„Măcelul” arborilor de pe malul râului Someş, în zona localităţii Nepos, s-a soldat cu plângere penală.

Comisarii Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud au fost, miercuri, în control şi au constatat că au fost tăiaţi peste 180 de arbori, în volum de circa 39 m.c., prejudiciul fiind estimat la aproximativ 10.000 de lei.

 

 

Comisarul şef al Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud, Cristian Niculae, a acţionat urgent în cazul tăierii de arbori de pe malul râului Someş în zona satului Nepos, care s-a produs marţi.

Ieri, o echipă a Gărzii de Mediu împreună cu reprezentanţi ai Gărzii Forestiere au mers la faţa locului şi au evaluat dezastrul. Nu mai puţin de 183 de arbori au fost puşi la pământ, prejudiciul fiind estimat la 9.900 lei.

Ca urmare a celor scrise pe Facebook şi a articolelor apărute în presă ieri, Garda de Mediu s-a autosesizat şi am cerut şi sprijinul Gărzii Forestiere, ştiind că este vorba de tăieri de arbori. A fost identificat făptuitorul şi s-a inventariat şi măsurat cioatele rămase, în număr de 183, un volum brut de 39 m.c. şi un prejudiciu estimat la 9.900 lei„, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, Cristian Niculae – şeful Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud.

 

Întrucât făptaşul – Ştefan Svinţi, care de altfel este şi proprietarului terenului – nu avea documentele şi aprobările necesare pentru tăierea arborilor, ba mai mult fiind vorba de zona de protecţie a unui curs de apă, şi cel mai grav aspect, acela că arborii au fost tăiaţi de pe un teren aflat într-o arie protejată, şeful Gărzii de Mediu spune că va sesiza Parchetul.

Este vorba de comiterea unei infracţiuni de tăiere de arbori în afara fondului forestier şi mâine l-am invitat pe făptaş la sediul Gărzii de Mediu. Împreună cu Garda Forestieră vom încheia un act de control comun şi vom face o sesizare penală către Parchet. Dacă procurorii vor considera că nu este infracţiune, noi oricum vom sancţiona când se vor întoarce documentele de la Parchet, întrucât conform Legii Apelor o parte din arborii tăiaţi sunt din zona de protecție a râului Someșul Mare. Dacă procurorul va dispune începerea urmăririi penale, se ocupă procurorul mai departe de caz. Dacă procurorul va dispune neînceperea urmăririi penale, actele se vor întoarce la noi şi vom aplica o amendă pe Legea Apelor, unde amenda este cuprinsă între 10.000 și 15.000 de lei în cazul persoanelor fizice. Şi aici precizez, infracţiunea a fost comisă pe terenul unei persoane fizice, care oricum trebuia să obţină avizele şi aprobările necesare de la auoritatea silvică şi de la Agenţia pentru Protecţia Mediului, care este şi custodele ariei protejate Sit Natura 2000 – Someşul Superior. Faptul că tăierea arborilor s-a petrecut în această arie protejată s-ar putea să fie o circumstanţă agravantă a faptei. Deocamdată discutăm doar de o persoană juridică, făptuitorul Svinţi Ştefan, majoritatea arborilor – salcie, arini – erau o parte pe proprietatea acestuia, iar o parte în zona de protecţie a Someşului, care în cazul acesta este de 15 m de la marginea albiei minore„, a precizat Cristian Niculae.

 

CITEŞTE ŞI:

Măcel pe malul Someşului, la Nepos

 

 

 

 

 

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.