Proiectele pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi pot primi până la 200 de mii de euro nerambursabili.
În perioada 12 octombrie – 6 noiembrie 2009 este deschisă sesiunea în care se pot depune proiecte pentru Măsura 312 "Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de microîntreprinderi" şi pentru Măsura 313 "Încurajarea activităţilor turistice".

 

 

Suma alocată proiectelor pentru această sesiune este de 47.928.710 Euro.

 
Potrivit Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) , sprijinul nerambursabil acordat în cadrul acestei Măsuri este de maxim 200.000 euro pentru un proiect, ceea ce reprezintă până la 70% din valoarea cheltuielilor eligibile corespunzătoare investiţiei.
Termenul limită pentru depunerea proiectelor în cadrul acestei sesiuni este vineri, 6 noiembrie, ora 12:00, iar cererile de finanţare se depun la sediile Ofiiciilor Judeţene de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) din judeţele în care se realizează investiţia.
Proiectul solicitantului trebuie să îndeplinească cerinţele de conformitate şi eligibilitate menţionate în cadrul Ghidului Solicitantului. Pentru a fi selectat spre finanţare, proiectul respectiv trebuie să acumuleze puncte, conform criteriilor menţionate în acest Ghid. Procedura de selecţie şi documentele de informare pentru depunerea proiectelor sunt afişate pe pagina de internet a APDRP, www.apdrp.ro.
În scopul eficientizării procesului depunerii proiectelor de investiţii, Ghidul Solicitantului a fost completat şi modificat.

Una dintre modificări stipulează faptul că depunerea cererii de finanţare se poate face de către orice altă persoană decât reprezentantul legal, cu procură notarială de la persoana desemnata să reprezinte solicitantul conform legislaţiei în vigoare. De asemenea, o precizare importantă prezentă în varianta actualizată a Ghidului menţionează că este necesar ca beneficiarul să nu aibă fapte înscrise în cazierul fiscal, să nu aibă înscrieri care privesc sancţiuni economico-financiare în cazierul judiciar şi să respecte graficul de rambursare a datoriilor, dacă are datorii către bănci.
În ceea ce priveşte condiţiile minime obligatorii pentru accesarea fondurilor aferente Măsurii 312, conform versiunii actualizate a Ghidului Solicitantului, beneficiarul trebuie să dovedească dreptul de proprietate asupra terenului pe care urmează să realizeze investiţia sau dreptul de folosinţă al acestuia pentru o perioadă de cel puţin 10 ani.
Totodată,  în condiţiile legii, este permis şi dreptul de folosinţă asupra clădirilor unde urmează să fie realizată investiţia cu fonduri europene nerambursabile.
Construcţia clădirilor este în continuare cheltuială eligibilă. De asemenea, sunt eligibile şi investiţiile pentru modernizarea şi extinderea clădirilor în cadrul tuturor componentelor Măsurii, însă doar pentru clădirile aflate în proprietate şi numai în scopul desfăşurării activităţilor propuse prin proiect. Nu este însă permisă amenajarea clădirilor asupra cărora potenţialul beneficiar are drept de folosinţă, ci doar dotarea acestora cu utilaje.
De asemenea, cuantumul avansului pe care beneficiarul îl poate solicita a crescut de la 20% la 50%. Astfel pentru beneficiarul a cărui Contract de finanţare FEADR s-a încheiat în perioada 1 ianuarie 2009 – 31 decembrie 2010 şi care a optat în Cererea de Finanţare, sau până la data depunerii primei cereri de plată, pentru obţinerea valorii avansului în vederea demarării investiţiei, APDRP poate să acorde un avans de maxim 50% din valoarea ajutorului public.
În cazul proiectelor care prevăd modernizarea sau finalizarea construcţiilor existente sau achiziţii de utilaje cu montaj, care schimbă regimul de exploatare a construcţiei existente, trebuie ataşat la Studiul de Fezabilitate o expertiză tehnică de specialitate asupra construcţiei existente dar şi un raport privind stadiul fizic al lucrărilor întreprinse.
 

Liana Mureşan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.