Castelul Teleki din Comlod va fi scos la vânzare prin licitaţie, luna viitoare, de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud. 

Preţul de pornire la licitaţie este de aproximativ 140.000 euro (111.945 euro, fără TVA), conform raportului de evaluare.

 

Castelul Teleki din Comlod, comuna Milaş, monument istoric de valoare naţională şi universală din grupa „A”, va fi scos la licitație de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud în data de 21 septembrie.

Licitația publică deschisă cu strigare  va avea loc în sala mare de ședințe a Consiliului Județean, la ora 9.00.

Cererile de participare la licitaţie pot fi depuse până în data de 18 septembrie, ora 12.00.

Caietul de sarcini, în care sunt menţionate condiţiile de desfăşurare a licitaţiei, poate fi achiziţionat pentru suma de 150 de lei, achitată prin virament bancar în contul beneficiarului: Județul Bistrița-Năsăud, cod fiscal 4347550, Cont RO61TREZ2417510103200109X, deschis la Trezoreria municipiului Bistrița sau numerar la casieria Consiliului Județean Bistrița-Năsăud. Caietul de sarcini se pune la dispoziția ofertanților de către Serviciul coordonare instituții subordonate, administrare patrimoniu-Compartiment administrare patrimoniu, Cam. 8, imobil „Garaje și atelier întreținere”, municipiul Bistrița, Piața Petru Rareș nr. 1-2.

Castelul Teleki poate fi utilizat pentru activităţi muzeistice, sociale, de învăţământ şi turism cu repsectarea prevederilor Legii nr. 422/2001, privind protejarea monumentelor istorice.

 

Imobilul scos la vânzare este compus din clădire în regim de înălţime beci +parter şi teren aferent cu următoarele caracteristici:

  • beci cu 3 camere având aria desfăşurată (Ad) de 230 mp şi aria utilă(Au) de 157,5 mp;
  • – parter cu 14 camere având aria desfăşurată(Ad) de 400 mp şi aria utilă(Au) de 270,30 mp;
  • – teren intravilan în suprafaţă de 7.843 mp.

Expertizele tehnice întocmite până acum susţin că sunt necesare intervenţii de urgenţă pentru oprirea procesului de degradare a structurii de rezistenţă a clădirii, lucrările de construcţie, restaurare şi conservare fiind estimate la peste 600.000 de euro.

Conform documentaţiei, uzura fizică a clădirii este dominantă la structura de rezistenţă, la şarpantă, învelitoare şi închideri după cum urmează:

  •  prăbuşirea parţială a bolţii subsolului, având consecinţe asupra întregii construcţii, necesită intervenţii urgente în vederea stopării fenomenului pentru partea rămasă din planşeul peste subsol, care în prezent este în consolă şi riscă să se prăbuşească în totalitate;
  •  – planşeul peste parterul sălii mari a castelului este parţial prăbuşit;
  •  – prăbuşirea parţială a şarpantei acoperişului, datorită putrezirii unor elemente de structură (longeroane, grinzi, căpriori, cosoroabe, etc.);
  •  – fisuri locale de profunzime în pereţii portanţi ai construcţiei;
  •  – învelitoarea acoperişului prezintă ţigle şi coame lipsă, deplasate de la poziţie, fisurate şi îmbătrânite.
  •  – streşinile sunt distruse şi apele pluviale se infiltrează în pereţi;
  •  – tinichigeria este ruginită sau lipseşte şi apele sunt deversate la baza clădirii degradând fundaţiile.
  • – instalaţiile interioare aferente clădirii sunt învechite şi nefuncţionale. Clădirea nu are instalaţii de apa şi canalizare funcţională.

 

Castelul din Comlod a fost construit în 1756 de către Istvan Wesselenyi de Hadad şi soţia sa Polixenia Daniel de Warygas,ulterior intrând în proprietatea familiei Teleky.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.