Sistemul Garanție-Returnare (SGR) a fost descris ca fiind probabil cel mai eficient sistem de management al deșeurilor din România de către ministrul Mediului, Mircea Fechet, care a anunțat că pragul de 5 milioane de PET-uri colectate în fiecare zi a fost atins. Declarația a avut loc în timpul unei acțiuni de curățenie desfășurate în Parcul Operei din Capitală, în contextul depunerii în Senatul României a inițiativei legislative pentru instituirea Zilei Naționale de Curățenie.

Fechet a subliniat importanța acestei inițiative legislative, care ar permite autorităților locale să deconteze cheltuielile și să-și planifice mai eficient activitățile de ecologizare. El a evidențiat necesitatea unor astfel de acțiuni, menționând că participă frecvent la ele și că sistemul SGR pare să funcționeze eficient, dat fiind că nu a găsit PET-uri provenind din acest sistem în timpul curățeniei.

În același context, senatorul Tanczos Barna a adăugat că Asociația Let’s Do It, Romania! a inițiat proiectul legislativ pentru a institui o zi națională de curățenie, care ar evidenția responsabilitatea socială atât a cetățenilor, cât și a autorităților și companiilor. El a subliniat nevoia de conștientizare și educație în ceea ce privește impactul deșeurilor asupra mediului, menționând că eforturile existente, precum campania națională Curățăm România, nu au fost întotdeauna suficient de eficiente din cauze subiective, obiective sau instituționale.

În concluzie, inițiativa de instituire a Zilei Naționale de Curățenie are ca scop accentuarea responsabilității sociale și educația pentru o gestionare mai eficientă a deșeurilor și pentru protejarea mediului înconjurător.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.