Peste cinci milioane de români care trăiesc în afara țării sunt reprezentați de doi senatori și patru deputați, în timp ce în țara norma de reprezentare este de un deputat la 70.000 de persoane. „Este o nedreptate strigătoare la cer”, este de părere președintele Federației asociațiilor de români din Europa, Daniel Țecu.

 

FADERE – Federația asociațiilor de români din Europa – readuce în atenția Guvernului României discriminarea la care sunt supuși românii din străinătate inclusiv prin alocarea arbitrară a unui număr insuficent de reprezentanți în Parlamentul României. „Ne-am fi așteptat ca în propunerea de modificare a Legii Electorale, înaintată recent spre dezbatere publică, Guvernul să încerce să îndrepte această situație” , se arată într-un comunicat de presă emis la finele săptămânii trecute.

Potrivit proiectului de Ordonanță de Urgență, Guvernul României recunoaște că aplicarea prevederilor actuale din legile care stabilesc desfăşurarea scrutinului şi votul prin corespondenţă „ar putea avea ca efect crearea unor dificultăţi în exerciţiul dreptului de a alege al cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, prin limitarea numărului secţiilor de votare”. Prin textul legislativ supus dezbaterii publice, se dorește modificarea Legii 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, şi se introduce posibilitatea ca Ministerul Afacerilor Externe să propună Autorităţii Electorale Permanente înfiinţarea unor noi secţii de vot în străinătate în termen de 15 zile de la aducerea la cunoştinţă publică a datei alegerilor.

Secţiile normale se deschid pe lângă misiunile diplomatice şi oficiile consulare, secţiile consulare, dacă acestea funcţionează în locaţii diferite, şi institutele culturale, dar şi în localităţile unde cel puţin 100 de persoane fac o solicitare. Guvernul dorește să simplifice şi procedurile de înscriere în Registrul electoral, care permită votul prin corespondenţă, introducând posibilitatea transmiterii actelor necesare şi prin email.

Reprezentantul Federației asociațiilor de români din Europa este de părere însă că propunerea Guvernului de modificare a Legii prin Ordonanță de Urgență nu răspunde în totalitate situației reale în care se regăsesc românii care lucrează peste hotarele României.

În această propunere se spune la Art. 51, litera a): Vor putea vota și persoanele care se prezintă la vot și fac dovadă că au domiciliul sau reședința în străinătate și care nu figurează în listele electorale permanente ale secțiilor de votare din străinătate. Se înțelege astfel că vor putea vota doar cei care vor demonstra că au domiciliul sau rezidența în străinătate. Totuși, îi întrebăm pe cei care au venit cu această propunere: ce se întâmplă cu cei peste 30% dintre românii din Europa care muncesc temporar, și care nu au nici rezidență și nici domiciliul în străinătate? ce se întâmplă cu cei care locuiesc în țări ce nu emit documente de rezidență? ce se va întâmplă cu cei care muncesc în mai multe țări europene în care nu este obligatoriu un document în vigoare, pentru angajare fiind necesar doar codul (NIE) care este scris pe acest document?”, se întreabă Daniel Țecu.

Reamintim că marți, 23 august, este ultima zi pînă la care se pot face propuneri de modificare a textului OUG supus dezbaterii publice. La sediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) este așteptată o nouă întâlnire cu reprezentanți ai românilor din străinătate. La masa rotundă organizată de MAE prin Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni alături de Autoritatea Electorală Permanentă și Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic vor participa ministrul pentru consultare publică și dialog civic, Violeta Alexandru, ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Maria Ligor, reprezentanți ai Autorității Electorale Permanente și ai Ministerului Afacerilor Externe. Dezbaterea cu societatea civilă este organizată astfel încât să poată fi preluate eventuale observații și sugestii anterior demarării procedurii de avizare a modificărilor vizate asupra cadrului legal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.