Darius Vâlcov, ministrul Finanțelor Publice, a declarat la începutul lunii martie că reducerea TVA de la 24% la 20% va fi anunțată cu o lună înainte de aplicare, iar cea referitoare la alimentele de bază cu două săptămâni.

„Am discutat și ne-am consultat cu cât înainte ar trebui să anunțăm această reducere pentru ca și dumnealor să poată face modificările, care nu sunt puține. Am ajuns la un termen de minimum o luna de zile înainte de aplicarea cotei reduse de TVA, de la 24% la 20%, să se facă anunțul public din momentul în care publicăm ordonanța.
Pentru modificarea accizelor și TVA la produsele de bază termenul l-am redus la două săptămâni tocmai pentru a nu exista acea perioadă de reducere a consumului”, a declarat Vâlcov, la Adunarea Generală a Asociației Marilor Rețete Comerciale din România.

Retailerii au cerut aplicarea cotei reduse de TVA înainte de sărbătorile de iarnă pentru a nu le fi afectate vânzările.

O eventuală micșorare de TVA nu ar fi bine să fie aplicată la 1 ianuarie 2016 pentru că ar afecta vânzările importante din lunile anterioare, când vorbim în general de produse de folosință îndelungată. Pentru noi, noiembrie și decembrie, sunt luni esențiale.
Posibilitatea amânării acestor cumpărări față de noiembrie și decembrie nu este un lucru pe care să îl targetăm. De aceea, din punctul nostru de vedere, aplicarea acestei măsuri înaintea perioadei de vânzări maxime este un lucru care ne interesează foarte mult, a declarat Dan Sucu, președintele Asociației Marilor Rețele Comerciale din România.

Deputatul PNL, Stelian Dolha a postat pe pagina de socializare faptul că, comisia de agricultură a dat aviz pozitiv  pentru scăderea TVA.

 

„TVA-ul de 9% la legume, fructe şi lapte- mai repede decât vrea Guvernul?

Am fost raportor astăzi (fără a fi iniţiator) în comisia pentru agricultură pentru un proiect de lege care propune scăderea TVA-ului la 9% pentru câteva categorii de produse alimentare de strictă necesitate, cu mult înainte să o fi anunţat Guvernul în proiectul Noului Cod Fiscal.

Guvernul, în punctul de vedere trimis prin februarie, anul acesta, nici nu a vrut să audă de proiect, ba i-a dat şi aviz negativ, dar nu pentru că urma să creeze miraculosul Cod Fiscal, ci pentru că argumenta că nu a terminat de analizat impactul fiscal al scăderii TVA la pâine. Mai mult ne-a explicat şi cât de mare va fi deficitul din PIB dacă se adoptă această scădere la cele trei categorii de produse, adică de 0,18 procente şi 1,27 de miliarde de lei doar în 2015. După câteva zile se pare că s-a răzgândit şi a întins plapuma scăderilor şi peste alte categorii de produse, dar şi peste toată cota de TVA.
Revenind la comisia de agricultură deputaţii au dat astăzi un aviz pozitiv, cum n-a primit proiectul în toată cariera sa prin Parlament. Evident că nu se face primăvară cu un aviz. Urmăriţi înregistrarea din comisie”, a precizat Dolha într-o postare pe pagina de socializare, la data de 10 martie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.