După luni întregi de negocieri, liderii europeni au ajuns la un acord cu privire la pachetul de ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina.

Premierul ungar Viktor Orban a cedat în cele din urmă la presiuni după o serie de întâlniri aseară și în această dimineață cu prim-miniștrii italian, francez și german, notează The Guardian. Aceștia au convenit asupra a două compromisuri – va exista o revizuire a cheltuielilor de către Comisia Europeană peste doi ani. Dar va exista și un vot în acest sens.

A existat, de asemenea, o măsură suplimentară privind mecanismul de condiționalitate privind statul de drept, a declarat purtătorul de cuvânt. După ce s-a ajuns la un acord, președintele Consiliului European s-a consultat rapid cu ceilalți lideri europeni și aceștia au fost de acord „rapid”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal a mulțumit liderilor UE pentru „sprijinul lor de neclintit” după aprobarea unui pachet de finanțare de mai multe miliarde de euro pentru Kiev.

El a declarat că membrii UE „și-au arătat solidaritatea și unitatea” față de poporul ucrainean.

„Fiecare dintre voturile dumneavoastră este o contribuție semnificativă la victoria noastră comună”, a scris Shmyhal într-o postare pe X.

Existau temeri că premierul Ungariei, Viktor Orban, va bloca pachetul de ajutor, așa cum a făcut deja la un summit european din decembrie anul trecut.

Orban declarase că dorește să forțeze o regândire a politicii UE față de Ucraina și a pus sub semnul întrebării ideea de a se angaja să finanțeze Ucraina pentru următorii patru ani.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a declarat că astăzi a fost „o zi bună pentru Europa”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.