Lipsa unui Guvern în România îşi spune cuvântul. De sus până jos toate structurile sunt afectate şi au de suferit. În judeţul Bistriţa – Năsăud primăriile o simt pe pielea lor iar o parte nu mai au bani de salarii la angajaţi şi nu au nici o speranţă de la un Guvern care s-a încremenit cu totul.

Ieri, Guvernul Boc, mâine Guvernul Croitorul, iar azi Guvernul Negoiţă. Per ansamblu harababură, dezechilibru, „joc de glezne” pentru unii şi dezastru pentru alţii. România pare să se înveţe cu acest haos în care nu există un guvern ce poate să i-a hotărâri de maximă importanţă pentru oameni.
Primarii din Bistriţa-Năsăud se arată dezamăgiţi de situaţia actuală şi nu dau nici un verdict pozitiv pentru crearea unui Guvern viabil până la alegerile prezidenţiale. Chiar dacă primarii democraţi –liberali dau vina pe social – democraţi şi invers, toţi se declară nemulţumiţi de colapsul produs care se răsfrânge şi la nivelul instituţiilor pe care le coordonează.
Un caz aparte la noi în judeţ este cel al Primăriei Milaş, care de două luni de zile nu şi-a mai plătit angajaţii pentru că nu are bani. Aşteptarea unei alocări de la Guvern este zadarnică, atâta timp cât schimbările sunt la ordinea zilei şi nu este cine să emită ordonanţe, să facă ceea ce trebuie făcut pentru ţară: grijă de oameni şi de nevoile lor.

Loviţi din plin de Guvernul inexistent

Fie că vorbim de un primar pesedist, liberal sau din partea democrat – liberalilor din Bistriţa – Năsăud, fiecare în parte simte că lipsa Guvernului aduce probleme grave. „Neexistenţa unui guvern legitim influenţează negativ administraţiile locale. Sigur că dacă este un guvern care nu poate lua hotărâri, nu se pot face nici unele rectificări bugetare care mai trebuie în ţara aceasta, şi nu se pot lua nişte decizii importante. La acest lucru s-a ajuns datorită Partidului Social Democrat care, după ce a ieşit de la guvernare, fără să îi oblige nimeni, a demis un Guvern ca să nu mai aibă putere şi ca apoi să critice.”, se arată convins primarul comunei Maieru, Vasile Borş (PD-L).
Edilul oraşului Beclean, Nicolae Moldovan (PSD), consideră că administraţiile locale nu sunt afectate de lipsa unui guvern, atâta timp cât este vorba de o perioadă mai scurtă. „Administraţia nu depinde foarte mult de existenţa sau neexistenţa unui guvern, asta dacă este doar pe o perioadă mai scurtă de timp. Sincer cred că vom rămâne tot aşa, fără guvern până la alegeri”, susţine Moldovan.
Cu crezuri liberale, primarul comunei Spermezeu, Sorin Hognogi (PNL) vede lipsa guvernului ca o problemă acută care trenează la nivel de ţară şi influenţează negativ mai multe structuri. „Având în vedere că nu avem încă un guvern, situaţia este foarte gravă . Ar trebui ceva bani pentru primăriile care nu mai pot să funcţioneze până la sfârşitul anului. Datorită faptului că nu este un guvern şi banii nu se primesc, multe primării de la noi din judeţ sunt vai de ele”, susţine Hognogi.
La Livezile, situaţia se simte până la os, iar edilul se arată dezamăgit de harababura creată. „Lipsa Guvernului influenţează în mod total negativ administraţiile locale. Aşa dezastru şi harababură cum este acuma nu a mai fost niciodată. Această instabilitate provoacă nesiguranţă în tot ce întreprindem. Fiind şi în criză financiară vă daţi seama că asta ne rupe gâtul! Ne trebuie bani de salarii, care tot întârzie. La persoanele cu handicap nu le-am mai dat bani de două luni”, mărturiseşte primarul comunei Livezile, Olimpiu Neamţ (PNL).
La Milaş, aşteptarea unor bani a devenit zadarnică, iar angajaţii primăriei au intrat în cea de-a doua lună în care nu îşi primesc salariile. „Pe plan economic nu se mai rezolvă nimic. Eu cred că suntem singura comună din judeţ care ne aflăm la a doua lună în care nu dăm salariile la angajaţi. Am acum scandal la primărie că nu le dau banii. Oamenii au rate de plătit, au copii la şcoală. Iar de guvern, nu mai am nici o speranţă!”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, Iosif Gabor, primarul comunei Milaş (PSD).

Nu există politică economică

În unele oraşe din Bistriţa –Năsăud situaţia nu se anunţă deloc roz. Edilii sunt indignaţi de lipsa de activitate a unui guvern care nu există şi care, în opinia lor, nu se crea până la alegerile prezidenţiale, lovind în plin în administraţii. „Nu vom avea un guvern până la alegeri, asta în mod sigur. Noi ştiam că în ţara aceasta numai CFR –ul mai lucrează şi Electrica şi cam, atât. În ţara asta de multă vreme ministerele nu lucrează. Nu există niciun fel de politică economică şi greşeala porneşte, după părerea mea, de la faptul că au fost unii cu mintea creaţă care au zis să separe alegerile parlamentare de prezidenţiale, şi uite ce se întâmplă de un an de zile. E foarte clar! Guvernul Boc nu s-a instalat ca să facă treabă. S-a luat cu mâinile de cap de ce a găsit. Se ştia că vor fi alegerile prezidenţiale, se ştia că PSD – ul va ieşi de la guvernare. Eu am fost împotriva ieşirii de la guvernare, dar cine-l întreabă pe Venig Roland? Au zis că vor da drumul la investiţii şi că vin bani europeni. Da’ de unde! Şi proiectele stau acolo şi zac”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, primarul oraşului Sângeorz – Băi, Roland Venig (PSD).
La Năsăud, conducerea administraţiei locale se declară convinsă că lipsa guvernului loveşte în acele primării care aşteaptă nişte bani pentru a plăti salariile. „Eu nu ar trebui să mă plâng, fiindcă sunt primar din partea puterii, aşa micuţă şi slăbuţă cum este. (…). Nu cred că noi la Năsăud de exemplu, administraţia publică va rămâne fără salarii, dar cred că ar fi multe primării la noi în ţară în situaţia aceasta. Sunt primării care aşteaptă acea hotărâre de guvern care este dată, dar încă nu este publicată în Monitorul Oficial, pentru cele câteva sute de milioane care au fost date la câteva primării din judeţul Bistriţa-Năsăud pentru a-şi acoperi cheltuielile salariale”, a declarat primarul oraşului Năsăud, Dumitru Mureşan (PD-L).

De la cap se-mpute peştele!

Edilul comunei Feldru, Ştefan Sângeorzan, spune că de sus pornesc toate şi dezechilibrul creează o incertitudine continuă. „Este clar că de la cap se-mpute peştele. În momentul de faţă este o incertitudine. De fapt suntem fără guvern. Şi când aveam guvern era senzaţia că este un Consiliu de Administraţie coordonat de către FMI. Noi nu mai avem un Guvern care să conducă ţara, nici când este unul stabil. Guvern n-am avut din păcate nici înainte dar nu o să avem până la alegeri ci va rămâne tot acest provizorat”, se arată convins primarul Sângeorzan.

Iulia STUPINEAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.