Eşti tânăr absolvent de studii superioare, ai un loc de muncă, poate eşti şi căsătorit, ai un copil cel puţin şi nu ai unde să locuieşti? Dacă te bate gândul să încerci să intri măcar pe lista de aşteptări a locuinţelor ANL, tocmai ai intrat într-o lume în care birocraţia este la ea acasă.

Pentru a vedea dacă întruneşti câtuşi de puţin criteriile pentru a ţi se acorda o locuinţă ANL, trebuie să găseşti biroul unde se depun aceste cereri, adică Direcţia de Administrare a Fondului Locativ.
Aici începe aventura. Bistriţa nu este un oraş foarte mare, departamentele primăriei sunt de obicei prin centru, deci ce poate să fie aşa de greu în găsirea acelui birouaş?

În căutarea biroului de depunere a cererii

După mai multe încercări eşuate de a-l găsi, te opreşti în faţa Primăriei Bistriţa şi după ce încerci să scapi de jenă şi de frustrări, intri în clădire cu gândul că aici vei găsi răspuns la întrebările tale. Holul instituţiei este gol, însă înaintezi spre o cămăruţă de unde se aud ceva zgomote. Acesta este momentul în care eşti foarte încercat de tot felul de trăiri: de ce a trebuit să vin chiar azi, poate ora 13:00 nu e chiar potrivită, poate trebuia să aleg altă zi … scuze. Într-un final, apare un personaj des întâlnit la intrările în instituţii publice – gardianul (în cazul nostru, o doamnă gardian). Să fie ea oare acel personaj de ale cărui priviri cercetătoare nu ai cum să te ascunzi, aceeaşi persoană care dă informaţii? Întâmplător sau nu, aceasta te poate îndruma cu o precizie inexplicabilă, spre orice departament, locaţie sau persoană doreşti.

Gangul cu pricina / biroul de depunere a cererii ANL

Astfel, puteţi afla că acel birou mult căutat, se află într-o clădire de pe strada Şincai, însă intrarea se face printr-un pasaj, primul înainte de complexul Sugălete, peste stradă de primărie. Până aici totul era aşa cum mi-a descris doamna pe post de gardian. După spusele ei, a doua uşă de la intrarea în gang, partea stângă, trebuia să deschidă calea spre îndeplinirea parţială a visului unui tânăr naiv, şi anume acela de a avea o casă. Mare mi-a fost uimirea când nu am văzut nici o siglă sau săgetuţă care să anunţe ce se află în acea clădire. Lăsând toate mărunţişurile la o parte, urmând dumnezeieşte îndrumările doamnei gardian – informator care se dovedea că ştia bine unde se află locaţia şi la a câta uşă, pe un anumit pasaj, am intrat totuşi în acea clădire. După un etaj te aştepţi totuşi măcar aici să te întâmpine un afiş, o siglă, ceva, însă nu se va întâmpla.

Biroul, Evrica!

Îndrumările gardienei vin până în acest punct – de aici, fiecare încearcă la ce uşă vrea, este primit după umilinţa sau obrăznicia de care dă dovadă. În cazul nostru s-a întâmplat ca o angajată să întrebe scurt şi sec de ce am nevoie, neascultând parcă pledoaria acestui tânăr.

Scrâşnind printre dinţi ţi se spune să completezi o cerere tip care va rămâne la ei – nu se ştie pe ce perioadă (dar aveţi grijă să nu daţi dovadă de o curiozitate excesivă, deoarece s-ar putea să nu fie bine). Să nu vă fie mare mirarea dacă pe acea ,,cerere tip,, o să găsiţi în fruntea paginii ,,Către,, iar în josul paginii tipărit „data,, şi „semnătura,,. Aşa arată o ,,cerere tip,,.
Alte informaţii cu privire la un număr al locuinţelor care se construiesc ori s-au construit, informaţii cu privire la vânzarea lor, nu se primesc. Cererea rămâne la ,,birou,, aşa cum am menţionat mai sus şi nu se cunoaşte data la care vei fi înştiinţat cu privire la acea locuinţă, dacă vei primi una vreodată.

Informaţii pentru presă

Văzând cum merg lucrurile pentru un oarecare tânăr care ar dori să afle câteva informaţii despre ANL-uri şi că răspunsurile sunt subiective sau deloc, am hotărât să mergem din nou la ei, acum în postura de oameni de presă.

Întâmpinarea a fost cam aceeaşi, dacă nu una mai rece, iar informaţiile au fost lipsite de obiectivitate şi generale. Ceea ce am aflat cert este că nu s-a vândut nici o locuinţă ANL în Bistriţa. La întrebarea dacă se mai află altele în proiect sau în construcţie ni s-a răspuns vag sau chiar deloc, iar când am amintit de acel teren din Viişoara pe care primăria l-a obţinut pentru a se construi acolo locuinţe pentru persoanele care locuiesc fraudulos în casele din Centrul vechi al oraşului, ni s-a răspuns că sunt informaţii pe care nu ni le pot oferi.
În ultima parte a discuţiei un reprezentant al acestei direcţii, în insistenţele noastre de a merge pe şirul lucrurilor pentru a afla mai multe informaţii, ni s-a dat un număr de fax la care să trimitem alte întrebări, care, la fel ca şi ,,cererea tip,, de mai sus, vor intra într-un circuit al documentelor în aşteptare, nu se ştie pe ce perioadă. Investigaţia noastră nu se va opri aici.

Criza imobiliară ar putea aduce noi ANL-uri la Bistriţa

Scăderea preţurilor pe piaţa imobiliară ar trebui să determine municipalitatea bistriţeană să ia în considerare finanţarea unor noi proiecte de construire de noi locuinţe sociale şi pentru tineri, într-un eventual parteneriat cu Agenţia Naţională pentru Locuinţe. Având în vedere situaţia actuală, se pare ca firmele de construcţii nu prea mai au de lucru pentru acest an şi atunci ar putea deveni mai interesantă construirea unor noi blocuri.
Administraţia locală este posibil să aibă deja studii de fezabilitate făcute pentru alte blocuri noi, dar se pare că la fiecare licitaţie pentru angajarea unui constructor, firmele participante au cerut sume considerate prea mari pentru administraţia locală şi bugetul local – acesta ar putea să fie un motiv.
Cu toate acestea, în atenţia Primăriei Bistriţa rămâne ca variantă şi achiziţionarea unor imobile de pe piaţa liberă, pentru a le transforma în locuinţe sociale.

Declaraţii false

Trebuie aduse în discuţie şi câteva informaţii de importanţă majoră, şi care v-ar putea ajuta să scăpaţi de o tratare pe măsură din partea angajaţilor acestei instituţii. Este foarte important ca declaraţiile pe care le daţi ă fie adevărate şi complete. În cazul în care sunt descoperite neadevăruri în declaraţiile date de cei care au primit o locuinţă ANL, aceştia vor putea pierde repartiţiile – o declaraţie notarială trebuie luată ca atare. Dacă se dovedeşte că în momentul în care s-a dat declaraţia, lucrurile menţionate acolo nu sunt adevărate se poate ajunge şi la evacuare. Astfel de situaţii se întâmplă din fericire destul de rar, însă trebuie evitate.

Mihnea Cetaş

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.