O serie de imagini care înfăţişau un american ce se fotografia cu cadavrul unui urs proaspăt vânat tocmai în Pasul Tihuţa a scandalizat săptămâna trecută mediul virtual. De fapt, fotografiile scot în evidenţă un hobby care aduce bani frumoşi celor care intermediază asemenea distracţii pentru străini. Cel care face sume frumuşele cu străinii care vânează în zonă este Marius Meruţiu, soţul fostei campioane la tenis de masă Mihaela Şteff Meruţiu.

 

Trei fotografii care înfăţişează un american şi un alt vânător român alături de un urs proaspăt vânat au scandalizat mediul virtual. Asta pentru că fotografiile nu au fost făcute la faţa locului în pădure, ci în Pasul Tihuţa, în faţa Hotelului Castel Dracula.

Cu alte cuvinte cei doi vânători au dus cu maşina cadavrul animalului în Pasul Tihuţa, pentru ca fotografiile cu care se va lăuda odată ajuns în America să aibă şi un decor pe măsură: „Dracula”, doar a vânat în patria sa.

Cei doi au fost surprinşi de un trecător, care a imortalizat şedinţa foto a vânătorilor şi a distribuit-o pe reţelele de socializare. În doar câteva zile imaginile au fost distribuite de mii de ori şi au adunat, de asemenea, mii de comentarii, multe dintre ele extrem de critice la adresa acestei activităţi.

„Acum două săptămâni am fost într-o excursie prin munţi, am trecut şi pe la Tihuţa şi am oprit puţin să admirăm peisajul când au apărut două maşini şi s-au coborât 3 bărbaţi fericiţi, încântaţi şi extaziaţi dacă aş putea spune aşa. Am fost surprinsă să văd şi de ce…au vânat un urs, nu ştiu cât este de legală treaba asta, ştiu doar că bărbatul mai în vârstă râdea încontinuu şi la un moment dat a spus: crazy americans. Da, era american, ceea ce mă face să cred că probabil a plătit o sumă pentru a merge la vânătoare şi a obţine un permis special, doar aşa, de dragul de a vâna”, precizează pe Facebook autoarea fotografiilor.

 

Vânătorii, terorizaţi în mediul virtual de către iubitorii naturii

Era criticat ba faptul că ursul din imagini ar fi un pui, ba că nu e etic să te fotografiezi în faţa unui hotel popular cu cadavrul ursului. Vânătorul român a fost nevoit să închidă pagina de Facebook cu ajutorul căreia îi atrăgea pe străini să vâneze în România şi în Bistriţa-Năsăud în special.

Panica creată în jurul acestei practici i-a determinat pe reprezentanţii Hotel Castel Dracula să se delimiteze de cele petrecute chiar în faţa unităţii de cazare. Aceştia au mai precizat că vânătorii nu au beneficiat de niciun serviciu din partea hotelului, ci doar s-au folosit de „decor” fără ca angajaţii să ştie asta.

Vânătorii spun însă că şedinţa foto surprinsă de către „ecologişti” este un „tablou de vânătoare”, care de regulă se execută în mediul privat şi nu în faţa unui hotel. Acesta practic surprinde vânătorul alături de prada sa. De asemenea, vânătorii mai susţin că nu este nimic neetic să te fotografiezi alături de cadavrul animalului, atâta timp cât acesta nu este înjosit şi umilit.

Mai mult, partida de vânătoare s-a desfăşurat în plină perioadă de vânătoare, care s-a încheiat abia în data de 15 mai, astfel că pot fi combătute şi acuzaţiile de braconaj venite din partea ecologiştilor.

 

Soţul unei campioane face bani frumoşi din pasiunea pentru vânătoare a străinilor 

Cel care a intermediat această partidă de vânătoare este Marius Meruţiu, un vânător de aproape 40 de ani din Bistriţa-Năsăud. Vânătorul este soţul Mihaelei Şteff-Meruţiu, una dintre cele mai bune jucătoare de tenis pe care a dat-o Bistriţa-Năsăud.

Până în anul 2012 când s-a retras, Mihaela  Şteff-Meruţiu a adunat peste 100 de medalii naţionale şi internaţionale. Aceasta este multiplă campioană naţională, reprezentând România la două ediţii a Jocurilor Olimpice, dar şi la cupe mondiale şi open-uri. Bistriţeanca de pe Valea Bârgăului a ieşit de patru ori campioană europeană. În anul 2013 Mihaela Şteff-Meruţiu s-a întors şi s-a stabilit în Bistriţa, unde antrenează juniorii.

 

1600 de euro, preţul plătit de străini pentru a vâna în pădurile ţării noastre

Marius Meruţiu face bani de câţiva ani buni cu ajutorul străinilor care preferă să bată mii de kilometri pentru o experienţă de vânătoare exotică în pădurile ţării lui Dracula. Cu toate acestea, doar în 2014 şi-a făcut o firmă cu ajutorul căreia să-şi poată desfăşura activitatea.

Aceasta se numeşte Rohunting MMV, a fost înregistrată în luna martie a acestui an şi are ca obiect de activitate „alte servicii de rezervare şi asistenţă turistică”. Potrivit unei descrieri postate pe un site dedicat amatorilor de partide de vânătoare în locuri „exotice”, pentru trei zile de vânătoare şi patru nopţi de cazare, străinii trebuie să scoată din buzunare 1600 de euro. Dacă vrei să mergi acasă cu o căprioară de exemplu trebuie să mai pui la bătaie 350 de euro.

Preţul este cel puţin accesibil pentru vânătorii care pentru o partidă în Africa sau Alaska de exemplu scot din buzunare zeci de mii de euro.

Vânătorul american Bill Hinckley care şi-a atras furia iubitorilor de natură asta pentru că şi-a dorit un tablou de vânătoare mai „deosebit” este un om de afaceri din Texas, care a avut ocazia să vâneze inclusiv în Africa, judecând după fotografiile exotice cu care se mândreşte pe reţeaua de socializare Facebook.

 

Noua variantă a legii vânătorii – „raiul vânătorilor”

La finalul lunii februarie, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege pentru modificarea legii vânătorii. Una dintre principalele modificări permite vânătoarea pe terenurile proprietate privată fără acordul proprietarilor. Proprietarii trebuie să accepte pe terenurile lor instalarea unor instalaţii vânătoreşti temporare şi le limitează dreptul de a lua în administrare un domeniu de vânătoare.

De asemenea, s-a majorat şi perioada de vânătoare pentru anumite specii de păsări cu până la trei luni. Preşedintele Klaus Iohannis a trimis înapoi în Parlament acest proiect legislativ, motivând că intervenţiile legislative adoptate pot aduce atingere dreptului de proprietate şi pot afecta protejarea unor specii cinegetice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.