Un vietnamez de 52 de ani, angajat al unei firme de construcții din Bistrița-Năsăud, a fost trimis în judecată pentru tentativă de omor, sub control judiciar, în vara acestui an, după ce la finele lunii februarie l-a înjunghiat pe un conațional de-al său. Bărbatul și-a recunoscut faptele, astfel că ancheta a avansat repede. În urmă cu o lună, dosarul a ieșit din camera preliminară.

Incidentul s-a petrecut pe data de 25 februarie. În seara acelei zile, Phan Dinh Xanh și Hoang Van Quang se aflau într-un apartament din Bistrița de pe str. Ghiocelului, împreună cu alți patru conaționali. Ziua de muncă se sfârșise și fiecare încerca să-și petreacă cumva orele serii. După ce au servit cina, Phan Dinh Xanh și Hoang Van Quang s-au înțeles să meargă în oraș. Era trecut de ora 20.00. La acel moment, cei doi nu aveau să bănuiască faptul că după câteva minute unul avea să ajungă la spital, pe masa de operație, iar celălalt reținut de poliție.

Ce au planificat și care a fost rezultatul

În timp ce se pregăteau să iasă în oraș, Phan Dinh Xanh a mers din bucătărie în dormitor cu gândul să se schimbe de haine. Acolo a găsit un mango și un cuțit, așa că s-a așezat pe pat și s-a apucat să curețe și să mănânce din fructul respectiv. Hoang Van Quang i-a cerut să se grăbească, fiindcă era deja destul de târziu, însă Phan Dinh Xanh i-a răspuns că nu mai vrea să iasă. Hoang Van Quang s-a enervat și l-a luat la palme, și atunci s-a întâmplat nenorocirea, fiindcă Phan Dinh Xanh având încă în mână cuțitul cu care își curățase fructul, a lovit. Deși Hoang era rănit serios în abdomen, Phan a părăsit apartamentul și a plecat aiurea prin oraș. Cel rănit a ajuns la spital cu un taxi și a fost dus de urgență în sala de operație.

“În seara zilei de 25.02.2022, în jurul orelor 20:00, după servirea cinei, persoana vătămata Hoang Van Quang şi inculpatul Phan Dinh Xanh s-au înţeles să meargă în oraş, la plimbare. Inculpatul s-a deplasat din bucătărie în dormitor pentru a se schimba de haine. Deoarece în dormitor, pe o masă, se aflau fructe, inculpatul a luat un mango şi un cuţit pentru a-l curăţa, după care s-a aşezat pe pat şi a început să consume din acel mango, folosind cuţitul. La un moment dat, persoana vătămată i-a solicitat inculpatului să se grăbească pentru că se face târziu, inculpatul răspunzându-i persoanei vătămate că s-a răzgândit şi nu mai merge în oraş. Acest răspuns a enervat-o pe persoana vătămată, care a intrat în dormitor unde se afla inculpatul, a început să-l insulte şi să-l agreseze fizic cu palmele. Persoana vătămată şi inculpatul s-au încăierat, moment în care inculpatul a lovit-o pe persoana vătămată cu cuţitul pe care îl avea în mână, în zona abdomenului (fosa iliacă dreapta), producându-i o plagă penetrantă prin înjunghiere. După lovirea persoanei vătămate cu cuţitul, conflictul dintre cei doi a încetat iar inculpatul a părăsit imobilul şi s-a deplasat pe (…), din mun. Bistriţa unde a fost depistat de către organele de poliţie. După ce a plecat inculpatul, persoana vătămată s-a deplasat cu un autoturism taxi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa unde a fost internată în perioada 25.02.2022 – 07.03.2022 şi supusă unei intervenţii chirurgicale. Cu ocazia cercetării la faţa locului a fost identificat cuţitul folosit la comiterea faptei, acesta fiind un cuţit cu lama de 12 cm, cu vârf ascuţit şi mânerul cu lungimea de 11 cm”, au arătat procurorii în rechizitoriu.

Viața lui Hoang, pusă în primejdie

Medicii legiști au ajuns la concluzia că leziunile suferite de Hoang Van Quang i-au pus viața în primejdie, astfel că procurorii l-au acuzat pe Phan Dinh Xanh de tentativă de omor. De cealaltă parte, Phan s-a ales și el cu niște vânătăi în urma loviturilor aplicate de Hoang, , însă a refuzat să depună plângere pentru lovire împotriva celui pe care l-a înjunghiat.

