Grupul Metropolis spera să scape de problemele financiare, care amenința firmele sale cu falimentul cu planurile de reorganizare. În prag de sărbători însă, prelungirea termenului pentru unul dintre planurile de reorganizarea a fost respins, iar una dintre cele mai controversate societăți comerciale ale grupului, Phoenix Games, a intrat în faliment.

În prag de sărbători, judecătorii bistrițeni au dat o lovitură dură pentru grupul de firme Metropolis. Una dintre ele, cea mai controversată de altfel, Phoenix Games a intrat în faliment, asta după ce planul de reorganizare nu a funcționat.

Tribunalul Bistrița-Năsăud a dispus dizolvarea societății și ridicarea dreptului de administrare al acesteia. Sentința a fost pronunțată la finalul lunii noiembrie și nu este definitivă:

„Dispune intrarea în procedura generală a falimentului a debitorului SC Phoenix Games SRL, cu sediul social în municipiul Bistrița. (…) Dispune dizolvarea societății debitoare și ridicarea dreptului de administrare al acesteia. Fixează termen maxim de predare a gestiunii către lichidatorul judiciar, împreună cu lista actelor și operațiunilor aferente, după deschiderea procedurii, la data de 25.02.2019. Dispune întocmirea de către administratorul judiciar și predarea către lichidatorul judiciar, în termen de 5 zile de la intrarea în faliment a unei liste cuprinzând numele și adresele creditorilor și toate creanțele acestora la data intrării în faliment, cu indicarea celor născute după deschiderea procedurii, a tabelului definitiv al creanțelor și a oricăror altor tabele întocmite în procedură, a oricăror rapoarte de distribuție, a listei actelor și operațiunilor efectuate după data deschiderii procedurii.

Dacă sentința va rămâne definitivă, tabelul cu creditori trebuie să fie gata până în primăvara anului viitor, când se va începe valorificarea bunurilor societății, pentru plata datoriilor.

Aceasta nu este singura firmă din grupul Metropolis căreia i s-a cerut falimentul înainte de sărbătorile de iarnă. La începutul lunii decembrie s-a deschis un dosar de faliment care vizează Sistem Consum Unic SRL fostă Metropolis Casino. Primul termen de judecată este însă stabilit pentru luna februarie a anului viitor.

Judecătorii au spus pas prelungirii planului de reorganizare

Judecătorii nu s-au arătat înțelegători nici când a venit vorba despre prelungirea planului de reorganizare a Metropolis Grup SRL, societatea comercială pe care funcționează inclusiv perla grupului de firme, hotelul de cinci  stele din parc.

„Respinge modificarea planului de reorganizare a debitoarei Metropolis Grup SRL, aprobată de adunarea creditorilor potrivit procesului verbal din 18.09.2019, confirmat prin sentința nr. 296/17.05.2019 pronunțată de Tribunalul Bistrița-Năsăud, propus de debitoarea Metropolis Grup SRL”, se arată în sentința Tribunalului Bistrița-Năsăud.

Sentința nu este una definitivă, putând fi atacată. Acest lucru nu s-a întâmplat încă.

„Necesitatea prelungirii cu un an a termenului de executare a Planului se impune datorită următoarelor aspecte constatate pe perioada de implementare a planului: raportat la premisele avute în vedere la elaborarea planului, reinserția societății în circuitul comercial este de durată, conform cu obiectul de activitate, dimensiunea și structura societății. Contextul economic dificil, constrângerile mediului economic și lipsa accesului la resurse sunt factori care vin în sprijinul prelungirii acestui termen; necesitatea suplimentării surselor financiare a planului de reorganizare; schimbări privind disponibilitățile financiare ale societății față de cele preconizate în planul de reorganizare judiciară; context nefavorabil generat de situația economică de pe piața țintă și de acutizarea lipsei surselor de finanțare pentru susținerea activității de prestări servicii”, au precizat cei de la Metropolis în cererea de prelungire a planului de reorganizare.

Pentru a reveni pe linia de plutire, cei de la Metropolis își propuneau să vină cu pachete de cazare mai atrăgătoare, să promoveze partea de bucătărie, SPA și cinema din hotel. De asemenea, se mai lua în calcul o terasă pe Pietonalul Liviu Rebreanu și o pensiune de cinci stele la Colibița.

Phoenix Games a avut timp din 2015 să își revină

Phoenix Games SRL este una dintre firmele grupului care opera jocurile de noroc. Aceasta a intrat în insolvență în 2012, iar cel mai important creditor era tocmai Fiscul, care avea de recuperat 5 milioane de lei.

În 2015, Tribunalul accepta planul de reorganizare al societății comerciale, care, se pare, nu a fost respectat și a dus la falimentul societății comerciale.

Firma lui Chifa şi Rus datorează bani şi Primăriei Bistriţa, peste 36.000 lei. Alţi circa 59.000 lei sunt datoraţi de firma bistriţeană unei alte administraţii locale, respectiv Primăria Târgu Jiu. La acestea se adaugă datoriile pe care SRL-ul bistriţean îl datorează foştilor angajaţi, sumă care ajunge la un total cu puţin 1,1 milioane lei, iar alte aproximativ 7,7 milioane lei sunt datorii chirografare, de rang 3, bani datoraţi unor persoane fizice sau societăţi comerciale.

Astfel, per total Phoenix Games are datorii acceptate în valoare totală de peste 13,81 milioane lei, adică circa 3 milioane de euro. Pe lista lungă cât un pomelnic sunt 165 de persoane fizice şi firme cu care societatea bistriţeană a avut relaţii comerciale.

Pe surse, se vorbeşte că DNA ar fi pus deja ochii Phoenix Games SRL. Se pare că Administraţiei Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud i s-ar fi cerut dosarul eşalonărilor datoriilor SC Phoenix Games şi toate documentele aferente, pentru a putea soluționa cauza penală 456/P/2015, conform bistritabusiness.ro, care citează surse judiciare. Deocamdată nu se ştie cine sunt persoanele cercetate penal în acest dosar deschis în 2015.

În data de 25 octombrie 2017, la 5 ani și 8 luni de la deschiderea procedurii de insolvență, Direcția Generală a Finanțelor Publice Cluj-Napoca – Administrația Județeană a Finanțelor Publice Bistrița-Năsăud și-a adus aminte că trebuie să solicite angajarea răspunderii personale a fostului administrator Vasile Eugen Cosma și a formulat o cerere în acest sens.

Altfel spus, Fiscul ar fi trebuit să depună cererea respectivă cel târziu pe 17 februarie 2017, dar “a întârziat” cu 8 luni şi o săptămână.

“A rămas în pasivitate procesuală mai bine de 5 ani“, după cum subliniază instanţa.

Ca să pară că respectă regulile, AJFP Bistriţa-Năsăud a atacat cu recurs sentinţa de la prima instanţă….. dar a pierdut şi la Curtea de Apel Cluj.

Culmea, celui căruia i s-a cerut să plătească din propriul buzunar paguba, Vasile Eugen Cosma a ajuns șef de cancelarie al fostului prefect, iar în prezent este administratorul echipei de handbal Gloria 2018.

Andreea Moldovan

3 COMENTARII

    • Așa este!!! Țepari nenorociți! Sute de oameni amărâți, neplătiți după ce au muncit in frig și ploi și pe caniculă! Tepe peste tot și statul uită! :((Pe bune? Cât o mai duc ăștia?

  1. Ma… NIMIC NU ESTE VESNIC ! Lasati ca si-au ” facut… facutele ” cu banii prostilor lacomi, care au jucat si au dat la zaruri, sperand ca se vor imbogati la jocurile de noroc .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.