Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis, prin patru hotărâri definitive, strămutarea tuturor celor patru dosare aflate pe rolul Tribunalului Cluj, în care Asociaţia Alburnus Maior şi Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu solicită anularea şi suspendarea unor importante acte administrative emise pentru Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) în procedura de avizare a proiectului de minerit pe bază de cianuri de la Roşia Montană.

 

Argumentele aduse de RMGC în susţinerea strămutării sunt legate de mediul ostil RMGC la Cluj şi legăturile soţului judecătoarei Monica Trofin cu organizaţii care sunt împotriva proiectului minier.

În dosarele înregistrate încă din cursul anului 2011 pe rolul Tribunalului Cluj, ONG-urile solicită anularea, respectiv suspendarea până la soluţionarea irevocabilă a anulării, a avizului de mediu emis de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Sibiu pentru Planul de Urbanism Zonal modificat pentru Zona de Dezvoltare Industrială a RMGC. De asemenea, Asociaţiile au cerut şi suspendarea şi anularea certificatului de descărcare de sarcină arheologică pentru Masivul Cârnic de la Roşia Montană emis de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Alba. Cererile de strămutare a dosarelor au fost formulate în septembrie 2013 de către reprezentantul RMGC. Ca urmare a admiterii cererilor de strămutare, dosarele vor fi judecate de Tribunalele Covasna, Bacău, Suceava, Buzău. Încheierile prin care ICCJ se pronunţă asupra strămutărilor cauzelor sunt irevocabile şi nu se motivează.

Cu privire la solicitare de  strămutare din pricina presiunilor exercitate asupra magistraţilor care judecau dosarele Tribunalului Cluj, RMGC a susţinut în principal faptul că amplele mişcări de protest ce se desfăşoară în prezent la Cluj-Napoca la adresa proiectului de exploatare minieră de la Roşia Montană tind să pună o presiune masivă asupra conştiinţei judecătorilor şi că această situaţie poate avea drept consecinţă imparţialitatea judecătorilor.

Într-unul dintre dosare, avocaţii RMGC au cerut recuzarea judecătoarei Monica Trofin pe motiv ca soţul acesteia,  cunoscutul jurnalist de televiziune clujean, Constantin Trofin, are legătură cu instituţii care susţin mişcarea împotriva proiectului RMGC. Trofin a absolvit, în 1997, cursul de trainer TV  la Centrul pentru Jurnalism Independent, Budapesta, organizat de Centrul de jurnalism independent New-York.  Tot în 1997 a fost  absolvent al cursului de jurnalism de investigaţie la Londra, curs organizat de The British Association for Central and Eastern Europe. În 1998 a fost bursier în Professional Media Project – Freedom House – USA. Toate cele trei organizaţii sunt implicate în susţinerea mişcării împotriva proiectului RMGC. De asemenea, jurnalistul clujean este colaborator plătit al Centrului pentru Jurnalism Independent, organism ce se opune public exploatărilor de la  Roşia Montană.

În acelaşi timp, intervenienţii RMGC au cerut şi recuzarea judecătoarei Anca Maria Budişan, preşedinte al completului ce judecă alt dosar RMGC. De data aceasta, proba pe care s-a clădit argumentaţia pentru recuzare a fost Facebook-ul. În dosarul depus de avocaţii RMGC apar copii după câteva ”activităţi” ale judecătoarei în spaţiul virtual. Concret, ea a dat „share“ videoclipului cu Maia Morgenstern, cunoscut militant anti-RMGC şi altor câteva postări ale lui  despre Roşia Montană şi despre libertatea presei. Recuzarea a fost respinsă.

”Doamna judecător Anca Budişan este preşedinta secţiei de contencios administrativ a Tribunalului Cluj şi titulara completului ce judecă alt dosar privind RMGC. (…) Anca Budişan a emis o poziţie tranşantă cu privire la aspectele de protecţia mediului ce ţin de proiectul minier şi a arătat adeziunea faţă de mesaje în care erau conţinute următoarele afirmaţii «evident că mi se pare o tâmpenie proiectul ăla şi o mare nesimţire» (…). În acest context, se poate considera că gestul este unul de militantism împotriva proiectului minier, iar impactul său asupra judecătorilor colegi de la Tribunalul Cluj nu poate fi neglijat.”,  susţin intervenienţii RMGC în motivarea solicitării de strămutarea a proceselor.

 

Reprezentanţii RMGC au mai arătat că lideri ai comunităţii clujene, printre care primarul Emil Boc, dar şi reprezentanţi ai Partidului Social-Democrat au exprimat public poziţii împotriva proiectului de exploatare. În plus, au subliniat amploarea protestelor prin care participanţii tind să pună presiune asupra factorilor de decizie fac din Cluj-Napoca, al doilea mare centru al protestelor publice împotriva proiectului de exploatare, după Bucureşti.

„Strămutarea pricinii şi, în egală măsură, suspendarea acesteia sunt reclamate cu stringenţă de evenimentele ultimelor zile – amplele manifestaţii de protest împotriva proiectului minier de la Roşia Montană desfăşurate la Cluj-Napoca, luările de poziţie ale unor membri marcanţi ai organelor administraţiei publice locale (primarul Emil Boc, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj Horea Uioreanu, reprezentanţi ai structurilor locale ale celor două partide aflate la guvernare în cadrul alianţei USL).”, reiese din documentul citat. Aceste evenimente nu au rămas fără ecou în rândul magistraţilor Tribunalului Cluj. Relevantă este atitudinea manifestată de judecătorii investiţi chiar cu soluţionarea uneia dintre cauzele ce au legătură cu proiectul de la Roşia Montană.” se arată în motivarea solicitării de strămutare.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a dat, săptămâna trecută, câştig de cauză RMGC.  Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat favorabil pe toate cererile de strămutare formulate de avocaţii RMGC. În consecinţă, cele patru dosare vor părăsi Clujul pentru că este un mediu toxic pentru judecarea cauzei Roşia Montană. Ca urmarea cele patru dosare se vor judeca la Tribunalele Suceava, Bacău, Buzău şi Covasna.

 

Radu Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.