Ştefan Todea, deşi are o hotărâre a instanţei de contencios administrativ care anulează hotărârea Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud adoptată în luna martie, prin care se ia act de încetarea mandatului lui, şi în mod normal ar fi trebuit repus în funcţie, a fost încă o dată dat afară din legislativul judeţean.

Fiindcă revenirea lui Todea în Consiliu a fost susţinută de democrat-liberali, aceştia au plătit cu nevalidarea lui Alexandru Jauca în funcţia de consilier judeţean, cel care trebuia să-l înlocuiască pe Luca Peter, după ce acesta a plecat din funcţie anul trecut.

 

Situaţie ciudată la ultima şedinţă ordinară a Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, şedinţă în care PP-DD avea trei aleşi judeţeni pe două mandate de consilieri validate de Biroul Electoral. Dacă la început, în 2012, din legislativul judeţean făceau parte din partea PP-DD, Ramona Bugnar şi Ştefan Todea, săptămâna trecută, pe lângă cei doi apărea un consilier judeţean în plus: Ciprian Breşfelean, care practic l-a înlocuit pe Todea în martie anul trecut, când i s-a retras mandatul de ales judeţean, fiindcă partidul din care făcea parte l-a exclus din rândurile membrilor săi.

Evident, a urmat o întreagă odisee, fiindcă Todea a acţionat Consiliul Judeţean în instanţă, solicitând anularea actului administrativ, şi în final a câştigat atât la Tribunalul Bistriţa-Năsăud, cât şi la Curtea de Apel Cluj, unde Executivul CJ BN a înaintat recurs.

 

Trei consilieri pe două mandate

 

În şedinţa ordinară a CJ BN care a avut loc săptămâna trecută situaţia aleşilor PP-DD a fost una mai specială, în sensul în care în loc de doi reprezentanţi în legislativ acest partid avea de fapt trei. Trei doar teoretic, fiindcă Executivul CJ BN a pus la cale o nouă încetare a mandatului lui Todea. Asta pe lângă faptul că acesta nici măcar nu a fost convocat la şedinţă, deşi, fie şi pentru câteva minute, Ştefan Todea revenise de drept în funcţie, în baza deciziei pronunţată de instanţă. Astfel că, Ciprian Breşfelean, cel care a ocupat fotoliul de consilier judeţean PP-DD din martie anul trecut şi până acum a votat ordinea de zi a şedinţei, în timp ce Ştefan Todea se afla în sală ca simplu spectator, venit prin propria voinţă să vadă cum decurg lucrurile.

 

Consilierii PDL au solicitat lămurirea situaţiei

 

Consilierii democrat-liberali au atras atenţia preşedintelui CJ BN, Radu Moldovan asupra acestui aspect, solicitându-i totodată clarificări.

„Astăzi, în forma în care arată lucrurile, suntem în prezenţa a trei mandate de consilieri judeţeni pe care le deţine PP-DD. În urma procesului electoral din 2012, PP-DD a obţinut doar două mandate. Astăzi ne aflăm în situaţia în care în Consiliul judeţean s-a majorat numărul de mandate PP-DD, în sensul în care există trei consilieri PP-DD: doamna Ramona Bugnar, domnul Todea, care este consilier judeţean PP-DD, şi domnul Breşfelean. Eu cred că dumneavoastră ar trebui să interveniţi pe procedură şi să daţi soluţia pentru a rezolva această situaţie (…) Procesul verbal (n.r. – al şedinţei precedente a Consiliului) urmează să fie votat de consilieri judeţeni, or noi nu am stabilit care sunt consilierii judeţeni PP-DD, fiindcă avem un PP-DD cu trei consilieri, în loc de doi”, a punctat Monica Săsărman, consilier judeţean PDL.

Soluţia preşedintelui a fost inversarea punctelor pe ordinea de zi, în sensul în care informarea consilierilor cu privire la decizia instanţei de repunere în funcţie a lui Ştefan Todea, dar şi proiectul de hotărâre cu privire la încetarea mandatului de consilier a acestuia figurau pe ultimele poziţii şi au fost aduse pe primele două, astfel că au fost primele dezbătute, iar lui Ciprian Breşfelean i s-a interzis să le voteze.