“Prin Raportul de expertiză medico-legală nr.425/I/a/6/01.03.2022 întocmit de Serviciul Judeţean de Medicină Legală Bistriţa-Năsăud s-au formulat următoarele concluzii:

 – persoana vătămată Hoang Van Quang prezintă leziuni traumatice care s-au putut produce prin lovire activă cu un corp tăietor-înţepător (posibil cuţit, briceag, etc);

 – leziunile traumatice necesită, din punct de vedere medico-legal, 38-40 zile de îngrijiri medicale, în condiţiile unei evoluţii favorabile;

 – leziunile traumatice întrunesc caracteristicile medico-legale ale noţiunii de punere în primejdie a vieţii victimei;

 – leziunile pot data din cursul serii de 25.02.2022;

 – leziunile suferite i-au determinat persoanei vătămate pierderea totală, temporară, a capacităţii de muncă pe perioada zilelor de îngrijire medicală, iar asupra unei eventuale invalidităţi cu pierderea capacităţii de muncă se poate pronunţa doar după 4-6 luni de la data expertizei, în cadrul unei noi expertize medico-legale.

În cauză s-a dispus efectuarea unei expertize medico-legale cu privire la inculpatul Phan Dinh Xanh.

Prin Raportul de expertiză medico-legală nr. 426/I/a/7/28.02.2022, întocmit de Serviciul Judeţean de Medicină Legală Bistriţa-Năsăud, s-a constatat că inculpatul prezintă o echimoză violacee de 2/3 cm, cu ţesuturile adiacente moderat tumefiate şi indurate şi o echimoză violacee discontinuă de 3/3 cm, situată frontal dreapta. S-a concluzionat că leziunile suferite de către inculpat s-au putut produce prin lovire cu corp dur, necesită din punct de vedere medico-legal 2-3 zile de îngrijiri medicale şi pot data din 25.02.2022.

Leziunile traumatice suferite de inculpat nu întrunesc caracteristicile medico-legale ale noţiunii de punere în primejdie a vieţii”, se precizează în Raportul de expertiză medico-legală.

Stare de provocare și intenție indirectă

Fapta lui Phan este una deosebit de gravă însă anchetatorii au reținut starea de provocare în care s-a aflat inculpatul și intenția indirectă de a ucide.

“Se reţine în actul de sesizare că fapta a fost comisă de către inculpat în stare de provocare, având în vedere că persoana vătămată, anterior comiterii faptei de către inculpat, l-a insultat pe acesta şi l-a agresat fizic, cauzându-i leziuni traumatice pentru care au fost necesare 2-3 zile de îngrijiri medicale, ceea ce i-a creat inculpatului o puternică stare de tulburare şi emoţie. Se mai menţionează în actul de sesizare că intenţia inculpatului de a ucide rezultă din materialitatea faptei, respectiv prin folosirea unui obiect (cuţit) apt de a produce moartea victimei şi prin lovirea victimei într-o zonă vitală, respectiv în zona abdominală. S-a apreciat că din modul de comitere a faptei de către inculpat rezultă că acesta deşi nu a urmărit uciderea persoanei vătămate, a prevăzut şi acceptat posibilitatea producerii rezultatului, respectiv moartea persoanei vătămate, fiind astfel în prezenţa intenţiei indirecte prev. de art.16 alin.3 lit.b C.pen”, se mai arată în rechizitoriu.

Spitalul cere cheltuielile de spitalizare

Inițial, Hoang s-a constituit parte civilă în dosar cu suma de 5.000 de euro, însă ulterior s-a împăcat cu Phan și a renunțat la sumă. Cu toate acestea, Phan s-a oferit să îi dea 5.000 de lei pentru a acoperi din cheltuielile pentru îngrijirea sănătății.

Dacă în ceea ce privește plățile către conaționalul său, situația e ceva mai relaxată, nu același lucru se poate spune despre Spitalul Județean de Urgență Bistrița, care s-a constituit parte civilă cu peste 23.000 lei, cheltuieli de spitalizare.

Pe 14 decembrie, instanța a stabilit primul termen în dosar pentru judecata pe fond.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.