Judecător, condamnat la patru ani şi două luni de puşcărie, pentru corupţie

444

Judecătorul ieşean Dan Anton a fost condamnat, de Curtea de Apel Bucureşti (CAB), la patru ani şi două luni de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de trafic de influenţă, după ce a promis unui om de afaceri că va interveni în cazul unui bărbat condamnat pentru contrabandă de ţigări, informează Mediafax.

Decizia CAB nu este definitivă şi poate fi atacată la instanţa supremă.

 

Procurorii l-au acuzat pe judecătorul de la Curtea de Apel Iaşi şi de instigare la abuz în serviciu, şantaj şi dare de mită, însă magistraţii de la CAB au decis achitarea lui Anton pentru aceste infracţiuni.

Din totalul de pedeapsă de patru ani şi două luni, îi va fi scăzută perioada cât a fost arestat preventiv şi la domiciliu, respectiv între 21 octombrie 2015 şi 15 februarie 2016.

În acelaşi dosar a fost implicată şi grefiera Mihaela Prelipcean, de la Judecătoria Iaşi, judecată pentru favorizarea făptuitorului. Instanţa a stabilit că Prelipcean este nevinovată.

Teodor Haucă, senator PD în perioada 1996-2000, a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare pentru infracţiunile de trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă. În cazul lui, instanţa a decis şi confiscarea sumei de 50 de euro.

Marina Moglan, concubina judecătorului Dan Anton (având dublă cetăţenie, română şi moldovenească), a fost achitată de magistraţi pentru complicitate la şantaj şi pentru complicitate la dare de mită.

Omul de afaceri italian Del Gatto Renato, implicat şi el în acest caz, a fost condamnat la doi ani şi două luni de închisoare cu suspendare, pentru cumpărare de influenţă.

Obligă inculpatul ca pe parcursul termenului de supraveghere să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, în cadrul Primăriei Municipiului Suceava sau DGASPC Suceava, Servicii de Protecţie de tip familial pentru copiii cu dizabilităţi – pe o perioadă de 80 de zile”, conform deciziei Curţii de Apel Bucureşti.

 

Procurorii îl acuză pe magistratul Dan Anton, între altele, că a promis unui om de afaceri că va interveni la două judecătoare în cazul unui bărbat condamnat pentru contrabandă cu ţigări, dar şi că a instalat un dispozitiv video în apartamentul fostului soţ al concubinei sale, pentru a-l şantaja.

 

LĂSAȚI UN MESAJ