Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale Bistriţa-Năsăud în parteneriat cu alte instituţii au desfăşurat recent o campanie împotriva violenţei asupra femeii. Cu toate acestea există încă persoane care se complac în postura de victime.
În perioada 27 noiembrie – 10 decembrie, Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale Bistriţa-Năsăud (AJPS BN) a demarat „Campania celor16 zile de Activism împotriva Violenţei asupra Femeii”. Acţiunea a avut ca scop sensibilizarea opiniei publice cu privire la amploarea acestui fenomen şi sprijinirea persoanelor aflate în suferinţă.
La Bistriţa, acest tip de activitate este la început de drum, fiind nevoie de formarea unor specialişti şi de programe concrete de sensibilizare a comunităţilor şi opiniei publice. Preocuparea pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie a devenit o problemă de politică naţională. Legislaţia, strategiile de acţiune şi intervenţie în conştientizarea şi sensibilizarea opiniei publice sunt într-o continuă schimbare.
În judeţul Bistriţa –Năsăud, numărul victimelor violenţei în familie creşte de la an la an, şi de multe ori, persoanelor în cauză le este frică să se adreseze instituţiilor specializate şi se resemnează situaţiei.
În 2009, numărul victimelor s-a dublat !
În baza informaţiilor primite şi centralizate ca urmare a încheierii Protocolului Interinstituţional, AJPS Bistriţa – Năsăud are posibilitatea să identifice măsurile şi acţiunile necesare prevenirii sau diminuării fenomenului de violenţă domestică din judeţ. Astfel, în primele nouă luni ale anului 2009 au fost înregistrate 114 victime ale violenţei în familie, fiind vorba de violenţă fizică, psihică, verbală, socială, economică, sexuală, sau alte forme pe care le-a îmbrăcat acest fenomen. Din cele 114 victime, 10 au fost bărbaţi, iar104, femei. Dintre victime, 27 provin din mediu urban, iar 87 din cel rural.
În anul 2008 au fost înregistrate doar 59 cazuri de violenţă domestică, iar în 2007 au fost existat 47 de astfel de cazuri semnalate la nivel de judeţ. „Suntem conştienţi că numărul real al cazurilor de violenţă în familie este mult mai mare, dar, de multe ori victima preferă să nu se adreseze instituţiilor publice sau organizaţiilor neguvernamentale specializate, pentru că nu este uşor să recunoască faptul că se află într-o situaţie de acest gen şi să vorbească cu persoane străine despre problemele personale”, precizează directorul coordonator al AJPS B-N, Tanco Petronel Claudiu.
„Toate femeile au dreptul la siguranţă şi libertate!”
Campania celor 16 zile de activism s-a desfăşurat în perioada 27 noiembrie – 10 decembrie, sub egida „Toate femeile au dreptul la siguranţă şi libertate!”. Potrivit AJPS BN, pentru derularea campaniei nu a fost nevoie de resurse suplimentare, acţiunea desfăşurându-se prin efortul salariaţilor Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale. Pliantele şi afişele care au fost distribuite pe Pietonalul Liviu Rebreanu, în şcoli, spitale, cabinete de familie, precum şi publicaţia „Ghidul de intervenţie în cazurile de violenţă în familie” au fost trimise de către (Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS).
În decursul celor 16 zile de activism împotriva violenţei asupra femeii, AJPS BN a desfăşurat mai multe acţiuni. Astfel, în data de 10 decembrie a avut o întâlnire la sediul Agenţiei, în cadrul căreia s-au purtat diverse discuţii referitoare la combaterea violenţei asupra femeii. Pe parcursul campaniei s-au distribuit pliante şi afişe pe pietonal, la şcoli, la cabinete medicale de familie, biserici, în spaţiile publice şi primăriile de pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud, în vederea prevenirii şi combaterii violenţei domestice, prin responsabilizarea şi conştientizarea cetăţenilor. De asemenea, au avut loc acţiuni educative de promovare a valorilor familiei, a comportamentelor şi atitudinilor non-violente, derulate la Şcoala Generală nr.4 din Bistriţa, Grupului Şcolar „Grigore Moisil” din Bistriţa şi la Grupul Şcolar din Maieru. Au fost abordate teme precum: ,, Exprimă-te prin artă, nu prin violenţă” sau ,,Să fim mai buni de sărbători”‚ şi au fost vizionate filmele „Abuzul asupra copiilor,, şi ,,Violenţa naşte violenţă”.
