Imagini de coşmar în jurul blocurilor sociale din Viişoara, cartier al Bistriţei europene condusă de primarul social-democrat Ovidiu Creţu – gunoaie cât vezi cu ochii, apartamente şi ziduri ale blocurilor distruse. Unii dintre cei mutaţi acolo în urmă cu doar vreo doi-trei ani, oameni cu probleme sociale grave, în loc să aprecieze ceea ce li s-a pus la dispoziţie se comportă precum vandalii.

Se poate spune fără nici ce mai mică greşeală că e vorba de un adevărat focar de infecţie locul în care trăiesc nu mai puţin de 300 de familii.

 

De câţiva ani încoace, municipalitatea bistriţeană a pus la dispoziţia bistriţenilor cu venituri foarte mici sau chiar fără, locuinţe demne de secolul XXI. Partea proastă este că mulţi dintre aceştia ţin cont de binefacere şi trăiesc precum în cocinele porcilor. Mormane de gunoaie îi înconjoară, zidurile blocurilor în care locuiesc sunt distruse, iar apartamentele vandalizate. Şi cum nu poate să nu existe cireaşa de pe tort, pe lângă faptul că şi-au distrus locuinţele, locatarii buclucaşi nu şi-au plătit cheltuielile de întreţinere, acumulând în timp restanţe foarte mari. Drept urmare, aceştia riscă să fie evacuaţi şi să rămână din nou pe drumuri.

 

viisoara 2

Vând tot ce prind

Cartierul Viişoara a devenit în câţiva ani de când a fost ridicat, cartierul mizeriei, fiindcă după ce au primit apartamente noi, unii dintre locatari le-au vandalizat. Fără venituri, aceştia au început să vândă din locuinţele primite pe tavă de la primărie centralele termice şi caloriferele, pentru băutură şi ţigări. Asta în condiţiile în care de când s-au mutat nu au plătit municipalităţii nici un leu pentru întreţinere.

„Vând de prin apartamente… centrale, parchet, calorifere… Nu demult a venit o femeie la mine cu un calorifer de baie tip scăriţă să mi-l vândă pe doi lei că n-are bani de ţigări”, mărturiseşte o locatară.

Din nefericire, curăţenia nu este la ea acasă fiindcă gunoiul este aruncat direct în drum, pe ferestrele locuinţelor, ferestre care sunt majoritatea dintre ele lipsite de sticlă, şi astfel locul a devenit o imensă ghenă.

Nici stratul de izolaţie termică a blocurilor nu a scăpat de vandali, acesta fiind distrus astfel încât zidurile din cărămidă „rânjesc” prin ochiurile formate.

 

Dau vina pe copii

Partea cea mai ciudată este că nimeni nu se arată revoltat acolo, iar maturii dau vina pe copii. Copii care sunt tot ai lor. Oamenii însă ridică din umeri şi se scuză prin faptul că sunt agresaţi de puştani dacă le atrag acestora atenţia.

„Copiii! Nu are nimeni grijă de ei, sunt de capul lor”, spune un locatar din zonă.

„Degeaba le spui ceva. Dacă le spui, ori aruncă după tine cu pietre, ori scuipă după tine, ori îţi promit bătaie”, povesteşte un altul.

 

viisoara 3

150 de chiriaşi nu şi-au plătit niciodată întreţinerea

În cartierul de locuinţe sociale trăiesc 300 de familii. De când s-au mutat la bloc, 150 de chiriaşi nici măcar nu şi-au plătit întreţinerea, însă din această cauză au avut de suferit şi ceilalţi locatari de bună credinţă.

„Din păcate, există şi oameni care nu reuşesc să se integreze în condiţiile pe care noi le-am oferit acolo. Au restanţe şi în plata chirie, cât şi la plata utilităţilor”, spune Mihai Ruşti, purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistriţa.

 

viisoara 4

Soluţia, locuinţele modulare

Pentru că n-au reuşit să-i convingă să plătească, primăria încearcă acum să-i dea afară din locuinţele sociale şi să-i mute de la bloc în case modulare.

Casele modulare însă nu există încă, aceastafiind o problemă pe care municipalitatea încearcă să o rezolve de câţiva ani. Numai că zona pe care primăria a pus ochii – Dealul Viilor – este situată tot în acelaşi cartier Viişoara, iar localnicii sunt total împotrivă. Motivul pentru care oamenii se împotrivesc construcţiei acestor locuinţe modulare este tocmai faptul că viitorii locatari ai acestora sunt persoane care nu respectă regulile, majoritatea fiind de etnie romă.

Consilierii locali bistriţeni au mai aprobat în 2011 un studiu de fezabilitate cu privire la amplasarea unor locuinţe modulare în Dealul Viilor, însă în urma unei contestaţii semnată de 64 de cetăţeni din cartierul Viişoara, Instituţia Prefectului a considerat că respectiva hotărâre a Consiliului Local încalcă legalitatea.

Conform respectivului studiu de fezabilitate costul unei locuinţe modulare ajungea cât al unei garsoniere, circa 82.000 lei, pentru un spaţiu de circa 30 metri pătraţi. În total era vorba la acea vreme de un număr de 64 de astfel de locuinţe modulare. Ulterior numărul a fost redus la doar opt, evident proiectul fiind împărţit pe etape. Mai nou însă, municipalitatea spune că intenţionează să achiziţioneze circa 20 -30 de locuinţe modulare unde să îi mute pe rău-platnici. Problema rămâne terenul.

 

viisoara 5

Neia Lăcătuş propune înfiinţarea unui post de poliţie

NeiaLăcăutş, liderul Partidei Romilor din Bistriţa-Năsăud spune că locuinţele modulare sunt necesare, dar trebuie avută şi o discuţie cu oamenii de acolo.

„Trebuie organizată o întâlnire între autorităţile locale şi oamenii de acolo, să vorbim cu ei. Am văzut şi eu că sunt acolo geamuri sparte, mizerie… Trebuie să găsim o soluţie. Consider că acolo în zonă ar fi binevenit un post de poliţie, care să îi ţină sub supraveghere. Trebuie monitorizaţi. Ar fi binevenite locuinţele modulare în care să fie mutate familiile problemă. Nu pot suferi din cauza acestora ceilalţi, ba mai mult, ţinând cont că mulţi sunt de etnie romă acolo, suferă astfel întreaga comunitate”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, Neia Lăcătuş.

Pentru fiecare bloc de locuinţe sociale, Primăria Bistriţa a cheltuit circa un milion de euro, din care 45% sunt bani de la bugetul local, iar diferenţa de la bugetul de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.