, pentru fiecare ofertant în parte, îndeplinirea cerinţelor de calificare şi verificare a propunerilor tehnice.
Deoarece au fost necesare solicitări de clarificări aferente documentelor de calificare şi respectiv a propunerilor tehnice, comisia de evaluare nu a reuşit să definitiveze evaluarea ofertelor.
Urmează să se parcurgă următoarele etape:
- Verificarea răspunsurilor la solicitările de clarificări aferente documentelor de calificare, pentru una din oferte.
- Stabilirea ofertelor admise şi decriptarea propunerilor financiare
- Analiza propunerilor financiare
- Stabilirea ofertelor admisibile şi respectiv a ofertei câştigătoare
- Întocmirea raportului procedurii
Având în vedere următoarele aspecte:
- Documentaţia aferentă fiecărei oferte este vastă
- Volumul de lucru necesar pentru evaluarea ofertelor este mare
- Proiectul care face obiectul prezentei proceduri este complex
comisia de evaluare propune (…) prelungirea perioadei de evaluare”, se menţionează în nota justificativă a comisiei tehnice.
Investiţia de pe Grigore Pletosu face parte din proiectul de amenajare a străzilor în zonele noi de locuinţe din municipiu.
Încă din primul mandat de primar, Ovidiu Creţu a comandat un studiu tehnic privind amenajarea mai multor străzi din municipiu, aflate în zonele rezidenţiale.Licitaţia a fost câştigată de SC Tehnovial Inginerie SRL Bucureşti, care contra sumei de 165.000 lei a întocmit documentaţiile necesare.Proiectul „Amenajare străzi în zonele noi de locuinţe din municipiul Bistriţa” a fost iniţiat în 2011 şi cuprinde un număr de 27 străzi şi anume: str. Grigore Moisil, str. Aviator Mihai Berbecariu, str. Miron Cristea, str. Viile cu Pomi, str. Remus Cristian Bucur, str. Labirintului zona Viişoara: str. Armoniei, str. Dinu Lipatti, str. Gheorghe Dima, str. Valea Sigmirului, Aleea Răsăritului, Aleea Orizontului, Aleea Trifoiului, str. Tudor Jarda, str. Sergiu Celibidache zona Subcetate, str. Drumul Dumitrei Vechi, str. Bradului, str. Caisului, str. Castelanului, str. Vasile Lucaciu, str. Nucului, str. Bastionului, str. Huniazilor, str. Poienii, str. Cocorului, str. Valea Căstăilor, str. Secundară 8 Ghinda.
De atunci încoace o mică parte au fost asfaltate. Asfaltate au fost însă şi unele care nu erau cuprinse în proiect, cum ar fi spre exemplu strada pe care locuieşte preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan.