Andrei Marga, fostul rector al Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj, a ajuns în centrul atenției după conferința de la Alba în care a susținut că Ucraina trebuie să cedeze părți din teritoriul național unor țări vecine, printre care și România. Discursul său reprezintă doar vârful icebergului în ceea ce privește propaganda rusă.
Trebuie să reamintim că CNSAS a stabilit că Andrei Marga a fost recrutat ca informator în august 1977, având numele conspirativ „Horia.” Mai mult, la dosar s-au găsit note informative din din perioada 1986-1987 semnate cu numele „Mureşan” (M.A.), care a fost identificat ca aparţinând tot fostului rector UBB.
CNSAS a anunțat, în 2012, că Andrei Marga nu a fost colaborator al Securității deoarece nu s-a găsit niciun angajament semnat de el, fostul rector de la UBB fiind doar un informator.
În a spune că Andrei Marga a fost doar informator al Securității și nu colaborator e ca și cum ai face dragoste cu o femeie, dar nu se pune că nu au fost căsătoriți cu acte.
Mai mult decât atât, într-un raport strict-secret, înregistrat pe 25 iunie 1989, Andrei Marga, prin intermediul soției sale, a intrat în legătură cu cetățeana americană Verdery Katherine, o agentă CIA. Aceasta l-ar fi exploatat informativ pe fostul rector UBB, obținând date despre unele cadre didactice. Agenta le-a întocmit fișe personale cu date obținute de la Andrei Marga.
Reamintim că fostul rector UBB a declarat în urmă cu o săptămână, la Alba Iulia, că Ucraina este în frontiere nefirești.
„Ea trebuie să cedeze teritorii Ungariei – Transcarpatia, Poloniei – Galiția, României – Bucovina și Rusiei – Donbasul și Crimeea. Sunt teritorii ale altor țări. Ne cramponăm, asta este, va fi conflict. Și închei cu aceasta, să fim foarte limpezi: cât timp nu se rezolvă printr-o discuție și cu America și cu Rusia, Germania, Ucraina și cu China și nu se va ajunge la un acord, nu va fi liniște în Europa. Nefiind liniște, democrația va suferi”, a spus Andrei Marga.
Președintele partiduli Forța Civică, Mihai-Răzvan Ungureanu, i-a solicitat demisia fostului rector al UBB din funcția de președinte al Institutului Cultural Român.
„În tot acest răstimp, de când se tot discută despre colaborarea domnului Marga cu Securitatea, am aşteptat un gest de onoare din partea domniei-sale, o demisie care să confirme urme ale unei verticalităţi corespunzătoare cu poziţia sa publică şi academică. Nu a fost să fie, probabil că aşteptările noastre au fost prea mari, aşadar ne vedem nevoiţi să cerem public demisia domnului Andrei Marga de la conducerea ICR”, a spus Ungureanu.
De asemenea, președintele partidului Forța Civică a mai afirmat că demisia lui Marga ar fi fost un gest firesc și care nu s-ar fi lăsat așteptat, în contextul în care citează mereu exemple de bun exercițiu democratic, țări în care a trăit și studiat.
„Se pare însă că amprenta pe care experienţa occidentală a lăsat-o asupra conştiinţei domnului Marga este una superficială. Demisia, domnule preşedinte al ICR, până când nu sunteţi total compromis!“ a conchis Mihai-Răzvan Ungureanu.