După mai multe licitații reluate de Aquabis pentru lucrarea de pe Bistrița, surpriza apare în 2024, când la licitație se prezintă constructorul MIS Grup, care pare să se bazeze pe principiul „totul sau nimic”. Constructorul din Maieru a acaparat cam tot ce înseamnă lucrări importante în municipiu, inclusiv licitația de 115 milioane de lei a Aquabis-ului.

Aquabis a ajuns la a patra licitație când vine vorba despre lucrările la rețelele de apă și canal din Bistrița. Dacă până acum constructorii nu prea s-au arătat interesați de lucrare, se pare că contractul a făcut cu ochiul firmei din Maieru MIS Grup, care, de altfel, și are pe mâna mare pare din tot ce înseamnă lucrări importante în Bistrița.

Furnizorul de apă-canal a anunțat finalizarea licitației la sfârșitul săptămânii trecute. Este vorba despre MIS Grup. În cursă cu MIS Grup a intrat și un constructor din Polonia Handlowo –Uslungowa Instbud Stainlaw Boguta S.J., care însă se află la prima licitație pe pământ românesc.

Valoarea contractului ajunge la 115,3 milioane de lei, plus TVA, iar investiția este parte din proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată și este finanțat în proporție de 85% din fonduri europene.

Contractul include lucrări de construcție, furnizare și montaj utilaje și echipamente tehnologice, testare și punere în funcțiune și remedierea eventualelor defecte apărute în perioada de garanție. În total peste 25.000 de metri de rețea de distribuție urmează să fie reabilitată.

Aquabis acuză Primăria Bistrița de întârzierea lucrărilor

Pentru reabilitarea rețelelor de aducțiune de apă sunt luate în calcul Valea Rusului, Valea Căstăilor, străzile Drumul Tărpiului, Drumul Cetății, strada Horticultorului. De asemenea, vor fi reabilitate rețelele de alimentare cu apă de pe strada 1 Decembrie, Aleea Fântânele, Bulevardul General Grigore Bălan, Aleea Pârcălabului, Aleea Plăieșului, Aleea Spătarului, Aleea Trandafirilor, Strada Alexandru Odobescu, strada Avram Iancu, strada Baba Novac, Bulevardul Decebal, Bulevardul Republicii, Calea Moldovei, strada Constantin Roman Vivu, strada Crinilor, strada Dâmbului, Drumul Cetății, Drumul Înfrățirii, Drumul Sigmirului, strada Dumbravei, Strada Eroilor, Strada Gării, strada General Eremia Grigorescu, strada George Coșbuc, strada Gheorghe Pop de Băsești, strada Griviței, strada Industriilor, strada Intrarea Muncelului, strada Intrarea Pârcălabului, strada Ion Slavici, strada Ion Luca Caragiale, strada Lacului, strada Libertății, strada Mihail Kogălniceanu, strada Miron Cristea, strada Nicolae Drăgan, strada Nicolae Titulescu, strada Octavian Iosif, strada Pescarilor, strada Pietrosu, strada Sergent Major Octavian Popa, strada Solomon Halița, strada Someșului, Strada Ștefan cel Mare, strada Sucevei, strada Tărpiului, strada Țibleșului, strada Tudor Vladimirescu, strada Ursului, strada Valea Ghinzii, strada Vasile Alecsandri, Strada Vasile Lupu, strada Zorilor.

Lucrările care au în centru rețelele din Bistrița par să fie și subiect de campanie electorală, responsabilitatea întârzierii demarării lor fiind pasată de la unul la altul. Primarul Ioan Turc acuză Aquabis că nu s-a mișcat cu talent și nu a făcut mai repede licitația, astfel încât să termine lucrările înainte ca proiectele Linia Verde și Axa de Transport să fie finalizate și să nu se vină cu schimbări de rețele după ce asfaltul a fost turnat pe mai multe străzi.

Aquabis, în schimb, dă vina pe Primăria Bistrița că n-a pus la dispoziție cele necesare pentru ca lucrările să fie incluse în Master Planul de apă și apă uzată:

„Prin adresa Aquabis cu nr. 2608/19.10.2021, compania noastră a înștiințat Primăria Bistrița cu privire la faptul că aceasta nu a pus la dispoziție documente care să ateste apartenența la domeniul public al străzilor transmise inițial pentru a fi incluse în Master Planul de apă și canalizare aferent municipiului Bistrița. Este important de menționat faptul că apartenența la domeniul public al străzilor este o condiție indispensabilă pentru obținerea finalizării din fonduri europene. Prin intermediul aceleiași adrese s-a adus la cunoștința Primăriei Bistrița faptul că în absența unui răspuns prin care să fie clarificată situația juridică a terenurilor, Aquabis nu poate înainta procedura de obținere a avizelor și a autorizațiilor de construire necesare și, în consecință, nu se poate lansa procedura de licitație aferentă”, explica recent Aquabis într-un comunicat de presă.

Acordul Primăriei Bistrița pentru realizarea lucrărilor ar fi venit abia în 25.07.2022, iar în 27.10.2022 ar fi fost eliberată autorizația de construire. Prima licitație a fost demarată în 27 iulie 2022, la care s-au prezentat două firme, care s-au și retras, invocând valoarea sumei licitate.

Furnizorul de apă-canal mai pregătește lucrări de reabilitare a rețelelor de apă și canalizare în valoare de 9,7 milioane de lei, potrivit aceleiași informări. Acuzată că nu a ajutat Primăria Bistrița cu schimbarea rețelelor în cazul proiectelor deja derulate, Aquabis a mai precizat că a efectuat pe străzile General Grigore Bălan (inclusă în proiectul primăriei Linia Verde) lucrări în valoare de 1,2 milioane de lei și pe Calea Moldovei (inclusă tot în Linia Verde) lucrări în valoare de 180.000 de lei.

Așteptând licitația Aquabis-ului, rețeaua de pe Bulevardul Decebal a cedat, iar furnizorul de apă și canal a fost nevoit să spargă asfaltul proaspăt turnat pentru a remedia defecțiunea. În cazul Bulevardului Decebal, unde s-a finalizat deja procesul de asfaltare, Aquabis va interveni pe spațiul verde și pe trotuare, pentru a schimba rețeaua de apă și canalizare. Valoarea lucrării ajunge la 3,1 milioane de lei.

MIS Grup deja se ocupă de proiectele importante din Bistrița

Constructorul MIS Grup are pe mână unele dintre cele mai importante și bănoase contracte din Bistrița. A prins contractul pentru Linia Verde, în valoare de peste 90 de milioane de lei, suplimentat ulterior cu încă 33,3 milioane de lei, pe reconfigurarea axei de transport public Gării – Năsăudului în valoare de peste 70 de milioane de lei, amenajarea de piste pentru cicliști, în valoare de 27,4 milioane de lei.

De asemenea, MIS Grup a avut pe mână reabilitarea Școlii Generale nr. 1 pentru care a încasat 21,2 milioane de lei, modernizarea Colegiului Tehnic „Grigore Moisil”, pentru care a încasat peste 25 de milioane de lei, la care s-a mai adăugat un contract de 11 milioane de lei pentru lucrări suplimentare.

Constructorul din Maieru s-a ocupat și de reabilitarea și consolidarea corpului principal de la Colegiul Național „Liviu Rebreanu”, contract în valoare de aproape 34 de milioane de lei. Pentru amenajarea drumului de acces și utilitățile aferente complexului sportiv polivalent din Unirea, MIS Grup a mai primit 18 milioane de lei.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.