Trimis în Senatul României pentru un mandat de patru ani, Ioan Deneș se poate lăuda cu o realizare pentru politicieni din banii celor ce l-au votat. Senatorul, membru al Partidului Social Democrat Bistrița-Năsăud începând cu toamna anului 2014, este trecut ca și inițiatorul unui proiecte ce vizează mărirea salariilor celor de la Guvern și Președinție.

 

Iniţiatorul amendamentului cu privire la mărirea spectaculoasă a salariilor funcţionarilor de la Preşedinţie şi Guvern, aşa cum a apărut în forma finală a Legii 174/2015, este senatorul PSDIoan Deneş. Astfel, vorbim de majorarea salariilor pentru cei ce se află la guvernare sub aceeași culoare politică din care face parte senatorul mai sus menționat.

Dezbaterile din Senatul României referitoare la modificarea şi aprobarea de-acum celebrei OUG 86/2014 au fost mult mai agitate decât la Camera Deputaţilor, unde Ordonanţa a trecut prin aprobarea tacită în forma redactată de Guvern.

 

Facem ca să fie bine pentru Guvernul Ponta

La Senat, Proiectul Legii 174/2015, cum avea să se numească în final OUG 86/2014, a fost retrimis de mai multe ori la Comisia pentru administraţie publică, în care cei doi senatori, Ioan Deneş şi Emil Marius Paşcan, au dus un adevărat„război al amendamentelor”.

Emil Marius Paşcan, senator PNL a intervenit și el la proiect cu un amendament, însă după ce acesta reuşise să treacă de comisie un amendament, se extindea categoria funcţionarilor beneficiari ai măririi salariilor şi la cei din aparatul Parlamentului, și a fost respins. Ulterior, însă, la Comisia pentru administraţie publică, lucrurile s-au schimbat şi a fost emis un altRaport suplimentar, în carea fost aprobat amendamentul lui Ioan Deneş.

 

Fostul coleg de partid se opune: Deneș a făcut o nedreptate

În tabăra părăsită de Deneș, cea a liberalilor, senatorul PNL Cristian Florian explică faptul că prin adoptarea amendamentului s-a comis o nedreptate. Conform acestuia, în câteva luni legea va naște o serie de nemulțumiri și neajunsuri din cauza amendamentului ce favorizează doar pe funcționarii din Guvern și Președinție.

„Vorbim de legea salarizării, în primul rând. Este legea pe care PSD o promite încă de la începutul verii. Scopul unei legi ce vizează sute de oameni a cam deviat. Aceasta lege a salarizării,ce trebuia săasigure transparența și echilibrul în sistemul bugetar, este lipsită de dezbateri politice. Nu mi-e mare mirarea dacăîn decembrie vor apărea neajunsuri și nemulțumiri pe bună dreptate, pentru că nu este completă”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, senatorul Florian.

De asemenea, liberalul Florian explică faptul că nu acest aspect trebuia să fie o prioritate pentru parlamentarii bistrițeni. Senatorul nu se poziționează împotriva unei legi de mărire a salariilor, însă precizează că este incorect să se facă doar pentru o categorie de funcționari.

„Corect era ca dacă se mărea leafa unor demnitari, atunci trebuia să mărim la toți bugetarii. Din câte îmi amintesc eu, împreună cu alți colegi din PNL, ne-am abținut în a vota această lege. În opinia mea salariile  din sistemul bugetar trebuie mărite, nu zic că nu…dar trebuie mărite și la funcționarii din Parlament, spre exemplu. Și  la cei din  Administrația Publică merită nu doar la unii”, încheie senatorul Florian.

 

Deneș, cal de bătaie pentru ordonanța 86

Contactat pentru a explica cum s-a construit amendamentul ce îi poartă numele la secțiunea „inițiator”, senatorul PSD Ioan Deneș a precizat că nu  a avut de ales decât să își pună numele pe document. Conform lui Deneș, procedura s-a făcut în urma ordonanței cu nr 86 venită de la Guvern, ce făcea referire doar la funcționarii din zona centrală.

