Primarul Ovidiu Creţu vrea să închirieze terenul pe care plănuieşte de aproape şase ani să construiască Complexul Polivalent Wonderland. Cum nimeni până acum nu s-a arătat interesat, edilul Bistriţei s-a gândit că este mai benefic să îl dea spre închiriere pentru practicarea… agriculturii. În concluzie, în locul unde bistriţenii ar trebui cândva să vină să se relaxeze, vor vedea, deocamdată, cum cresc cartofii şi mălaiul.

 

Nu demult timp, Ovidiu Creţu se bătea cu pumnul în piept despre faptul că a reuşit să contracteze un împrumut în valoare de 40 milioane lei, bani pe care îi va utiliza pentru realizarea câtorva obiective de investiţii în municipiu. Mare parte din sumă este alocată pârtiei de schi pe care primarul vrea musai să o edifice în Wonderland. Numai că în urmă cu doar două săptămâni a ajuns la concluzia că anul acesta, cel puţin, nu va fi posibilă nicio astfel de investiţie în zona respectivă. Drept urmare, primarul Ovidiu Creţu a promovat un proiect de hotărâre pe care l-a supus spre adoptare aleşilor locali în şedinţa ordinară a Consiliului Local Bistriţa care a avut loc la finele lunii martie.

 

Primarul Creţu s-a gândit că e mai bine ca terenul din Wonderland să aducă oarecare beneficii municipalităţii, astfel că, pentru cei care vor să facă agricultură, va organiza o licitaţie pentru închirierea a nu mai puţin de 214 hectare, suprafaţă care va fi împărţită în şase loturi. Contractele de închiriere vor fi valabile începând din luna mai până la finele lunii octombrie 2014.

„Având în vedere că cel puţin în prima parte a acestui an nu vor fi demarate lucrările de construire a Complexului sportiv polivalent, precum şi datorită faptului că există solicitări verbale din partea unor persoane fizice din localitatea componentă Unirea în vederea închirierii acestui teren în scop AGRICOL, consider oportună închirierea acestui teren prin licitaţie publică deschisă pe perioada sezonului agricol, respectiv lunile mai – octombrie. Terenul în suprafaţă de 214 ha va fi scos la licitaţie în 6 loturi distincte, iar această licitaţie se va organiza pentru fiecare lot în parte, contractele de închiriere încheindu-se începând cu a 15-a zi de la data adjudecării licitaţiei publice până la data de 31.10.2014”, precizează primarul expunerea sa de motive care a însoţit proiectul de hotărâre ce a vizat „aprobarea închirierii prin licitaţie publică deschisă a terenului în suprafaţă de 214 ha, proprietatea publică a municipiului Bistriţa, situat în municipiului Bistriţa, localitatea componentă Unirea, Dealul Cocoşului, în scop agricol”.

Conform proiectului de hotărâre, preţul de închiriere de la care va fi pornită licitaţia este de 40 de lei/ha, iar contractele de închiriere vor curge începând cu a 15-a zi de la data adjudecării licitaţiei publice până la data de 31.10.2014.

Orice persoană fizică, persoană juridică şi fizică autorizată sau asociaţii/fundaţii şi fac dovada deţinerii în municipiului Bistriţa, localitatea componentă Unirea a animalelor care justifică exploatarea terenurilor în scop agricol se pot înscrie la licitaţia organizată de municipalitate.

 

Toate sunt bune şi frumoase până aici însă este de neînţeles de ce municipalitatea a promovat un astfel de proiect atât de târziu, în condiţiile în care luna mai este o perioadă destul de târzie pentru mai semăna ceva şi să mai ai şi beneficii.

 

La începutul acestui an, primarul Ovidiu Creţu anunţa mândru că a reuşit să contracteze un împrumut în valoare de 40 milioane lei pentru finanţarea unor investiţii în municipiu. Cea mai importantă însă de pe agenda edilului rămâne pârtia de schi din Wonderland, complexul sportiv polivalent promis bistriţenilor încă din 2008, dar care s-a oprit doar la stadiul de documentaţii, şi acelea incomplete. Un fel de furtună într-un pahar cu apă.

Cum vrea Ovidiu Creţu să cheltuiască însă cei 40 de milioane de lei împrumutaţi de la Unicredit Ţiriac? Conform unei hotărâri de consiliu local adoptată în 2013, suma de bani ar urma să fie repartizată astfel:

 

A. Obiective finanţate prin fondurile structurale ale UE:

a. „Parc industrial Bistriţa Sud” – în valoare de 10.000 mii lei;

b. „Modernizarea şi extinderea infrastructurii turistice şi de agrement şi a utilităţilor conexe în mun. Bistriţa, Pădurea Schulerwald ” – în valoare de 4.000 mii lei;

c. „Regenerare urbană a centrului istoric, Bistriţa, Axa 1, 2, 3” – în valoare de 6.000 mii lei;

 

B. Obiective finanţate prin fonduri proprii:

a.„AMENAJARE PÂRTIE DE SCHI, inclusiv utilităţi, în cadrul Complexului Sportiv Polivalent din extravilanul municipiului Bistriţa, localitatea componentă Unirea ” – în valoare de 18.000 mii lei;

b. „Amenajare legătura din str. Libertăţii spre zona Zăvoaie, inclusiv construirea podului berăriei peste râul Bistriţa” – în valoare de 2.000 mii lei.

 

Cu toate acestea, într-o şedinţă a Legislativului local care a avut loc în luna februarie, primarul Ovidiu Creţu anunţa altceva.

„Împrumutul pe care l-am luat, semnat în 11 februarie 2014, este în valoare totală de 40 de milioane de lei. Din acest împrumut, tragerile pe care le-am propus şi au fost aprobate pentru anul 2014 sunt de 21,5 milioane de lei. Din cele 40 de milioane, 20 de milioane sunt alocate cofinanţărilor pentru proiectele realizate parţial cu fonduri externe, mă refer la Parcul Industrial şi la REABILITAREA BLOCURILOR DE LOCUINŢE, iar 20 de milioane pentru obiective din bugetul local, respectiv pârtia de schi din Wonderland şi Podul Berăriei. Mai fac precizarea că avem trei ani de graţie pentru plata ratelor, costul total al acestui împrumut este de aproximativ 10 milioane de lei”, a spus primarul Ovidiu Creţu.

Banii pentru reabilitarea termică a blocurilor nu erau cuprinşi în hotărârea aprobată de consilierii locali în aprilie 2013, deci ultima şi zice-se în vigoare.

Schimbarea obiectivelor de investiţii au aprins spiritele printre consilierii democrat-liberali care spun că în municipiu, investiţiile cele mai urgente sunt reabilitarea infrastructurii rutiere şi a celei de apă-canal, dar şi introducerea reţelei de apă şi canalizare în zonele în care aceasta nu există, cum ar fi spre exemplu Slătiniţa.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.