La Năsăud orice este posibil. Dacă Uniunea Comunelor Grănicerești Năsăudene(UCGN) a revendicat de la orașul Năsăud o hidrocentrală și acum vor să o repună în funcțiune, primarul încă așteaptă să cadă la pace cu ei. Mircea Romocea, primarul USL din Năsăud, a avut chiar el intenția să construiască o micro-hidrocentrală în zonă, dar și în zona Anieșului. El nu consideră niciun conflict de interese între fostele sale planuri, eșuate de altfel, și faptul că grănicerii vor să construiască o hidro-centrală. Oricum nu le acordă nicio șansă.
Primarul orașului Năsăud, Mircea Romocea, era administratorul și acționarul societății Acord Impex înainte de a fi primar. Chiar a discutat cu o firmă austriacă despre construcția unei micro hidro-centrale pe teritoriul orașului Năsăud. Planurile sale au eșuat, iar acum planul s-ar putea să-i fie urmat de grănicerii care au în gând acest tip de construcție. Ei au revendicat terenul de sub o hidrocentrală din Năsăud, iar acum dacă recuperează o parte din terenurile din Năsăud pe care le revendică și-ar putea duce la bun sfârșit planul. Romocea spune că nu au bani acum ca să poată cere un aviz de la Administrația Bazinală Someș Tisa, care este condusă de social-democratul Dănuț Canta. În schimb, primarul nu exclude varianta ca în cazul în care aceștia câștigă terenurile revendicate să poată să primească dreptul de a construi o hidrocentrală. Pădurarii se reprofilează și devin „hidrocentraliști”…Acest lucru este posibil doar în Năsăud. Romocea le-ar putea da chiar sfaturi în ceea ce privește investiția într-o micro hidro-centrală, actualul primar a avut astfel de vise în trecut, iar gurile rele spun că ar fi avut chiar certificatul pentru o astfel de construcție, edilul negând cu desăvârșire acest lucru. Afacerile sale au fost un eșec, dar din câte se vede și procesul orașului pe care îl conduce cu Uniunea Comunelor Grănicerești Năsăudene(UCGN) nu este atât de roz, aceștia s-ar putea să piardă sume importante de bani și terenuri vitale pentru comunitate.
Fără probleme cu grănicerii
„Nu am avut niciun soi de problema cu ei, dar nu pot sa rămân pasiv atât timp cât o bună parte din bunurile de patrimoniu ale orașului Năsăud sunt revendicate. Ne vom supune instanței dacă va fi cazul. Am avut întâlniri cu grănicerii. Se pare că ei au făcut câțiva pași în spate. Intenția lor este cel puțin la modul verbal de a renunța la situația în care instanța le acordă acele clădiri în natură pentru care ei cer despăgubire în natură. Acestea sunt doar discuții. Primăria Năsăud nu va ceda sub nicio formă decât dacă ei renunță la aceste procese. Dac[ ei renunță sigur că da(n.r. întrebat dacă se gândește să realizeze un parteneriat cu grănicerii). Dacă ar fi vorba doar de cele trei clădiri în natură nu ar fi exclus. Pe 24 aprilie este următorul termen, dar nu cred că va fi o sentință definitivă pentru că s-a solicitat refacerea raportului tehnico-judiciar pentru că ni s-a părut că nu a fost făcut bine. Nu cred că va fi o sentință definitivă într-un viitor foarte apropriat. Raportul tehnico-judiciar la acele clădiri de patrimoniu a fost făcut la solicitarea uniunii comunelor grănicerești în colaborare cu primăria. A fost făcut la solicitarea avocatului. Primăria Năsăud l-a angajat în această speță pe un avocat și prin el am cerut refacerea raportului”, a declarat pentru Gazeta de Bistrița Mircea Romocea, primarul orașului Năsăud.
25 de milioane de euro pentru grăniceri
Raportul de expertiză a Primăriei Năsăud în ceea ce privește revendicarea de 25 de milioane de euro a celor de la Uniunea Comunelor Grănicerești Năsăudene (UCGN) arată că anumite companii private ar putea primi banii revendicării de la oficialitățile locale. Desigur că în acel raport nu există nicio explicație, însă afaceriștii sunt apropriații banilor publici și ai municipalității, dar și patronul Pavel Sângeorzan a fost chiar și cercetat de DNA. Uniunea Comunelor Grănicerești Năsăudene (UCGN) revendică terenuri în valoare de 25 de milioane de euro de la Primăria Năsăud și sunt foarte aproape să le și primească. Pe de altă parte, fostul președinte al Judecătoriei Năsăud, magistratul Pompei Raus, a trecut din tabăra municipalității în tabăra grănicerilor pentru a fi beneficiarul acestei uriașe moșteniri. Efectele dăunătoare ale colectivizării sunt cunoscute de toți, iar retrocedările au fost făcute atât de anevoios încât mulți nu au mai încercat, iar alții au renunțat pe parcurs. Oportuniștii, cum le-ar zice unii, adevărații proprietari cum se consideră chiar ei. Un caz similar este al UCGN, care a intrat în contradicție o dată cu venirea noului primar în Năsăud, Mircea Romocea (USL). Judecătorul Raus Pompei are o datorie destul de mare către Mihai Dimitriu, respectiv 50.000 de euro contractați din 2009 și scadenți în 2014. Și cum fostul magistrat trăiește doar din pensie, care este destul de mare, dar totuși nu poate pune deoparte banii de dat înapoi, s-a gândit să își găsească calea de mijloc. Astfel, el s-a gândit să treacă din aripa consiliului local Năsăud, de unde reprezenta năsăudenii în asocierea cu UCGN, în cealaltă tabără, cu grănicerii, unde au apărut tot felul de revendicări. Banii trebuie plătiți până în 2014 și cineva probabil este atât de cinstit încât își plătește datoriile la timp. Faptul că trădează municipalitatea este partea a doua.
Tiberiu Hrihorciuc