Codruţ Olaru, vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM)şi-a plagiat întreaga teză de doctorat intitulată „Particularităţile criminalităţii organizate în România”, coordonată de ministrul Justiţiei Tudorel Toader.

Teza de doctorat a fost susţinută în 2013 la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, are 250 de pagini, toate copiate din diverşi autori români, dar şi din surse online.

Cele 250 de pagini sunt copiate din mai mulţi autori români, dar şi din surse online. Coordonatul lucrării i-a fost ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care la momentul susţinerii tezei era decanul Facultăţii de Drept de la Universitatea din Iaşi şi judecător al Curţii Constituţionale a României (CCR).

Teza de doctorat a lui Codruţ Olaru nu are nicio valoare ştiinţifică, fiind doar o inventariere a unor tematici precum traficul de droguri sau de persoane, terorismul, criminalitatea informatică sau spălarea banilor.

Cele mai multe referinţe bibliografice au apărut până în 2009, cu toate că teza a fost susţinută în 2013, nu au fost respectate nici regulile de citare şi apar foarte multe surse online. De asemenea, primele aproximativ 30 de pagini din teza lui Codruţ Olaru sunt copiate din mai multe surse, fiind intercalate paragrafe sau fraze din diverşi autori.

Câteva zeci de pagini sunt copiate ad literam din volumul „Criminalitatea organizată şi spălarea banilor”, semnat de fostul procuror Gheorghe Mocuţa şi apărut în 2004 la editura Noul Orfeu. Olaru nu îl citează pe Mocuţa, cu care a fost coleg la Parchetul General, cu toate că a preluat cel puţin 28 de pagini consecutive de la acesta, inclusiv o schemă a unei organizaţii mafiote şi păstrează şi sublinierile fostului său coleg. Singurele modificări făcute de Olaru sunt minimale, precum înlocuirea formulării „trebuie să menţionăm” cu „trebuie menţionat”, potrivit Pressone.

O altă sursă folosită de Codruţ Olaru fără citare, este un articol jurnalistic publicat în 2009 în ziarul România Liberă, intitulat „Cum funcţionează reţelele de crimă organizată”, fiind preluat cuvânt cu cuvânt, inclusiv intertitlurile.

Vicepreşedintele CSM, nou ales în această funcţie în 5 ianuarie, a declarat că lucrarea îi aparţine în întregime şi nu a fost scrisă de nimeni altcineva, potrivit Pressone.

„În condiţiile în care părerea dumneavoastră este deja formată, orice discuţie este inutilă. Puteţi să confirmaţi că m-aţi sunat, dar nu fac niciun fel de comentariu. O să vedem mai departe care e dezvoltarea subiectului. Categoric exclud o astfel de prezumţie până una, alta. Indiscutabil nu a fost scrisă de altcineva. Eu am scris-o”, a declarat Codruţ Olaru, potrivit pressone.

Original

original

Plagiat

plagiat

 

Original

o

Plagiat

p

1 COMENTARIU

  1. Mai terminati odata cu prostiile astea ! De cand e „lumea… lume”… de la ” hal cu tzatza-n gura pa-n la hal cu barba sura ” … cat timp au facut „scoala” cu totii au adoptat metodele si procedeele „scolarilor”, adica au soptit in clasa, au copia, s-au inspirat de la unul la altul… etc. etc. au dat examene si daca profesorul a apreciat ca merita o nota de „trecere” i-a dat-o si „buna data ramane ” … ca sunt operatiuni de drept administrativ, care dau putere principiului ca „un drept odata castigat” nu mai poate fi retractat .
    Toate lucrarile de licenta sau master, sunt coordonate de un profesor ( lector… ) si candidatului i se da o bicliografie de sudiu, este monitorizat si sprijinit sa-si faca „lucrarea ” … si la terminare, aceasta este analizata si apreciata de catre „coectivul de examinare ” … formata tot din profesorii care l-au format pe student , masterand sau elev… si ei sunt cei mai competenti sa observe si sa constate faptul ca lucrarea respectiva a fost copiata sau plagiata si nu terchea-berchea, care vine el dupa ani de zile si constata el ce si cum… fara ca cineva dintre cei la care li s-au „copiat” sau „plagiat ” anumite „texte” sa se planga de acest lucru…
    Mergeti mai si munciti ceva si nu va mai ocupati de prostii, ca toti ati facut acest lucru cat ati fost scolari , studenti ori doctoranzi, ca nu s-a nascut nimeni gata invatzat si toti ne-am inspirat de la unul la altul de jos in sus… Fiti oameni seriosi ! Ocupati-va de treburi si de lucruri serioase ! Va este ciuda cumva si muriti de invidie, ca anume „cineva ” ARE DIPLOME si Dvs ba ?!!! Cine va opreste sa aveti ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.