Primarul Ovidiu Creţu lasă momentan la o parte ideea de a „dota” Bistriţa cu o pârtie de schi şi, mai nou, a trecut la un alt obiectiv, tot pe hârtie, realizarea unui Aqualand. Pentru întocmirea studiului de fezabilitate, municipalitatea bistriţeană a prevăzut alocarea de la bugetul local suma de 50.000 de lei. În final, suma prevăzută este mult mai mare, întrucât alocările pentru amenajarea pârtiei de schi au fost diminuate cu 90.000 lei, bani care au fost mutaţi în contul Aqualand.

PUZ Wonderland a costat peste 300.000 de lei, iar acum primarul este dispus să mai cheltuiască din banii publici încă 250.000 tot pentru Wonderland şi tot pentru întocmirea unor documentaţii.

 

 

 

Primarul Ovidiu Creţu dă încă o dată dovadă de incoerenţă în ceea ce priveşte ducerea la bun sfârşit a proiectelor de investiţii. Dacă în 2008, încă înainte de a obţine funcţia de primar, arunca pe piaţă ideea de a construi la Bistriţa un complex sportiv multifuncţional, renumitul Wonderland, acum se rezumă la întocmirea de documentaţii. În momentul în care s-a izbit de realitate, cruntă de altfel, aceea de a nu găsi pe nimeni dispus să pompeze bani la greu în „măreţul” obiectiv, a încercat să îţi atingă scopul pe bucăţi.

Când a început să facă primii paşi în transpunerea pe hârtie a proiectului, Creţu l-a numit Complexul Sportiv Polivalent Wonderland şi care, dacă va deveni cândva o realitate, se va întinde pe o suprafaţă de 282 de hectare, din care 274 hectare păşune şi 8,2 hectare pădure. Conform Planului Urbanistic Zonal (PUZ), Wonderland va avea terenuri de fotbal, tenis, handbal, baschet, badminton, bazine de înot, patinoar, dar şi o pârtie de schi, piste de ciclism şi karting. De asemenea, vor fi amenajate spaţii de cazare, săli de conferinţe, restaurante, spaţii comerciale, spaţii pentru întreţinere fizică pentru sportivi şi, mai nou, un Aqualand.

 

A vrut să împrumute circa 30 de milioane lei pentru pârtia de schi

 

De vreo doi ani încoace a tot dat-o cu pârtia de schi, care nu este deloc fezabilă ţinând cont, în primul rând, de condiţiile meteorologice destul de blânde de care are parte zona Bistriţei. Cu toate acestea, edilul nostru merge înainte, şi a demarat acţiunea de obţinere a autorizaţiilor necesare pentru începerea lucrărilor şi pentru amenajarea căilor de acces şi a utilităţilor necesare pe Dealul Cocoşului, zona în care urmează să fie amenajat Wonderlandul.

La finele anului 2011, edilul Bistriţei, Ovidiu Creţu, lua în calcul realizarea unui prim obiectiv din Wonderland – pârtia de schi pentru care ar fi dispus să contracteze un credit bancar de aproximativ şapte milioane de euro, adică peste 30 de milioane de lei. Până să îi încolţească o astfel de idee, Creţu a aşteptat oferte din mediul privat, sperând că doar, doar vreun om de afaceri va fi interesat pentru o astfel de investiţie. Doritori nu s-au arătat, însă. Aşa că a rămas varianta unui împrumut bancar, care în cele din urmă a căzut, fiindcă nicio bancă nu a fost dispusă, la finele anului trecut, să acorde vreun credit Primăriei Bistriţa.

Partea proastă este că primarul nu a înţeles de ce a fost refuzat şi ca urmare nu s-a sfiit să îşi exprime public dezamăgirea vizavi aceasta, cu atât mai mult cu cât el este convins că o banca trăieşte din creditele pe care aceasta le acorda potenţialilor doritori.

,,Obiectivul Wonderland, care la ora actuală depinde de finanţare, ne ocupăm şi încercăm să obţinem finanţare printr-un împrumut, lucru care nu este tocmai simplu pentru că am constatat că băncile din ţara noastră nu sunt doritoare să dea credite, aşa cum este menirea oricărei bănci, nici măcar la o primărie cum este cea a municipiului Bistriţa care nu are, la sfârşitul anului 2012 nicio datorie, care îşi colectează an de an minim 95% taxele şi impozitele şi care are un grad de îndatorare de doar 7%, faţă de 30% cat este admis. Cu toate acestea, băncile nu se înghesuie sau, mă rog, au reţineri mari în a acorda credite pentru dezvoltare. Asta înseamnă că exista alte posibilităţi ca băncile să funcţioneze, cu toate că, din teoria pe care am învăţat-o eu la şcoală, o bancă trebuie să trăiască din acordarea creditelor”, declara în luna ianarie primarul Ovidiu Creţu.

Dar cum speranţa moare ultima, nici primarul nu se predă. „Vom găsi soluţie pentru finanţarea Wonderlandului”, a mai spus la acea vreme Ovidiu Creţu.

 

Hârtii peste hârtii, pe bani grei

 

Drept urmare, conform proiectului de buget, municipalitatea bistriţeană a prevăzut alocarea sumei de o sută de mii de lei pentru amenajarea pârtiei de schi în complexul Wonderland, 50.000 lei pentru întocmirea unui studiu de fezabilitate pentru amenajarea unui Aqualand în acelaşi complex, dar şi încă o sută de mii de lei pentru întocmirea studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic pentru utilităţile necesare Wonderlandului. În cele din urmă, de la pârtia de schi au fost mutaţi 90.000 de lei în contul amenajării Aqualandului, primarului rămânându-i doar 10.000 de lei, atât cât să acopere costul documentaţiei necesare pentru obţinerea avizelor pentru pârtie.

Deci, dacă tragem linie, observăm că tot proiectul primarului se rezumă la nişte hârtii, care costă însă foarte mult. Trebuie să amintim că, doar pentru întocmirea Planului Urbanistic Zonal Wonderland şi a studiului de fezabilitate, Ovidiu Creţu a cheltuit din banii publici peste 300.000 de lei. Acum se preconizează cheltuirea a încă 250.000 de lei, şi doar pentru documentaţii.

Între timp, străzile municipiului sunt varză, iar primarul preferă să le peticească an de an. Numai anul trecut din cauza încăpăţânării primarului Ovidiu Creţu, Primăria Bistriţa a cheltuit de la bugetul local pentru plombarea gropilor şi, pe ici pe colo, turnarea unor covoraşe de uzură pe străzile din municipiu aproape 2,5 milioane lei.

 

 

Liana Mureşan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.