USL s-a destrămat la nivel naţional, însă în Bistriţa-Năsăud pare să se mai târâie o vreme. Cel puţin la nivel declarativ, indiferent de situaţia de la nivel central, în judeţ alianţa PSD – PNL va continua să existe. Acest lucru este valabil, în mod foarte clar, DACĂ ŞI NUMAI DACĂ liberalii îşi vor putea păstra funcţiile, începând cu prefectul Ioan Ţintean, care teoretic este apolitic, şi terminând cu directorii instituţiilor deconcentrate.

PNL nu este zguduit numai de ruperea de PSD, ci şi de posibilele plecări din partid a unor membri odată cu apariţia formaţiunii lui Călin Popescu Tăriceanu – Partidul Reformist Liberal. Din Bistriţa-Năsăud, un personaj politic important, susţin unele surse ale Gazetei de Bistriţa, s-ar îndrepta spre încă nenăscutul partid al fostului premier liberal, în timp ce alte voci spun că ar migra la PSD – senatorul Ioan Deneş.

 

Scenariul după care joacă la nivel naţional premierul Victor Ponta care mai nu plânge că ai plecat liberalii din alianţă, în timp ce semnează pe bandă rulantă demiteri ale acestora din funcţii de secretari de stat şi şefi sau adjuncţi ai diferitelor agenţii ale statului, este acelaşi şi în judeţul Bistriţa-Năsăud.

Liderul PSD BN, Emil Radu Moldovan, spune că în Bistriţa-Năsăud USL va continua să existe, fiindcă i-a propus prefectului Ioan Ţintean să rămână în funcţie, evident numai dacă acesta îşi doreşte acest lucru.

Preşedintele PSD BN a lăsat să se înţeleagă că a avut o discuţie cu superiorii săi de la Bucureşti în urma căreia a fost asigurat că la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud prefectul nu va fi schimbat decât dacă acesta demisionează.

 

Radu Moldovan, prudent în declaraţii

Cât despre liberalii care conduc instituţiile deconcentrate, Radu Moldovan a dat un răspuns cât se poate de evaziv, pasând responsabilitatea în curtea ministerelor care de fapt sunt conduse, fie şi din poziţii de interimari, tot de oamenii PSD şi care practic îi vor evalua pe liberalii aflaţi în fruntea deconcentratelor bistriţene.

În acelaşi timp însă, Radu Moldovan a confirmat faptul că PSD are pregătită lista celor care vor ocupa respectivele funcţii în cazul în care liberalii vor fi demişi.

 

Ţintean speră să îşi păstreze funcţia

Fostul preşedinte al PNL BN, cel care a pus umărul la constituirea USL în Bistriţa-Năsăud, prefectul Ioan Ţintean, stă în expectativă, fiindcă deocamdată nu ştie dacă îşi va păstra sau nu funcţia.

Deşi în acest moment Ţintean este, teoretic, apolitic, el nu se fereşte să facă declaraţii pe linie politică şi să îşi manifeste opinia cu privire la USL, alianţă care în opinia sa va continua în Bistriţa-Năsăud. În ceea ce priveşte funcţiile de conducere ale deconcentratelor, Ioan Ţintean speră că nu vor avea loc schimbări şi că cei susţinuţi de PNL vor rămâne pe poziţii, cu atât mai mult cu cât semnalele primite de la Radu Moldovan par să fie pozitive.

 

Dolha, cu un picior în opoziţie alături de Antonescu, cu celalalt în alianţă alături de liberalii bistriţeni

 

Deputatul Stelian Dolha, actualul preşedinte al PNL Bistriţa-Năsăud, este între ciocan şi nicovală, adică între liberalii bistriţeni, în special cei care deţin funcţii, şi superiorul său de la Bucureşti, Crin Antonescu.

Pe de o parte, Dolha a afirmat că PNL nu poate fi „satelitul PSD şi al baronilor”, însă pe de altă parte a primit mandat din partea organizaţiei judeţene liberale pentru a purta negocieri cu social-democraţii bistriţeni.

Cu puţin timp înainte de închiderea ediţiei, a avut loc întâlnirea dintre cei doi lideri ai PSD BN şi PNL BN – Radu Moldovan şi Stelian Dolha – care au discutat asupra continuării alianţei dintre cele două partide la nivel judeţean. Potrivit surselor noastre, în Bistriţa-Năsăud s-a căzut la pace, astfel că în toate administraţiile locale, dar şi cea judeţeană, USL va merge tot înainte. Deocamdată!

 

Tăriceanu rupe PNL

 

Ieşirea PNL de la guvernare a creat mari disensiuni în rândul liberalilor. Parte dintre aceştia, conştienţi de ceea ce ar putea pierde au format o tabără anti-Antonescu, tabără a cărui vârf de lance este însuşi fotul preşedinte al partidului Călin Popescu Tăriceanu. A două zi după ieşirea PNL de la guvernare, Tăriceanu a demisionat din partid şi a anunţat totodată că va constitui o altă formaţiune politică – Partidul Reformator Liberal, care, după toate aparenţele va merge mână în mână cu social-democraţii şi aliaţii acestora.

Odată anunţat noul partid, liberalii care i-au rămas fideli lui Tăriceanu şi care odată cu venirea la conducerea PNL a lui Crin Antonescu au intrat într-un con de umbră, au făcut primele mişcări în teritoriu. Evident, Bistriţa-Năsăud nu face excepţie. Aici, zilele trecute au început să fie abordaţi membrii organizaţiei judeţene cu care se duc tratative pentru o eventuală trecere în formaţiunea lui Tăriceanu.

Două nume importante sunt vehiculate, deocamdată, pentru a pune bazele unei organizaţii judeţene. Este vorba de senatorul Ioan Deneş, dar şi de fostul lider al PNL BN, Ioan Turc, exclus din partid cu sudoarea lui Ioan Ţintean.

Situaţia lui Ioan Deneş este una extrem de delicată având în vedere ascensiunea lui politică care se datorează fratelui său, primarul oraşului Beclean, Nicolae Moldovan, unul dintre pilonii importanţi ai PSD Bistriţa-Năsăud. Potrivit unor surse ale Gazetei de Bistriţa, imediat după ruperea USL, în mediul politic s-a discutat de o posibilă migrare a lui Deneş spre PSD. Odată cu demisia lui Tăriceanu din PNL şi posibila înfiinţare a grupării reformatoare liberale, sunt voci, foarte multe provenind din rândul liberalilor bistriţeni, care susţin că Ioan Deneş ar putea trece în această tabără.

Formaţiunea propusă de Tăriceanu a resuscitat, se pare, şi pe fostul preşedinte al liberalilor bistriţeni, Ioan Turc, actualul director al Registrului Comerţului Bistriţa-Năsăud. Surse din interiorul PNL BN afirmă chiar că Turc ar putea fi noul lider de la Bistriţa al Partidului Reformator Liberal. În acest sens nu există încă nicio certitudine, dat fiind faptul că adepţii lui Călin Popescu Tăriceanu abia au demarat negocierile în judeţ, primii contactaţi fiind, evident liberalii bistriţeni.

ioan denesStelian Dolha (2)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.