Un tânăr din Bistrița Bârgăului a fost trimis în judecată în vara acestui an pentru trafic de droguri, la finele lunii trecute dosarul ieșind din cameră preliminară, astfel că în curând va intra la judecata pe fond. Ștef Marcus Teodor era unu din dealerii de substanțe interzise care îi aproviziona în mod special pe minori.

Mulți dintre minorii care cumpărau droguri de la Ștef, până să-l cunoască pe acesta nu consumaseră vreodată substanțe interzise de niciun fel. Avid să facă bani și fără scrupule, bârgăuanul a fost cel care le-a oferit spre consum droguri, mai întâi gratuit, iar apoi pe bani. Procurorii au reușit să rețină în sarcina lui Ștef, el însuși consumator, nu mai puțin peste 130 de acte materiale de trafic de droguri – cannabis, sare de baie, metamfetamine.

Victimele, racolate din rândul liceenilor

Procurorii spun că Ștef și-a făcut un cerc de relații în rândul tinerilor de liceu, majoritatea minori, din Bistrița, dar și din satele de pe Valea Bârgăului, încă din 2020.

„Inculpatul Ștef Marcus Teodor îl cunoaște pe martorul XX, întrucât acesta locuiește în (…) În perioada mai 2020 – octombrie 2021, o dată pe lună, în 18 împrejurări, aflându-se în (…), inculpatul Ștef Marcus Teodor, i-a vândut martorului XX inițial 2 grame de cannabis, iar apoi câte un gram de cannabis, cu prețul de 50 lei/gram, într-una dintre împrejurări în care martorul se afla în (…), oferindu-i spre vânzare și pastile de extasy (metamfetamină), însă martorul a refuzat, precum și în 3-4 rânduri, câte 1-2 grame de substanțe psihoactive – sare de baie, pentru care martorul a plătit 500-600 lei. Prin vânzarea cantităților de cannabis și de substanțe psihoactive martorului XX, inculpatul Ștef Marcus Teodor a obținut suma de 1450 lei(din care 950 lei pentru cannabis). S-a arătat că faptele inculpatului care în 18 rânduri a vândut cannabis martorului XX, iar într-una dintre împrejurări i-a oferit pentru vânzare metamfetamină realizează condițiile de tipicitate a 18 acte materiale ale infracţiunii de trafic de droguri de risc și de mare risc, (…).

De asemenea, s-a arătat că faptele inculpatului care în 3 rânduri i-a vândut martorului XX substanțe psihoactive realizează condițiile de tipicitate a 3 acte materiale ale infracțiunii de efectuarea fără drept a oricăror operațiuni cu substanțe susceptibile a produce efecte psihoactive (…)”, arată procurorii în rechizitoriu.

Ștef i-a vândut muguri de cannabis și unui vecin, minor și el.

“În primăvara anului 2021, într-o împrejurare inculpatul i-a oferit martorului minor prin mesaje scrise spre vânzare aceluiași martor pastile de metamfetamină, însă minorul a refuzat. În perioada ianuarie – mai 2022, de la domiciliul său, inculpatul Ștef Marcus Teodor, i-a vândut martorului minor în 15 rânduri, câte un gram de substanțe psihoactive – sare de baie, cu 100 lei/gram și în aceeași perioadă i-a vândut de 5 ori cannabis cu prețul de 50 lei/gram, iar în alte 3 ocazii, i-a dat același gen de substanțe cu titlu gratuit. Prin vânzarea cantităților de cannabis și de substanțe psihoactive martorului AA, inculpatul Ștef Marcus Teodor a obținut suma de 1750 lei(din care 250 lei pentru cannabis)”, mai precizează procurorii.

În aprilie 2021, Ștef cunoaște o adolescentă din Prundu Bârgăului, pe care, la un moment dat o invită la o plimbare. Procurorii spun că încă de la prima întâlnire, Ștef i-a dat fetei să consume cannabis. În următoarea săptămână, Ștef s-a întâlnit cu minora de 4 ori, de fiecare dată acesta oferindu-i să fumeze țigări cu cannabis în amestec cu tutun, din care a fumat atât el cât și fata, dar și să prizeze sare de baie, iar într-o împrejurare i-a dat cannabis din care să-și confecționeze țigarete pentru consum ulterior. În timpul unor întâlniri cu minora, Ștef a vândut cannabis unor persoane.

Altă dată, cu ocazia participării la o petrecere la o cabană, alături de alți 15 tineri, Ștef i-a dat fetei, dar și celorlalți, cannabis, dar și sare de baie.

Își convinge prietena să devină consumatoare

La sfârșitul lunii aprilie, Ștef cunoaște o altă fată, elevă la un liceu din Bistrița, care a devenit prietena lui, astfel că pe cealaltă o mai întâlnește doar ocazional. Liceanca din Bistrița nu consumase droguri până să îl cunoască pe Ștef, dar a început să o facă la insistențele lui. Prin intermediul fetei, bârgăuanul o cunoaște pe o prietenă a acesteia, pe care o aprovizionează ulterior cu droguri.

