Premierul Pavel Filip și ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, au inaugurat grădinița din satul Sipoteni, raionul Călărași, renovată cu sprijinul Guvernului de la București. Primul ministru al Republicii Moldova a transmis că 150 de copii se vor bucura de condiții mai bune la grădiniță.

 

Primul ministru Republicii Moldova a transmis că „150 de copii se vor bucura de condiții mai bune șa grădiniță, iar părinții vor putea sta liniștiți”.

Grădinița de copii din satul Sipoteni, raionul Călărași a fost construită în anii 80, dar a fost abandonată după destrămarea URSS. Localnicii își amintesc că instituția, care are trei blocuri și două nivele, a stat decenii întregi în paragină. Acum însă grădinița este renovată conform standardelor europene.

„Înainte aici erau numai pietre, numai buruieni, nu erau uși și ferestre. Era ca după bombardament, nici acoperiș nu era. Acum am intrat din curiozitate și am văzut cât e de bine. Aș vrea să mă fac și eu pentru o zi copil ca să vin la grădiniță. E o poveste aici!”

La grădinița din Sipoteni a fost reparat acoperișul, au fost montate uși și ferestre noi. Și în interiorul instituției preșcolar au fost montate sisteme de încălzire, apă și canalizare. Grădinița a fost dotată și cu mobilier nou. Copiii, dar și educatorii, sunt mulțumiți de condițiile pe care le au în grădiniță.

„Evenimentul de astăzi ne vorbește despre relația de suflet care o avem cu prietenii noștri din România”, a precizat Pavel Filip.

„Peste 850 de grădinițe au fost renovate cu sprijinul României, în fața a 26 milioane de Euro oferite de guvernul României și vreau să aduc mulțumiri domnului Ambasador Ioniță și poporului român”, a spus Pavel Filip, care a ținut să precizeze că „A trebuit să vin în funcția de premier pentru a înțelege proverbul „prietenul la nevoie se cunoaște”. România ne-a întins o mână de ajutor în 2015, când R Moldova a trecut printr-o criză profundă și asta nu o voi uita niciodată.”, a mai spus primul ministru.

„Anul acesta marcăm Centenarul Unirii și noi am ales să facem Unirea prin proiecte – interconectarea sistemelor de gaze naturale, proiect care deja a pornit, avem banii pentru interconexiunea energetică si doresc să avem aceeași infrastructură de educație. Nu imi doresc sa văd diferențe între sistemele noastre de educație”, a spus Pavel Filip.

La rândul său, amabasadorul Daniel Ioniță a afirmat că „R Moldova reprezintă o prioritate strategică pentru politica externă a României. Susținem parcursul european al R Moldova. Știm că e greu, dar vă asigur ca acest drum va fi parcurs.”

Ambasadorul României a făcut câteva precizări și asupra motivului pentru care Bucureștiul investește în sistemul educațional al R Moldova.

„O resursă importantă este factorul uman, de aceea România dă o mare importanță sistemului educațional al R Moldova. Și nu doar prin renovarea de grădinițe, ci și prin bursele anuale pe care le oferim studenților și elevilor din R Moldova care vor să învețe în România și prin taberele de odihnă unde vin copiii din R Moldova”, a mai spus Daniel Ioniță.

„Dacă azi nu se integreaza R Moldova in UE, am încercat să aducem Uniunea Europeană aici”, a precizat ambsadorul României care a spus că în „Anul Centenar avem obligația să ne gândim la viitorul nostru comun în UE”, a mai spus Ambasadorul României la Chișinău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.