Săptămâna trecută, 132 de medicii bistriţeni au fost la un pas de a protesta din cauza reducerii bugetului care ar trebui să revină acestui sector, cu 40%.

Au renunţat, însă, imediat după întâlnirea cu ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, şi preşedintele CNAS, anunţând că nu vor mai avea loc protestele anunţate de miercuri până vineri, întrucât au fost găsite soluţii pentru acordarea unui buget rezonabil pentru asistenţa medicală primară.
Cu toate acestea, medicii de familie nu sunt pe deplin mulţumiţi, dar încearcă să fie mai înţelegători, anul acesta fiind vorba de un buget de austeritate. În opinia acestora, cheltuielile cabinetelor medicale vor putea fi suportate din bugetul alocat asistenţei medicale primare.
Dacă medicii de familie din judeţul Bistriţa-Năsăud nu suspendau protestele, toţi cei care şi-au depus cereri de concediu erau controlaţi la cabinete în vederea verificării existenţei înlocuitorilor, iar celor în neregulă li s-ar fi aplicat amenzi. Controlul ar fi fost efectuat în urma cererii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud către Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud.

Negociere realizată la nivel naţional

La nivel naţional s-a organizat o negociere, prin care s-a decis scăderea bugetului, însă, nu cu 40 la sută cum era prevăzut, ci cu aproximativ zece la sută.

Contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate va rămâne la fel ca cel din anul 2008, fără a suferi modificări. Aceste ultime decizii i-au determinat pe medicii de familie să renunţe la proteste.
"Pentru trimestrul întâi, valorile rămân neschimbate, la nivelul lui 2008. Pentru celelalte trei trimestre, valoarea minim garantată a punctului per capita este de 4,1, iar valoarea minim garantată per serviciu este de 1,5", a declarat, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, Rodica Tănăsescu.
Ea a precizat că faţă de 2008, valoarea punctului "per capita" şi "per serviciu" a scăzut, dar în limita unui buget de austeritate, adică de la 4,61 la 4,1 "per capita" şi de la 1,9 la 1,5 "per serviciu".
De asemenea, pentru 2009, raportul capita – serviciu va fi de 80 pe 20, a mai adăugat Tănăsescu.
Ion Bazac a spus, la finalul discuţiilor cu preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi cu reprezentanţii Societăţii Naţionale de Medicina Familiei şi ai Patronatului Naţional al Medicilor de Familie, că lipsa de comunicare a dus la situaţiile tensionate din ultima perioadă şi speră că rectificarea bugetară să ducă asistenţa medicală primară acolo unde îi este locul.
În urma întâlnirii de luni, ministrul Sănătăţii şi preşedintele CNAS au stabilit că, în primul trimestru al acestui an, veniturile medicilor de familie vor rămâne neschimbate, la valoarea anului 2008, de 306 milioane de lei, în conformitate cu contractul-cadru, care a fost prelungit prin hotărâre de Guvern.

Situaţia actuală duce la blocajul sistemului

Protestele medicilor de familie bistriţeni au fost susţinute şi de către Colegiul Medicilor din Bistriţa-Năsăud,care prin preşedintele său, dr. Dănuţ Cocoi, a anunţat, săptămâna trecută, că instituţia susţine demersurile medicilor, fiind de părere că situaţia actuală poate duce la un blocaj al sistemului asistenţei medicale primare. Dacă nu se ajungea la o înţelegere, medicii continuau protestele până la data de 1 aprilie. Medicii de familie erau decişi ca în cazul în care Guvernul nu lua o decizie favorabilă, să plece la muncă în străinătate sau să refuze semnarea contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Dacă lucrurile nu intrau în normal, medicii de familie din judeţ s-au gândit şi la idea de a purta banderole negre, simbolizând “moartea medicinii de familie”. Pe uşile cabinetelor s-au gândit să pună afişe pentru a-i informa pe pacienţi de ce medicii nu vor fi la datorie timp de trei zile, apoi ajungând chiar la organizarea unui marş din faţa Prefecturii până la Casa de Asigurări de Sănătate. Dar în urma hotărârii guvernamentale s-a ajuns la o negociere,prin care s-a decis scăderea bugetului, însă, nu cu 40% cum era prevăzut, ci cu aproximativ 10%.
Mulţumiţi de situaţie ar trebui să fie şi pacienţii şi cetăţenii în general, pentru că nu era tocmai favorabil ca în plin sezon al virozelor, bistriţenii să nu aibă timp de trei zile medici de familie care să-i consulte şi să le acorde primul ajutor.

Situaţie îngrijorătoare

Cei mai afectaţi au fost medicii care au între 800 şi 1.500 de asiguraţi înscrişi pe listă. La nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, din cei 140 de medici care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, aproximativ jumătate se află în această situaţie, ceea ce reprezintă un procent destul de mare în condiţiile în care aceştia erau nevoiţi să-şi închidă cabinetele.

În urma modificării scăderii bugetului, lucrurile au intrat în normal, iar medicii nu vor mai intra în concediu de odihnă precum era planificat pentru zilele de 18, 19 şi 20 februarie. Dacă lucrurile decurgeau în acest fel, cabinetele erau deschise chiar în lipsa medicilor, la dispoziţia pacienţilor fiind asistenţii, iar în cazul pacienţilor grav bolnavi urmau să fie consultaţi la Unitatea de Primire Urgenţe sau spitale.
Preşedintele Asociaţiei Profesionale a Medicilor de Familie/Medicină Generală Bistriţa-Năsăud, Niculina Simona Rus, a declarat că, dacă situaţia nu era reglementată la nivel naţional, niciun medic nu semna contractul cu Casa de Asigurări pe anul 2009, ceea ce ar fi avut drept consecinţă desfiinţarea asistenţei din medicina primară.

Veniturile medicilor de familie ţin cont de performanţa cabinetului

Veniturile medicilor de familie vor rămâne neschimbate, însă începând cu prima zi a trimestrului II 2009, atunci când intră în vigoare noul contract cadru şi legea bugetului pe anul în curs, se estimează alocarea a 256, 5 milioane RON trimestrial. Această redistribuire rezultă din rectificarea bugetară şi realocarea de la alte capitole bugetare. Pe lângă aceasta se vor adăuga şi sumele suplimentare provenite din cele două noi programe ale Ministerului Sănătăţii: screening-ul de cancer de col uterin şi cel al bolilor cardiovasculare, care însumează 180 milioane de lei până la sfârşitul anului.

Unui medic de familie, în astfel de condiţii îi este permis să atingă valori suficiente pentru derularea activităţilor curente, în funcţie de performanţe şi calitatea actului medical.
Un medic care are înscrişi 1.500 pacienţi pe listă va putea realiza, în 2009, venituri de aproximativ 13.000 de lei lunar, sau un medic care are înscrişi 1.000 de pacienţi poate obţine venituri în jurul sumei de 90.000 de lei lunar.
În România, la fel ca în alte ţări europene bugetul asistenţei medicale primare constă în cheltuielile cu veniturile medicilor de familie, precum şi costurile cu medicamentele şi investigaţiile paraclinice aferente, prescrise de medicii de familie.
Ministru Sănătăţii, Ion Bazac, îi asigură pe medicii de familie că există soluţii pentru compensarea finanţării, performanţa în asistenţa medicală primară va fi recompensată prin corelarea veniturilor medicului de familie cu volumul şi calitatea serviciilor medicale furnizate. Astfel, veniturile medicilor scad cu 10-12%, în loc de 40%.

Delia Hriţuleac

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.