În cadrul aceleiaşi campanii, AJPS BN împreună cu Direcţia de Sănătate Publică au desfăşurat o întâlnire cu medicii de familie din Bistriţa pe tema ”Prevenirea şi combaterea violenţei în familie”, dar şi culegerea de informaţii privind cazurile de violenţă în familie existente la nivel de judeţ.
În derularea acestei campanii au fost implicaţi semnatarii Protocolului Interinstituţional, în special AJPS BN, şi Asociaţia Femeilor Întreprinzătoare AFI – Pro Familia, Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa – Năsăud, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa – Năsăud. Protocolul Interinstituţional nr. 1834 din 2 noiembrie 2005 a fost semnat de către: Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială Bistriţa – Năsăud (instituţie care a fost reorganizată, iar prin Hotărârea Nr. 1384/26.11.2009, personalul şi atribuţiile au fost preluate de către Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale), Instituţia Prefectului Bistriţa – Năsăud, Primăria Municipiului Bistriţa, Direcţia Generală de Servicii Sociale, Primăria oraşului Năsăud, Primăria oraşului Sângeorz – Băi, Primăria oraşului Beclean, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa – Năsăud, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Bistriţa – Năsăud, Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa – Năsăud, Inspectoratul de Jandarmi Bistriţa – Năsăud, AFI – Agenţia Pro Familia Bistriţa , Inspectoratul Şcolar Bistriţa – Năsăud, Serviciul de Protecţie a Victimelor şi Reintegrare Socială a Infractorilor din Bistriţa Năsăud şi Protopopiatul Ortodox Bistriţa.
Ghid de lucru cu victimele violenţei domestice
Pentru a veni sprijinul celor care lucrează în domeniul victimelor violenţei domestice, la nivel naţional a fost elaborat un „instrument de lucru”, sub numele de „Ghid de intervenţie în cazurile de violenţă în familie”. Acest ghid a adunat modele de bune practici şi ideile celor care s-au implicat în elaborarea lui. Pentru realizarea lui au colaborat reprezentanţi ai ministerelor, instituţiilor guvernamentale şi neguvernamentale, specialişti din mediul universitar şi, nu în ultimul rând, actori locali cu experienţă în domeniu.
„Ghidul de intervenţie în cazurile de violenţă în familie” se vrea a fi limbajul comun a celor care intră în contact cu victimele violenţei domestice sau cu agresorii, a specialiştilor cu atribuţii pe segmentul de incluziune socială din instituţiile guvernamentale sau neguvernamentale, în scopul realizării unui cadru unitar de acţiune. Ghidul ajută la identificarea motivelor care duc la acte de violenţă şi abuz, a factorilor de risc, stabilirea corectă a nevoilor victimei, sau a agresorului, şi măsurile de urgenţă ce trebuie luate pentru protecţia acestora.
Statul român a încercat să creeze un cadru favorabil care să permită găsirea unor soluţii de prevenire şi combatere a fenomenului violenţei în familie, precum şi de sprijinire a persoanelor victime ale violenţei în familie şi de consiliere a agresorilor. Legislaţia românească se bazează pe recomandările legislaţiei europene, principalul act normativ fiind Legea nr. 217/2003, pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, în baza căreia a fost înfiinţată Agenţia Naţională pentru Protecţia Familiei (ANPF), din subordinea MMFPS, ce coordonează punerea în aplicare a măsurilor de prevenire şi combatere a violenţei in familie.
Tranziţia prin care trece societatea românească a pus familia în situaţii legate de şomaj, sărăcie, neajunsuri de zi cu zi, ignoranţă, consumul de alcool şi de droguri, care duc la socializarea într-un mediu marcat de violenţă. Atâta vreme cât violenţa este ignorată sau tolerată, nu ne putem aştepta la o bună calitate a vieţii individului şi a familiei.
Iulia STUPINEAN