Lucrările de îngropare a cablurilor atât cele electrice, cât și cele de telefonie fixă și internet au început pe strada Gheorghe Șincai, iar stâlpii de culoare neagră se potrivesc de minune cu arhitectura clădirilor din centrul istoric.
„Pe strada Gheorghe Șincai se aproprie de finalizare lucrările de înlocuire a rețelei de iluminat stradal și de îngropare a rețelelor electrice și a celor de date. Aveam această problemă în oraș, în special în zona centrală a muncipiului, unde rețelele de telefonie, televiziune prin cablu de internet erau niște rețele aparente, rețele care foloseau fie stâlpi de susținere, fie erau fixate de fațadele imobilelor. Aceasta e una dintre preocupările pe care le avea în ultimii ani în această privință și strada Gheorghe Șincai, după Titulescu și Rebreanu. Și face obiectul acestei intervenții. Tot ceea ce până acum era rețea aeriană, nu mai există din acest moment și lucrurile arată mai bine și probabil vor avea și altă rezistență în timp”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Bistrița, Mihai Ruști.
Guvernul a aprobat, în 2011, o hotărâre prin care este interzisă montarea supraterană pe domeniul public a echipamentelor tehnice care fac parte din sistemele de telecomunicații, alimentare cu apă, energie electrică, termoficare, transport în comun sau automate pentru semnalizare rutieră.
Actul normativ, adoptat la propunerea Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, a vizat modificarea și completarea Anexei 1 la Hotărârea Guvernului 525/1996 pentru aprobarea Regulamentului general de urbanism.
„Astfel, lucrările de construcții pentru realizarea/extinderea rețelelor edilitare în zona drumurilor publice situate în intravilanul localităților se execută în varianta de amplasare subterană. Se interzice montarea supraterană, pe domeniul public, a echipamentelor tehnice care fac parte din sistemele de telecomunicații, alimentare cu apă, energie electrică, termoficare, transport în comun, automate pentru semnalizare rutieră și altele de această natură. Montarea acestor echipamente se va executa în varianta de amplasare subterană ori, după caz, în incinte sau în nișele construcțiilor, cu acordul prealabil al proprietarilor incintelor/ construcțiilor. Rețelele edilitare amplasate subteran vor fi semnalate prin markeri distinctivi”, potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltării, din 2011.