“În perioada mai – iunie 2021, de 3-4 ori pe săptămână, când se întâlnea cu inculpatul Ștef Marcus Teodor, (…), martora BB a primit pentru consum sare de baie, pregătită în liniuțe, iar în 3-4 împrejurări a primit pentru acasă și câte 2 grame de sare de baie pentru consum. Tot de la inculpat, în aceeași perioadă aceeași martoră a primit pentru consum în 5 rânduri din țigaretele cu cannabis ale inculpatului Ștef Marcus Teodor, pe care și le confecționase pentru consum propriu. La data de 10.06.2021, inculpatul Ștef Marcus Teodor a cunoscut-o pe martora CC (….), prin intermediul prietenei sale, martora BB. S-a stabilit că în perioada 10 – 16 iunie 2021, zilnic, inculpatul Ștef Marcus Teodor i-a dat pentru consum substanțe psihoactive martorei CC (…), în aceleași împrejurări în care se afla și cu martora BB. Într-una dintre împrejurări, inculpatul Ștef Marcus Teodor a deținut o cantitate de 500 grame de cannabis și de aproximativ 300 grame de sare de baie. Cu ocazia întâlnirilor cu martorele BB și CC, în cele cel puțin 24 de ocazii, inculpatul Ștef Marcus Teodor avea asupra sa și consuma cannabis, iar uneori și metamfetamină. Tot în prezența martorei BB, în cel puțin 15 rânduri, inclusiv la data de 16.06.2021, inculpatul Ștef Marcus Teodor a vândut unor persoane sare de baie cu 100 lei/plic și cannabis cu 50 lei/plic. La data de 16.06.2021, inculpatul Ștef Marcus Teodor a pus mai multe pastile de extasy (metamfetamină – drog de mare risc) într-o sticlă de limonadă și le-a dat pentru consum martorei BB (minoră la acel moment), numitului LL (minor la acel moment) și numitului MM, martorei BB fiindu-i rău după consum, cauzându-i dureri stomacale, stare de agitație și de transpirație”, au precizat procurorii în rechizitoriu.

La drogat, în parcare! Polițiștii au dat peste ei

Pe 16 iunie 2021, Ștef se afla împreună cu MM și LL într-o mașină parcată pe str. Poieni din Bistrița, când la geam le-au “bătut” polițiștii. În urma controlului, asupra lui Ștef, dar și asupra lui LL s-au găsit droguri, respective cannabis și ecstasy.

“În cercul său de prieteni, în timp ce se afla în #### ########, inculpatul Ștef Marcus Teodor l-a cunoscut și pe suspectul minor LL, cu care fusese depistat la data de 16.06.2021. În perioada aprilie – iunie 2021, inculpatul Ștef Marcus Teodor i-a vândut suspectului în trei rânduri cantități cuprinse între unu și 5 grame, la prețul de 100 lei/gram, din care cu o ocazie 5 grame cu suma de 400 lei. De asemenea, în 10 rânduri, inculpatul Ștef Marcus Teodor, i-a vândut suspectului LL, minor la acel moment, un număr de 12 pastile de extasy-metamfetamină, cu prețul de 30 lei/pastilă drog de mare risc, precum și cantități reduse de cannabis – drog de risc, cu prețul de 50 lei/gram. S-a reţinut că prin vânzarea de substanțe psihoactive, metamfetamină și cannabis, martorului minor LL, inculpatul Ștef Marcus Teodor a obținut 1560 lei. (…)

Tot din cercul său de prieteni, inculpatul Ștef Marcus Teodor, l-a cunoscut și pe martorul MM. În perioada mai – iunie 2021, inculpatul Ștef Marcus Teodor, în diferite locuri din Bistrița, inculpatul Ștef Marcus Teodor i-a dat pentru consum în minim 9 rânduri, cu titlu gratuit țigarete conținând tutun în amestec cu cannabis, martorului MM, precum și la data de 16.06.2021, când i-a dat pentru consum și limonadă cu metamfetamină, oferită în aceeași împrejurare și altor persoane”, au mai arătat anchetatorii.

Deși a fost depistat de polițiști cu droguri asupra lui, Ștef nu s-a astâmpărat, iar trei luni mai târziu, a fost oprit în trafic de oamenii legii. Cum tânărul consumase droguri înainte de a urca la volan, a încercat să fugă de polițiști, însă a fost prins și testat. Cum testul a ieșit pozitiv la metamfetamină și tetrahidrocannabinol, polițiștii i-au întocmit dosar penal, ulterior fiind și trimis în judecată pentru conducere sub influența drogurilor, dosarul fiind judecat de magistrații de la Judecătoria Bistrița. Numai că, la controlul autoturismului, polițiștii au descoperit și substanțe interzise, astfel că la dosarul de trafic de droguri s-au mai adăugat și aceste fapte.

În luna mai, anul acesta, locuința lui Ștef a fost “călcată” de mascați și procurori, în urma perchezițiilor fiind găsită altă “marfă”, la dosarul de urmărire penală, fiindu-i adăugate și alte acuzații. După percheziții, procurorii l-au vrut după gratii pe Ștef, însă instanța a decis ca acesta să fie arestat la domiciliu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.