Sărbătorile din Ținutul Bistriței și Năsăudului trebuie păstarate cu sfințenie, pentru că sunt de-a dreptul mirifice. Ne-au demonstrat acest lucru Vasile Filip și Menuț Maximinian, care și-au lansat volumul cu numărul doi al cărții ,,Cultura tradiţională imaterială românească din Bistrița-Năsăud”.
Seria a fost deschisă în 2012 cu un prim volum dedicat ariei tematice a obiceiurilor ciclului individual şi familial: naşterea, nunta, înmormântarea (aşa-numitele rituri de trecere).

“Avem bucuria să prezentăm o carte la care au muncit doi ani de zile, doi oameni admirabili pentru efortul lor, pentru consecvența lor”, a precizat Gavril Ţărmure, director Centrul Judeţean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.

“O carte fascinantă despre sufletul românesc, și despre purtătorii ai spațiului și timpului, o lucrare ce depășește mult cadrul unei cercetări etnologice, etnografice, sau antropologice, prin intenționalitatea ei. Încearcă să ofere societății și omului modern o alternativă la pierderea sensului, a unității de sine sau la crizele de identitate, spune doctor Honoris Cauza UBB, vicepremierul Vasile Sebastian Dâncu”, a adăugat Radu Moldovan, preşedinte Consiliul Judeţean.
“Dacă acum avem acest al doilea album al colegilor noștrii, e un eveniment, dar un eveniment care vine într-un context mai larg a confirmărilor pentru folclor, pentru etnologie în general, pentru cultura tradițională în general”, a declarat și președintele Societății Scriitorilor din BN, Andrei Moldovan.

Cărţile fac parte dintr-un proiect de cercetare pe teren, proiect menit să redescopere obiceiurile satului din judeţul nostru prin dialog direct cu oamenii ce le-au moştenit din generaţie în generaţie ca un testament viu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.