Pentru a-şi păstra locul de muncă, mii de angajaţi din sistemul bugetar, cum ar fi jandarmii, poliţiştii sau angajaţii Gărzii Financiare sunt nevoiţi să dea examene, rămânând pe post cei care iau note mari.
Angajaţii Gărzii Financiare au susţinut recent examenul pentru posturi, la Bistriţa din 13 salariaţi rămânând opt, cinci fiind nevoiţi să îşi caute în altă parte un job potrivit pregătirii lor.

Foarte mulţi angajaţi din sistemul bugetar, în speţă cei din cadrul instituţiilor subordonate MAI, dar şi din cadrul ANAF, au fost sau vor fi restructuraţi în perioada următoare.

Criza se spune că a trecut, dar restructurările continuă

Emoţiile i-au cuprins şi pe bugetarii bistriţeni, în condiţiile în care de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud (IPJ BN) vor pleca acasă 13 oameni, de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Bistriţa-Năsăud (IJJ BN) 28, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud (ISU BN) vor pleca opt angajaţi, de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud (DGFP BN) 25 de persoane şi de la Garda Financiară Bistriţa-Năsăud vor fi disponibilizate cinci persoane.
Reprezentanţii ANAF au anunţat că la nivel naţional peste 3.000 de persoane vor rămâne fără slujbă. De asemenea, alte circa 8.000 de angajaţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) vor pleca acasă, numărul de salariaţi din acest minister ajungând astfel la aproximativ 141.000.
Testarea profesională constă în două probe, una scrisă şi una orală. Cei care iau notă mare la proba scrisă trebuie să susţină şi interviul, ocazie cu care se hotărăşte cine pleacă şi cine rămâne. Cei care sunt daţi afară sunt nevoiţi să-şi găsească un loc de muncă în sistemul privat sau în cadrul altor instituţii publice, dacă acestea dispun de locuri vacante. În cazul în care există mai mulţi candidaţi admişi decât numărul necesar conform noilor reglementări, vor rămâne în funcţii cei care au cel mai mare punctaj.

Garda Financiară BN, în minus cu cinci oameni

În urmă cu circa o săptămână, comisarii de la Garda Financiară Bistriţa-Năsăud au susţinut cele două probe ale examenului de testare profesională şi anume cea scrisă şi cea orală. Din cei 13 angajaţi ai instituţiei bistriţene, 11 au fost declaraţi admişi în urma probei scrise, unul a fost respins şi încă unul nu s-a prezentat la examen.
Pentru a rămâne în sistem, cei cu funcţii de conducere trebuie să obţină la proba scrisă minimum 70 de puncte, iar cu cei cu funcţii de execuţie minimum 50.
Cel mai mare punctaj l-a obţinut comisarul Ioan Aluaş, care a fost notat cu 80 de puncte din 100 posibile. La polul opus s-a aflat Ioan Onc, care a obţinut doar 42 de puncte, fapt pentru care nu a putut să treacă mai departe pentru proba orală.
Comisarul Alexandru Farcaş, şeful Gărzii Financiare Bistriţa-Năsăud, a obţinut în urma probei scrise 70 de puncte, fix punctajul minim pentru a putea participa la interviu.
La nivel naţional, la examenul de testare profesională prin care au trecut angajaţii Gărzii Financiare au fost înscrise un număr de 740 de persoane, dintre care 42 nu au obţinut note de trecere. În urma măsurilor de restructurare luate de ANAF, 1.063 de angajaţi ai Gărzii Financiare au primit preaviz, însă doar 740 dintre ei au fost obligaţi să se prezinte la examen dat fiind faptul că ceilalţi au ocupat direct posturile pentru care a optat câte un singur candidat.

De la Finanţe pleacă 25 de angajaţi

Nici angajaţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud nu au scăpat de valul disponibilizărilor, de aici urmând să-şi părăsească posturile nu mai puţin de 25 de persoane.
Examenele de testare profesională vor avea loc în luna august, astfel că în urma lor cei mai slab pregătiţi angajaţi vor fi nevoiţi să-şi caute un alt loc de muncă.
Potrivit unui ordin al preşedintelui ANAF, începând cu data de 1 iulie au fost desfiinţate administraţiile fiscale din Ilva Mică şi Uriu. Astfel, competenţa pentru administrarea impozitelor, taxelor şi a altor sume datorate bugetului general consolidat va fi preluată de Administraţia Fiscală Publică Năsăud (în cazul administraţiei din Ilva Mică) şi Administraţia Fiscală Publică Beclean (în cazul celei din Uriu).

Jandarmii şi pompierii, cu 36 mai puţini

Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Bistriţa-Năsăud nu scapă nici el de gheara disponibilizărilor de personal. De aici vor dispărea 28 de funcţii, procedurile fiind deja făcute. Dintre acestea, şase sunt funcţii  de personal contractual, care au primit deja preavizele, şi 18 sunt funcţii de cadre militare.
Potrivit statutului cadrelor militare, aceste persoane rămân timp de trei luni de zile la dispoziţia unităţii.
La nivel naţional, circa 2.000 din cei 30.000 de angajaţi ai Inspectoratul General al Jandarmeriei Române vor fi disponibilizaţi.
Cât despre Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, aici urmează a fi reduse opt funcţii, din care trei funcţii civile au primit deja preaviz. De asemenea, patru funcţii de cadre militare şi un post de personal voluntar vor avea aceeaşi soartă. Din structurile operative va fi disponibilizat un singur ofiţer, la cererea acestuia. Este vorba despre un şofer care a cerut să fie disponibilizat pentru că şi-a găsit o slujbă mai bună în transporturi auto internaţionale.

13 poliţişti disponibilizaţi

Din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud vor fi disponibilizate 13 posturi, însă cei care vor pleca din poliţie ar putea avea posibilitatea să treacă în rândul poliţiştilor locali, aflaţi în subordinea primăriilor, evident unde există înfiinţate astfel de structuri.
Astfel, dacă în perioada următoare la IPJ BN nu vor exista pensionări sau nu va pleca nimeni din instituţie, 13 oameni îşi vor pierde locurile de muncă.
România are un număr de 451 de poliţişti (inclusiv jandarmi şi poliţişti de frontieră) la suta de mii de locuitori, spre deosebire de alte ţări precum Franţa, cu 355, sau Germania, cu 302. După restructurări, ţara noastră va face un pas spre media europeană, de 347 de poliţişti la suta de mii de locuitori.
De asemenea, alte două posturi vor fi reduse de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule Bistriţa-Năsăud.

Iulia Bartha

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.