Monobloc îsi are sediul într-un imobil constuit ilegal. Celebra firma de constructii apropiata de PNL are în „palmares” o serie de constructii cu „cântec”. Gelu Cecan, directorul Directiei Regeonale de Drumuri si Poduri, „simpatizant” PNL, este în spatele acestei societati.

Acum aproximativ un an, societatea Monobloc SRL a cumparat de la un cetatean un imobil pe strada Calea Turzii. Respectivul imobil a fost construit fara autorizatie. Conform unor surse bine informate, reprezentantii Monobloc au cumparat la un pret modic acel imobil, afirmând ca vor face ei demersurile pentru obtinerea autorizatiei de construire. Asta în conditiile în care acel imobil este realizat fara a respecta mai multe reguli de baza din urbanism.  Singura solutie pentru ca acel imobil sa intre în legalitate este sa fie demolat si reconstruit.

Monobloc PNL

În momentul de fata în respectivul imobil îsi desfasoara activitatea, pe lânga Monobloc si Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorului Cluj. Monobloc este societatea de constructii la care actualul director de la Directia Regionala de Drumuri si Poduri Cluj, Gelu Cecan a detinut actiuni. Aceasi societate este cea care a construit parkingul din cartierul Marasti, patronat de controversatul lider liberal Mircea Chertes. Societatea cu pricina a iesit în evidenta atunci când un angajat de la aceasta firma a spart o conducta de transport a gazului metan în timp ce lucra la realizarea parkingului. Dupa scandalul iscat, primarul Emil Boc a sanctionat firma constructoare cu amenda maxima de 100.000 RON. O alta constructie „celebra” la care Monobloc a pus „umarul” este bazarul din Piata Marasti, apartinând omului de afaceri cu vederi liberale, Costica Pocol. Respectiva lucrare este un dezastru arhitectonic si urbanistic, situatia respectivului imobil fiind prezentata în mai multe rânduri în paginile Gazetei de Cluj. Aceeasi firma a fost amendata în anul 2007 cu un 100.000 RON de catre autoritatile locale pentru ca a realizat o lucrare la o fabrica de termopane, de pe bulevardul Muncii, fara autorizatie de construire.

Ilegal

Imobilul în care îsi desfasoara activitatea Monobloc si ANPC Cluj este situat pe Calea Turzii la numarul 192 E. Initial acel imobil trebuia sa aiba un singur corp de cladire, dar a fost transformat într-un duplex. Acesta a fost realizat fara a respecta dispozitiile legale în materie de constructii. Astfel, în mod normal, distanta dintre case trebuie sa fie egala cu înaltimea imobilului vecin. În cazul acesta, distanta dintre imobilul Monobloc si casele vecine este de mai putin de doi metri. Mai mult decât atât, conform dispozitiilor urbanistice, un imobil nou construit nu are voi sa aiba geamuri care sa fie orientate înspre ferestrele vecinilor. În cazul acestui imobil, aceasta prevedere nu se aplica, imobilul Monobloc având cinci dintre geamuri orientate înspre vecini. Chiar daca vina initiala nu apartinea societatii Monobloc, în conditiile în care principalul domeniu de activitate al societatii se regaseste la capitolul imobiliare, aceasta, dupa achizitionarea imobilului, trebuia sa faca în asa fel încât sa respecte legislatia în domeniu. Totusi, reprezentantii societatii nu au miscat un deget pentru a remedia „erorile” de la constructia initiala.

Protectia ilegalistilor

O alta problema referitoare la situatia imobilului de pe Calea Turzii este faptul ca acolo îsi are sediul Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului Cluj. Spatiul respectiv a fost luat în chirie de catre respectiva institutie în luna februarie a anului acesta, contractul cu firma Monobloc fiind valabil pâna la finele anului în curs. Problema este ca respectiva institutie îsi asociaza numele cu o societate care de multe ori nu a respectat legea. Mai mult decât atât, a închiriat un imobil care nu respecta normele legale în vigoare, în conditiile în care ANPC este o institutie care vegeaza exact pentru respectarea regulilor impuse de lege. Directorul Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului Cluj, Lenuta Suteu a declarat ca din punctul ei de vedere închirierea spatiului cu pricina a fost facuta cu respectarea tuturor prevederilor legale. „Nu cunosc în amanunt situatia respectivului imobil, actele fiind facute de catre inspectorul sef al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului Cluj, dar dânsul este plecat într-o delegatie. Tot ce stiu este faptul ca respectivul imobil a fost închiriat pe o perioada de un an de la o societate comerciala, nu stiu exact cum se numeste, dar stiu ca s-a facut totul legal. S-a realizat o licitatie si ei au câstigat oferind cel mai mic pret. Din câte stiu eu, respectiva societate a prezentat toate actele care sa dovedeasca ca respectivul imobil se afla în proprietatea sa. Din punctul nostru de vedere totul este în perfecta legalitate”, a declarat Lenuta Suteu.   

      

Hotii!

 

Istoria imobilului de pe calea Turzii este strâns legata de relatiile pe care societatea clujeana le are în cadrul fostei administratii liberale a judetului. Astfel, firma Monobloc este cunoscuta drept una din firmele de casa ale PNL, mai toate proiectele imobiliare initiate de catre membrii de vaza ai partidului fiind realizate de catre respectiva companie. Mai mult decât atât, o serie de proiecte pe bani publici au fost realizate de aceeasi societate. În aceste conditii este foarte probabil ca Monobloc sa se fi bazat pe influenta pe care liderii liberali o puteau exercita la adresa functionarilor din cadrul Primariei municipiului Cluj-Napoca pentru ca Monobloc sa obtina autorizatia de construire. Conform unor surse, la finele saptamânii trecute duplexul cu pricina a fost lasat fara curent de catre Electrica pe motiv ca nu exista nici un  fel de contract între cele doua parti. În alte cuvinte, Monobloc fura curent.     

Cecan si Monobloc

Unul personajele care au contribuit la succesul societatii Monobloc este Gelu Cecan, actualul director al DRDP Cluj. Pâna la numirea sa în functia de director peste drumurile si podurile clujene, Gelu Cecan a fost asociat la firma de constructii Monobloc Construct SRL. Odata cu preluarea mandatului în fruntea DRDP, Cecan a vândut participatiunile de la Monobloc catre Sebastian Fekete, care a ajuns acum proprietarul afacerii. Acesta a declarat pentru un ziar local ca i-a vândut lui Cecan 45 % din actiuni, probabil din cauza influentei acestuia, iar mai apoi le-a recumparat,

Monobloc Construct SRL a fost înfiintata în septembrie 2005, având în primul an o cifra de afaceri de 86.500 de lei si profit de 1200 RON. În 2006, afacerile Monobloc au „explodat”, cifra de afaceri a companiei clujene sarind la trei milioane de lei, iar profitul la 50.000.

Augustin Stanciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.