 

Nu există decizie definitivă de excludere

 

Când proiectul de încetare a mandatului lui Ştefan Todea a fost dezbătut, consilierul Monica Săsărman a atras atenţia preşedintelui CJ BN, Radu Moldovan, asupra faptului că nu există o decizie definitivă de excludere a lui Ştefan Todea din PP-DD, ci doar o hotărâre de birou (n. r. – Biroul Naţional de Coordonare). Mai mult decât atât, în decembrie anul trecut, Curtea Constituţională a declarat neconstituţional articolul 16 din Legea partidelor politice, articol care face vorbire de excluderea membrilor unui partid politic şi care statua că aceasta este supusă numai jurisdicţiei interne a formaţiunii politice, celor excluşi fiindu-le astfel îngrădit dreptul de a se adresa în justiţie. În baza acestei decizii, Ştefan Todea a acţionat PP-DD în instanţă pe 17 februarie 2014, solicitând anularea actului administrativ. În condiţiile date, la acest moment nu există o decizie definitivă de excludere din partid a lui Ştefan Todea.

„Raportându-ne la Statutul PP-DD, ăla pe care dumneavoastră l-aţi depus la dosar la Curtea de Apel Cluj (moment la care respectivul statut nu figura încă înscris în Registrul partidelor politice), la articolul 12, alineatul 4 se spune că «excluderea se produce în condiţiile şi cu respectarea prevederilor prezentului Statut, excluderea producându-şi efectele de la data rămânerii definitive a Deciziei de excludere». Unu: nu aveţi o decizie de excludere, aveţi o hotărâre de birou, care nu echivalează cu o decizie, conform statutului, şi doi: ceea ce aveţi dumneavoastră în mapă nu are caracter definitiv atâta vreme cât pe rolul Tribunalului există o acţiune în contencios cu privire la excludere şi alte câteva chestiuni”, a atras atenţia Monica Săsărman, consilier judeţean PDL.

Cu toate acestea nici Executivul, niciun consilier judeţean cu excepţia celor democrat-liberali nu au ţinut seamă de aspectele puse pe tapet de Monica Săsărman şi au votat, încă o dată, încetarea mandatului de consilier a lui Ştefan Todea.

 

Todea continuă războiul

 

În condiţiile date, Ştefan Todea nu dezarmează şi va merge mai departe. El spune că va ataca în instanţă şi această hotărâre a Consiliului Judeţean. Ba mai mult, Ştefan Todea este hotărât să depună plângere penală pe numele lui Radu Moldovan, întrucât consideră că acesta a săvârşit un abuz în funcţie.

„Voi ataca în instanţă şi această hotărâre de încetare a mandatului meu, fiindcă nu mi se pare corectă, atâta timp cât instanţa spune altceva. Ba mai mult am contestat în instanţă şi decizia de excludere din partid, mă judec cu conducerea PP-DD în acest sens. Pe lângă toate astea, sunt hotărât să depun o plângere penală pentru abuz în funcţie a preşedintelui Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, fiindcă nu a pus în aplicare decizia instanţei cu privire la mandatul meu”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, Ştefan Todea.

 

Ori Jauca, ori Todea

Fiindcă i-au ţinut partea lui Todea, democrat-liberalii au plătit scump, în sensul în care locul de consilier judeţean al PDL rămas vacant după plecarea lui Luca Peter trebuia ocupat de Alexandru Jauca. Potrivit surselor noastre, PSD ar fi făcut presiuni asupra grupului de consilieri democrat-liberali ca în schimbul validării lui Alexandru Jauca în funcţia de consilier judeţean, să voteze proiectul cu privire la încetarea mandatului lui Ştefan Todea. Cum democrat-liberalii nu au fost de acord, aceştia au un mandat de consilier mai puţin, deocamdată, în Legislativul judeţean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.