„Am dat 100 de explicații la alții și vă dau și dumneavoastră. Parlamentarii din România sunt acolo pentru  ca să facă legi. Nu  sunt contabili, ca să stea să analizeze cu câte procente crește salariul unuia sau celuilalt. Există ordonanța 86 de la Guvern, iar eu amendamentul l-am depus în calitate de secretar  al Comisiei pentru Administrație. E un  amendamentdiscutat în comisie și în Guvernul și aparține întregii comisii, nu e doar al meu. În cadrul acestuia se specifică o reglementare, adică referentul debutant de la Președinție să aibăacelași salar cu  referentul debutant de la orice minister. Oricum nu puteam discuta de  funcționarii publici din Unitățile Administrativ Teritoriale(primării, consilii județene) pentru că ordonanța 86 făcea referire doar la funcționarii centrali. La discuțiile purtate cu Guvernul s-a considerat de către comisia ce a propus  amendamentul ca reglementarea să se facă la raportul vechimefuncție instituții de stat, adică să fie același salariu”, declară Ioan Deneș.

Despre amendamentul fostului său coleg de partid, liberalul Emil Marius Paşcan, care a fost respins, Deneș precizează că Guvernul (Ponta) nu a fost de acord.

„La amendamentul lui Pașcan,Guvernul l-a respins pentru că nu a fost de acord cu el. Acel amendament implica egalizarea salariului și  a funcționarilor din cadrul Parlamentului”, explică Deneș.

 

Planurile de viitor pentru o salarizare ideală

Guvernul Ponta a promis o reglementare de mare amploare la legea salarizării. La jumătatea acestui an, din declarațiile premierului reieșea că se lucrează pe Legea Salarizării și pe Noul Cod Fiscal. Astfel că, potrivit lui Deneș, se dorește ca legea salarizării să cuprindă și funcționarii de la celelalte instituții subordonate statului.

„Tot ce pot să vă spun este când va veni legea salarizării unitare vom aplica același principiu: vechimea în raport cu profesia și instituția la care este angajat funcționarul.Spre exemplu se dorește ca portarul de la spital să aibă același salariu cu portarul de la școală”, spune senatorul bistriţean.

 

De la un partid la altul…după cum bate vântul

Senatorul PSD Ioan Deneș a intrat în Parlamentul României, după alegerile din decembrie 2012. Atunci acesta a fost votat de către bistrițeni pe listele Partidului Național Liberal. După ocuparea funcției,la începutul anului 2014, Deneș a devenit primul liberal din Bistrița-Năsăud care s-a mutat la PSD. Motivul invocat de acesta era că „cetățenii l-au votat să-i reprezinte la putere”.

Deneş făcuse atunci un anunț într-o conferință de presă la care au participat președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, miniștrii Eugen Teodorovici și Remus Pricopie, liderul PSD Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan şi parlamentari PSD conform Hotnews.ro.

„După aproape 13 ani de activitate in PNL a trebuit să iau una dintre cele mai grele decizii ca om politic și ca senator al acestui județ, senator care am ajuns în Parlament în urma existenței USL, din care PNL, cu regret o spun, a hotărât să se retragă. Înainte de a fi validat pe listele USL, eu am avut o susținere importanta din partea a 19 primari din Colegiul 2 Senat, dintre care 17 sunt PSD. Niciodată, la deciziile importante, nu mi-am permis să iau hotărâri de unul singur, ci consultându-mă cu acești primari. În Delegația Permanentă a PNL, eu m-am abținut când s-a votat retragerea PNL de la guvernare după ce m-am consultat cu acești primari care reprezintă cetățenii în comunele unde au fost aleși. Drept urmare, am decis sa-mi dau demisia din PNL și să continui sa reprezint Colegiul 2 Senat în calitate de membru PSD”, a declarat în 2014 Ioan Deneș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.